We should all be feminists: celebrităţi care luptă pentru cauza feministă

Lista de celebrități care luptă pentru cauza feministă e lungă cât o zi de post, din fericire, și n-am putea să le menționăm pe toate aici, dar am selectat câteva care ne-au atras atenția în ultima perioadă și vrem să-ți povestim un pic despre ele. Sister Power!

Tessa ThompsonActrița de origine africană, panameză, mexicană și caucaziană este pe radarul nostru de când am văzut-o furând lumina reflectoarelor în Selma, Dear White People și Creed (în cel din urmă Tessa a co-scris soundtrack-ul și a și cântat). Am adorat-o și în multi-premiatul serial Westworld, dar și în Veronica Mars, unde o interpretează pe Jackie Cook. Dar cel mai mult ne-a surprins și încântat în Thor: Ragnarok, unde joacă rolul lui Valkyrie, o feministă al cărei motto ar putea fi, ”Muriți, porci șoviniști”. Faptul că interpretează un personaj atât de puternic, într-un film din universul Marvel, unde eroismul este de obicei rezervat personajelor masculine, e un act subversiv în sine. ”Acum abia îmi dau seama de unele dintre mesajele pe care femeile le internalizează din copilărie. De exemplu Mica Sirenă. Am adorat filmul ăsta când eram mică; l-am văzut de o grămadă de ori. Dar când te uiți la poveste și vezi că a renunțat la întreaga ei viață, la vocea ei, ca să aibă vagin și să fie cu tipul ăsta de care era îndrăgostită, ca să fie normală, te enervezi. Ce e normal până la urmă?”, spune ea. Anul acesta o vom vedea într-un alt film puternic, Annihilation, film bazat pe romanul sci-fi al lui Jeff VanderMeer, unde joacă alături de Natalie Portman, Gina Rodriguez și Jennifer Jason Leigh (este vorba de o expediție științifică formată exclusiv din femei care întâlnește o forță supranaturală ciudată). ”A fost incredibil să joc într-un film doar cu femei, dar adevărul e că toți ceilalți implicați au fost de sex masculin – producătorii au fost toți bărbați, echipajul a fost format preponderent din bărbați, un bărbat a filmat. Simt că, în general, ar trebui să fie mai multe femei implicate în producția și realizarea de filme. Avem nevoie de mai multe femei în poziții de putere”, spune ea.

Ocean’s 8

Notează-ți în calendar data de 15 iunie, pentru că atunci are loc premiera în România filmului cu ”cel mai incredibil cast creat vreodată”, spunea Seth Meyers, și are dreptate. E printre puținele, dacă nu singurul blockbuster hollywoodian cu buget mare cu și despre femei al naibii de puternice: cele mai bune din industria filmului, muzicii, comediei și teatrului, premiate cu Grammy-uri, Emmy-uri și Oscaruri. E vorba de Mindy Kaling, Awkwafina, Helena Bonham Carter, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Sarah Paulson, Rihanna și Sandra Bullock. E pentru prima dată în istoria francizei când următorul capitolul își îndreaptă atenția către femei: acestea trebuie să meargă la Met Gala pentru a pune mâna pe o bijuterie extrem de scumpă purtată de o anumită vedetă. Până apare filmul, hai să-ți spun în ce feluri au sprijinit aceste superfemei cauza feministă.

Mindy Kaling

creat, scris și jucat în The Mindy Project, o comedie romantică ce s-a întins pe trei sezoane și în care și-a presărat convingerile feministe. ”Sunt feministă, așa că dacă lucrul ăsta se vede în fiecare episod din show, (1) mă bucur și (2) nu o fac la nivel conștient, ci pur și simplu asta sunt”, explică ea. În plus, printre prioritățile sale și numără angajarea unui grup divers de scriitori care să contribuie la scenariul serialului. ”E responsabilitatea mea să încurajez grupuri mai puțin reprezentate. Nu pot să angajez fără să mă gândesc bine înainte. E important pentru mine ca cei opt scriitori ai show-ului să fie femei pentru că, până la urmă, e un serial despre femei.”

Awkwafina

Pentru majoritatea actorilor, să obțină un rol secundar alături de Sandra Bullock sau Cate Blanchett nu-i deloc ușor. Norei Lum, aka Awkwafina, i s-a întâmplat la patru ani după ce s-a remarcat pe Youtube ca rapper. Dar putem înțelege de ce. Are două facultăți terminate – jurnalism și studii feministe – și nu-i e frică să spună ce crede. Iar faptul că e americancă de origine sud-coreeană și chineză înseamnă că aproape tot ce face e un discurs politic. Pe lângă Ocean’s 8, joacă și în Crazy Rich Asians, film adaptat după romanul cu același nume al lui Kevin Kwan, care va avea premiera la finalul verii.

Helena Bonham Carter

În ciuda presiunii resimțite de actrițe în legătură cu felul cum arată, Helena a făcut întotdeauna ce a vrut. A purtat ce i-a plăcut. Iar când Brooke Anderson de la CNN a întrebat-o dacă se consideră o adevărată excentrică, i-a răspuns astfel: ”Majoritatea celor care mă cunosc ar spune că sunt îngrozitor de normală. Perfecțiunea e supraestimată.”

Cate Blanchett

Împreună cu Julian Rosefeldt, artist video de origine germană, Cate a creat Manifesto, o instalație video în care actrița interpretează 13 personalități – de la un cerșetor murdar la un rocker tatuat sau un păpușar – în timp ce recită porțiuni din manifesto-urile a mai bine de 60 de artiști din secolul douăzeci, printre care se numără Lars Von Trier, Yvonne Rainer, Jim Jarmusch, Sol LeWitt, Andre Breton și Werner Herzog. Fiecare vignetă de 10 minute și jumătate este jucată simultan pe ecrane separate. Proiectul s-a transformat într-un adevărat call to action și un puternic reminder al faptului că vocile artiștilor sunt o parte importantă a societății.

Anne Hathaway

Povestind despre One Day și colaborarea cu Lone Scherfig, regizoarea filmului, Anne a recunoscut următorul adevăr dureros: ”Până în ziua de azi mă sperie faptul că motivul pentru care nu am avut încredere în ea în felul cum am încredere în alți regizori este faptul că e femeie. Mă sperie faptul că am tratat-o cu un soi de misoginism internalizat. Mă bântuie felul cum obișnuiam să abordez scenariile pe care le primeam. Dacă vedeam un scenariu scris de o femeie, mă concentram pe ce era greșit la el. Dacă primeam unul scris de un bărbat, mă uitam la ce era bine. Pot doar să-mi recunosc greșeala și să mă asigur că nu-i mai cad pradă”.

Sarah Paulson

O vom vedea interpretând un rol negativ puternic – lucru destul de rar văzut (câte variante feminine pentru antieroi – iubiți, totuși – precum Walter White sau Don Draper știi?) – în Ratched, o dramă care va fi un soi de prequel la acțiunea din One Flew Over the Cuckoo’s Nest. Rolul este unul important pentru că pune pe tapet o latură a răului feminin care nu a fost încă explorată: răul inerent, fără motiv, fără compas moral. În plus, tradițional personajele negative feminine erau ”salvate” de un erou – nu li se permitea să fie rele și să rămână rele, trebuiau ”vindecate”, lucru care, din nou, e pătat de o urmă de sexism.

Rihanna

Dacă vrei să rezolvi ceva, roag-o pe Rihanna. Cântăreață și designer, talentata feministă s-a folosit de Twitter pentru a-i ruga pe Malcolm Turnbull, prim ministru al Australiei, și Julie Bishop, ministru al afacerilor externe, să doneze 200 de milioane de dolari pentru o asociație de caritate pentru educație (Rihanna e ambasador al Parteneriatului Global pentru educație din 2016). La doar câteva ore după postare, Bishop a anunțat că guvernul va dona 90 de milioane.

Sandra Bullock

”Mi-am dorit întotdeauna, emoțional și fizic, să fac ceea ce colegii mei bărbați puteau să facă. Îi invidiam de fiecare dată când vedeam un film care mă uimea și personajul principal era un bărbat. Genul ăsta de roluri nu erau pentru noi, femeile. Nu se scria nimic asemănător pentru noi”. Acum e momentul tău, Sandra. Și e de-abia începutul.

Fetele Gilmore

Timpul nu a reușit să slăbească iubirea mea pentru Fetele Gilmore, serialul care mi-a definit perioada liceului. Fără excepție, în fiecare zi de la 16.30 mă găseai cuibărită pe canapeaua ponosită din sufragerie, ghiozdanul plin de cărți odihnindu-se pe podea, așteptând cu înfrigurare să înceapă mult prea familiara piesă a lui Carol King, Where You Lead I Will Follow. Au trecut opt ani de la ultimul episod din serie (nu pun la socoteala continuarea realizată de Netflix – n-a prea avut nimic de-a face cu ce știam și iubeam eu), dar încă mă gândesc cu admirație la relația dintre înțeleapta, haioasa și obsedata de cafea Lorelai și tocilara ei fiică, Rory. Nu doar eternele referințe muzicale și cinematografice ale lui Lorelai și iubirea insațiabilă a lui Rory pentru literatură m-au adus în fiecare după-amiază în fața televizorului, ci întregul univers feminist pe care Amy Sherman-Palladino, creatoarea show-ului, l-a creat (apropo, nu rata The Marvelous Mrs Maisel, realizat tot de ea – e genial!). O lume în care familia anormală era cea mai funcțională, unde cele mai inteligente femei stau în față, unde relația dintre mamă și fiică, cu tot cu greutățile ei, rămâne principalul lucru care le definește ca indivizi. Dacă printr-un miracol nu l-ai văzut, e timpul să repari această greșeală impardonabilă, iar dacă, la fel ca mine, l-ai devorat deja, îi poți oricând revedea. E ca o gură de aer proaspăt.

Halsey

Pe 20 ianuarie, multe femei au ieșit în stradă cu ocazia Women’s March pentru a-și manifesta sprijinul pentru egalitatea de drepturi între sexe. Anul acesta, însă, marșul a avut o însemnătate cu atât mai mare datorită mișcării #MeToo. Mai multe celebrități au participat și au purtat discursuri aspiraționale, printre care s-a numărat și Halsey. Aceasta a recitat o poezie, numită A Story of Mine, în care a împărtășit cu publicul un portret intim al propriilor sale experiențe cu hărțuirea sexuală: la șapte ani (în scara blocului unde locuia), la 17 ani (de la iubitul ei, care pentru că plătea ”totul” credea că poate să o forțeze sexual, chiar dacă asta însemna să o rănească), și la 23 de ani (când, în ciuda faimei de care se bucură, o persoană apropiată, în care avea încredere, a atins-o într-un mod nepotrivit și fără consimțământul ei). Gestul ei a fost primit cu multe lacrimi și scrâșnete din dinți din partea femeilor de pe întreg mapamondul, care s-au regăsit în mărturia ei dramatică.

Taylor Swift

Acum patru ani, când Taylor Swift avea 23 de ani și se afla la un concert în Denver, s-a fotografiat cu David Mueller, DJ local de 51 de ani, și prietena acestuia de la vremea respectivă. Mai mulți ani după, Taylor l-a acuzat că, în timp ce se făcea fotografia, i-a pus mâna pe fund, pe sub haine. Motivul pentru care s-a decis să rupă tăcerea, spune ea, este faptul că și-a dorit să le inspire pe femeile care au trecut prin experiențe similare să iasă în față și să-și înfrunte hărțuitorii. Juriul a fost de partea ei (Taylor a cerut să i se plătească suma simbolică de un dolar). De ce contează victoria ei? Pentru că de prea multe ori femeilor care au pățit asta li s-a spus că ”din greșeală”. Că n-a fost cine știe ce. Că și-au căutat-o. Că exagerează. Că ar trebui să se relaxeze un pic. Că ar trebui să se simtă flatate. Că mint. Că nu s-a întâmplat niciodată. Că și eu au vrut.

Alyssa Milano

Un prieten al unui prieten de pe Facebook a inspirat-o pe talentata actriță să ducă mai departe conversația despre Harvey Weinstein. Astfel a ajuns să posteze pe Twitter, ”Dacă ai fost vreodată agresată sexual, scrie #metoo ca răspuns la această postare.” Hashtag-ul a ajuns să fie postat de aproape un milion de ori în doar 48 de ore iar restul e istorie. Poate acesta este și motivul pentru care reboot-ul serialului Charmed (în care a jucat Alyssa Milano alături de Rose McGowan și Holly Marie Combs) primește un twist feminist teribil de necesar. E timpul pentru o nouă generație să facă cunoștință cu Prue, Piper and Phoebe, iar dacă sunt portretizate cum trebuie, nu vom avea decât de câștigat.

Gretchen Carlson

După dezvăluiri recente care au arătat CEO-ul organizației Miss America și scenaristul show-ului au folosit cuvinte oribile la adresa fostelor câștigătoare, amândoi au fost concediați și în locul lor a fost angajată Gretchen Carlson, Miss America 1989 și fostă prezentatoare de știri pentru Fox News. Carlson a lansat o adevărată cruciadă împotriva hărțuirii sexuale atunci când l-a dat în judecată pe Roger Ailes, fondatorul Fox News. Acesta a părăsit compania iar Fox a oprit procesul oferindu-i lui Carlson, se zvonește, suma de 20 de milioane de dolari. Apoi, Carlson a scris o carte despre experiența ei, Be Fierce, care a pus și mai mult sub lupă incidența îngrijorător de mare a agresiunilor de natură sexuală de la locul de muncă. Deși nu ea a fost cea care a pornit mișcarea #MeToo, ar trebui creditată pentru faptul că a ajutat atât de multe femei, prin puterea exemplului, să-și găsească vocile. O idee are nevoie de masă și energie pentru a deveni o mișcare, iar zguduirea pe care ea a creat-o în cadrul Fox News pare să fi fost pietricica ce a cauzat valurile ce au creat tsunami-ul care a dus la zeci de bărbați puternici fiind concediați în urma acuzațiilor de hărțuire sexuală.

FOTO: Guliver/Getty Images. Text: Roxana Dobriță

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.