Feminista noastră favorită – Pink

De la faptul că ea a fost cea care l-a cerut în căsătorie pe soțul său, la titulatura asumată de femeie-bărbat, Pink a spart normele legate de gen de-a lungul celor 17 ani de carieră. Cântăreața a militat în mod repetat pentru drepturile femeilor și ale comunităț ii LGBTQ și a promovat puterea de a-ți asuma cine ești cu adevărat. Nu și-a cerut niciodată scuze pentru faptul că e diferită și a inspirat milioane de tinere din toată lumea.

Un exemplu recent e discursul pe care l-a ținut în cadrul MTV Video Music Awards, unde a primit mult-doritul premiu Michael Jackson Video Vanguard. A profitat de scenă și de oportunitatea primită pentru a-i transmite un mesaj fiicei sale, Willow, care îi spusese recent că se simte „urâtă”. „Acum ceva vreme, în timp ce o duceam la școală, mi-a spus din senin: „Sunt cea mai urâtă fată pe care o cunosc”, la care eu am replicat: „Huh?”, iar ea a continuat: „Da, arăt ca un băiat cu părul lung.”

Și-a continuat discursul descriind audienței cum, în loc să-și liniștească fiica cu declarații de iubire, care probabil nu ar fi ajutat-o cu adevărat să înțeleagă situația, i-a explicat acel adevăr pe care toți avem nevoie să-l auzim din când în când: nu trebuie să ne schimbăm ca să ne mulăm pe așteptările rigide ale societății în materie de cum ar trebui să arătăm. Dându-se pe ea ca exemplu, a întrebat-o pe fiica sa: „Cum crezi că arăt eu?” Mi-a răspuns fără să stea pe gânduri: „Păi tu ești frumoasă.” Eu i-am zis, „Păi, mersi.”

A continuat apoi să-i explice cum și ea a fost de nenumărate ori criticată pentru că arată ca un bărbat, deși avea o carieră cum mulți nici măcar nu îndrăzneau să viseze. „Când oamenii vor să râdă de mine, astea sunt argumentele pe care le folosesc – îmi spun că arăt ca un bărbat, că trupul meu nu e feminin. Am întrebat-o apoi: „Mă vezi lăsându-mi părul să crească? Mă vezi schimbându-mi corpul? Noi nu ne schimbăm. Noi luăm nisipul din scoică și creăm o perlă din el.

Citește continuarea materialului în ediția de print-decembrie a revistei Cosmopolitan.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES.

Text: Roxana Dobriță

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.