Francis Ford Coppola va primi premiul Oscar pentru intreaga cariera

By  | 

Francis Ford Coppola, in varsta de 71 de ani, scenaristul si regizorul filmului „Apocalipsul acum” (1979) si al thrillerului „Conversatia” (1974), va primi premiul Irving Thalberg Memorial, ce ii va fi inmanat in luna noiembrie, la Los Angeles, cu ocazia unei gale speciale care precede cu cateva luni ceremonia Oscarurilor, programata pentru februarie 2011.

Premiul Oscar pentru intreaga cariera este acordat „unui producator creativ, a carui opera reflecta o calitate ridicata si constanta in domeniul productiei cinematografice”, se precizeaza in comunicatul emis de Academia de film americana.

Francis Ford Coppola a castigat primul premiu Oscar in 1970, pentru scenariul original al filmului „Patton”, al doilea Oscar fiindu-i acordat in 1972 pentru scenariul adaptat al filmului „Nasul”. Celelalte trei premii Oscar le-a castigat in 1975, pentru „Nasul II” (cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun regizor si cel mai bun film).

Celebrul cineast american a contribuit la lansarea carierei lui George Lucas, creatorul francizei „Razboiul stelelor”, producand doua dintre primele lungmetraje ale acestuia – „THX 1138” si „American Graffiti”.

Francis Ford Coppola, nascut pe 7 aprilie 1939, este un regizor, producator si scenarist american. In afara pasiunii sale pentru cinematografie, Coppola este proprietarul unei podgorii, editorul unei reviste si patronul unui hotel. Francis Ford Coppola este tatal regizorilor Sofia si Roman Coppola, fratele actritei Talia Shire si unchiul actorilor Nicolas Cage si Jason Schwartzman.

Cele mai recente filme ale sale sunt „Tinerete fara tinerete/ Youth Without Youth” si „Tetro”. Pelicula „Tinerete fara tinerete” a fost filmata in Romania si are la baza o nuvela de Mircea Eliade, in timp ce pe genericul filmului „Tetro” figureaza, pe langa Mihai Malaimare Jr., directorul de imagine al peliculei, si Adriana Rotaru, care este production manager.

Celelalte Oscaruri onorifice din acest an vor fi inmanate regizorului francez Jean-Luc Godard, actorului Eli Wallach si istoricului de film si realizatorului de filme documentare Kevin Brownlow.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *