Interviu: Emma Corrin este Prințesa Diana

Stați puțin, Emma Corrin nu este sora geamănă a Prințesei Diana? Nu, dar așa ai putea crede, urmărind sezonul 4 al iubitului serial, unde actrița Emma Corrin livrează de departe cea mai autentică interpretare a Prințesei Diana, una dintre cele mai iubite femei din toate timpurile, în timpul procesului ei de transformare dintr-o adolescentă într-un superstar. Citește mai departe pentru un interviu cu actrița care, la numai 24 de ani, a devenit deja parte integrantă dintr-un fenomen cultural.

În timpul audițiilor, unul dintre producătorii The Crown s-a pus în genunchi în fața ei și a întrebat-o: „Vrei să fii Diana noastră?”, iar gestul lui doar a anticipat ceea ce urma să se întâmple. Haideți să o cunoaștem mai bine pe Emma Corrin și să aflăm detalii despre experiența sa ca parte din echipa celui de-al patrulea sezon The Crown (acum pe Netflix).

Cum te-ai simțit când ai aflat că vei face parte dintr-o producție cu atât de mult succes precum The Crown? Cum te-au primit ceilalți actori din echipă?

Toată lumea a fost foarte draguță cu mine. Încă din prima zi mi-am dat seama că toți cei implicați sunt foarte dedicați poveștii și show-ului în sine. Am simțit imediat că sunt pe mâini bune. Este minunat să faci parte dintr-un mediu de lucru unde toată lumea e extrem de pasionată de ce face și, astfel, sezonul 4 a fost ca o mașină care merge ca unsă. Bineînțeles că nu mi-a venit să cred că voi face parte din echipa The Crown — am urmărit sezoanele trecute, mi s-au părut extraordinare, de fapt mi s-a părut și încă mi se pare ireal ce trăiesc. Mai ales acum, după ce am terminat filmările, mă mai întreb câteodată: oare chiar a fost real?

Citește și: Cynthia Nixon, despre Ratched și alte controverse

Spune-ne, te rog, cum a fost procesul de casting, cum ai ajuns să participi la audiții și, mai ales, prin ce probe ai trecut? Și cum ai primit vestea că ai fost aleasă pentru acest rol?

A fost un casting foarte special! Inițial am trecut prin mai multe sesiuni de casting restrânse unde practic am cunoscut echipa dar fără vreun răspuns. Apoi, în timpul verii eram pe drum, în tren, când am primit un telefon de la agentul meu, care de obicei este foarte calm, dar de data asta se manifesta destul de ciudat. Mi-a spus că mă sunase pentru că primise un telefon din partea The Crown. Erau în desfășurare castinguri pentru rolul Camillei și aveau nevoie de cineva care să citească replicile Prințesei Diana. Mi-a spus, de asemenea, că nu este o audiție, ci voi fi plătită să citesc, că practic doar aveau nevoie de ajutorul meu.

Cu toate astea, am decis să abordez situația de parcă era un casting adevărat. De ce? Pentru că era o situație ideală cumva, nu aveam niciun pic de presiune asupra mea. Am învățat replicile, am lucrat și la voce pentru că Prințesa Diana avea un timbru distinctiv. Am făcut și research, având în vedere că urma să fie prezenți în sala de audiții Peter Morgan (scenarist), regizorii si Nina Gold (directorul de casting), așa că merita să fac o impresie bună. Pe la mijlocul zilei, Peter Morgan m-a întrebat dacă aș putea să aprofundez personajul prințesei, m-a îndrumat puțin și m-a dus în camera unde Emerald citea textul pentru Camilla. 

Până la finalul zilei am mai cunoscut și alți oameni din echipă. Când am plecat, mi-am sunat agentul să îi spun că aveam senzația că totul a mers foarte bine, dar m-a sfătuit să nu îmi fac prea multe speranțe. Restul anului a fost un fel de joc al așteptării. Când au început oficial castingurile pentru rolul Dianei, am lucrat câteva scene… îmi amintesc că la un moment dat, spre finalul zilei, am dat un mesaj către niște prieteni prin care le scriam că și dacă doar atât a fost să fie aventura The Crown, oricum a meritat pentru că a fost cea mai incredibilă după-amiază din viața mea.

După câteva săptămâni am fost rugată să vin pe platoul de filmare și să citesc text cu Josh, pentru a identifica chimia dintre noi. Așa că am mers într-o casă veche nebunesc de luxuriantă, tipul de decor cu care acum sunt obișnuită, dar în momentul acela eram copleșită de tot ce era în jurul meu. După câteva scene jucate cu Josh, alături de cei doi producători Ben și Suzanne, Ben a venit la mine, s-a pus într-un genunchi și m-a întrebat: „Vrei sa fii Diana noastră?”

Prințesa Diana
Emma Corrin este Prințesa Diana, The Crown/ Netflix

La ce te-ai gândit când ai citit pentru prima oară scenariile scrise de Peter Morgan?

Peter are un stil aparte de scris prin care surprinde absolut toate conflictele interioare ale personajelor, sunt creionate atât de uman și de sensibil. Îți arată acel ceva care este complet minunat la fiecare personaj dar în același timp cât de fragil poate fi, așa cum suntem noi toți de altfel.

Cred că asta face el atât de bine; umanizează oameni despre care nu știm foarte multe sau pe care îi cunoaștem doar dintr-un singură perspectivă, aceea a imaginii publice. Călătoria prin care își duce personajele este foarte interesantă, mai ales în cazul Prințesei Diana. Eu o interpretez de când avea 16 ani până la vreo 28 ani, iar arcul de timp prin care trece este incredibil. A reușit să ajungă la o parte extrem de sensibilă și intimă a sufletului ei și cred că oamenii vor descoperi o întreagă nouă față a ei.

Povestește-ne despre Diana, acum după ce ai avut șansa să pătrunzi în felul ei de a fi, ce fel de persoană crezi că a fost cu adevărat?

Cred că avea acest mod unic de a se oferi complet oricărei persoane sau oricărei cauze, de a se expune cu totul, așa că părea în fața celorlalți o forță, un munte de putere și iubire, chiar când suferea. Din research-ul pe care l-am realizat, se transpune că deși era într-o permanentă dualitate, era capabilă să radieze acea strălucire și compasiune chiar și când suferea, de care toți ne-am îndrăgostit.

Cum l-a întâlnit Diana pe Charles și cum a evoluat relația lor?

Familiile lor se cunoșteau încă dinainte cu mult timp ca ei să se întâlnească efectiv, familia ei a locuit pe o parte din pământul regal. Când Diana avea 16 ani l-a cunoscut întâmplător pe Charles, pentru că el mergea la întâlniri cu sora ei mai mare, apoi s-au mai întâlnit încă o dată. În versiunea noastră a evenimentelor, o poți vedea pe Diana participând la funeraliile Lordului Mountbatten, unde îl privește pe Charles și observă tristețea imensă din ochii lui, ceea ce o face să se gândească că da, wow, l-ar putea ajuta.

O poți observa cum, cu prima ocazie, îi oferă condoleanțe și cum rezonează cu el — curând după această interacțiune, cei doi ies la o întâlnire oficială — la Operă, sub supravegherea bunicii ei! Bineînțeles, lucrurile progresează cu adevărat când este invitată la Balmoral. Când ești invitat la Balmoral, ești supus la ultimul test. Balmoral reprezintă acel loc în care familia regală este cu adevărat acasă, de aceea dacă ești invitat în acel loc înseamnă că ori rămâi ori pleci.

Diana știa cum merge treaba la Balmoral, știa cum funcționează astfel de lucruri și cred că, în ciuda faptului că era foarte tânără și într-un fel foarte naivă, știa exact ce face. Cunoștea regulile, era conștientă de motivul pentru care se afla acolo — ca să obțină aprobarea familiei regale, de aceea doar și-a activat carisma sa nativă. Phillip a îndrăgit-o în mod particular, așa că a primit acordul regalității — Philip i-a spus lui Charles că ea este aleasa.

Prințesa Diana
Emma Corrin este Prințesa Diana, The Crown/ Netflix

Cum reacționează Diana la integrarea în familia regală? Simte că acolo îi este locul?

La Balmoral știa exact ce face. Cunoștea regulile și i-a cucerit imediat. Dar când vine acel moment în care practic este ruptă de viața ei de până atunci, fără prietenele ei cele mai bune din apartamentul normal unde locuiau, și dusă la Palat, dintr-o dată se simte intimidată, iar lipsa de afecțiune a familiei regale o lovește  brusc.

Cred că s-a așteptat să fie primită cu aceeași informalitate cu care fusese întâmpinată la Balmoral, doar că a experimentat ceva total diferit. Așa că se produce un twist, o schimbare radicală, iar cu cât episoadele trec, cu atât căldura se transformă într-o răceală de gheață, și atunci ea realizează că familia regală nu era interesată de persoana ei, de ea în calitate de Diana. Ei erau interesați de rolul pe care îl juca, de cum contribuia ea la imaginea familiei.

Cum abordează Peter degradarea relației lor, în scenariile lui?

Scrierile lui Peter sunt atât de nuanțate încât — realizezi imediat că  cele două personaje nu sunt compatibile prin simplul fapt că fiecare are nevoie de la celălalt de exact același lucru. În mod esențial, Charles a dus mereu lipsa unei figuri materne călduroase în viața lui, nu a avut în preajmă o figură maternă puternică de aceea a căutat-o în persoana cu care era într-o relație, a căutat pe cineva care să îl suporte.

Diana are și ea nevoie de suportul partenerului, de aceea nu îl poate sprijini exact așa cum își dorește/ are el nevoie. La polul opus, ea îți proiectează în partenerul său o figură masculină puternică de care avea nevoie. Având în vedere că Charles încă era rănit de tot ce se întâmpla în viața lui, nu avea capacitatea să îi ofere, la rândul lui ceea ce ea râvnea. După cum am mai menționat, ambii aveau nevoie de același lucru așa că niciunul nu putea fi persoana potrivită pentru celălalt.

Cred că realizați cum asta este cam ca atunci când doi magneți cu aceiași poli nu funcționează împreună. Ceea ce realizezi în urma vizionării acestui sezon este că, de fapt, era evident că nu avea cum să meargă, indiferent ce greșeli s-au făcut după căsătorie, și greșelile au fost de ambele părți, niciunul dintre cei doi nu era perfect în niciun mod.

În timp ce căsătoria lor se destrăma, ce se întâmplă cu Diana?

Se întâmplă un lucru foarte interesant și foarte benefic pentru ea: destrămarea căsniciei coincide cu devenirea ei ca femeie, implicit descoperă cine este, își dezvoltă conștiința de sine și vocea sa interioară. Așa, avem dintr-o dată două planuri care se conturează în paralel: tragedia eșecului căsătoriei sale și în același timp creșterea popularității ei, a celebrității în întreaga lume.

În episodul 9, există un punct culminant, când realizează că mariajul ei cu Charles nu mai are nicio șansă, atunci Diana se află pe fundul prăpastiei. Îmi amintesc cum Jess, producătorul episodului, vorbea despre cum Diana are un moment revelator și incredibil de repede trece peste senzația aceea sfâșietoare, se ridică și spune „Nu!”. Este mai puternică decât atât, și nu va lăsa ca acesta să fie sfârșitul. Într-unul dintre interviurile pe care ea le-a acordat, a mărturisit ceva de genul acesta: „Am realizat că am o datorie și un rol pe care trebuie să îl joc, iar treaba mea nu se terminase”. A realizat că nu va renunța, ceea ce este minunat…cum și-a găsit puterea în cel mai întunecat punct al existenței sale.

Prințesa Diana
Emma Corrin este Prințesa Diana, The Crown/ Netflix

Cum te-ai raportat la faptul că joci rolul unei personalități atât de faimoase, din viața reală?

Este nebunie curată. Trăiesc un sentiment incredibil de copleșitor  și simt o responsabilitate uriașă pentru că, oricât de bine faci o astfel de treabă, mereu va interfera cu sentimentul de pierdere al familiei care este real și atât de trist, povestea Dianei este încă un subiect sensibil, recent pentru familia regală. Cu toate astea, trebuie să lași totul deoparte pentru că povestea scrisă de Peter, chiar dacă este inspirată din fapte reale, portretizează totuși niște personaje fictive.

Am făcut research, am citit o groază de informații, dar când am citit  script-ul am realizat că toate informațiile strânse de mine nu prea mai contau. Evident că m-a ajutat toată pregătirea de dinainte, dar am lăsat totul de-o parte și m-am concentrat pe materialul pe care îl aveam în față — script-ul și personajul conturat de Peter. Am simțit că eram responsabilă pentru a da viață acelui personaj și nu altuia.

Am lucrat cu un coach specializat în dialect, vocea ei fiind o trăsătură cheie a personalității ei, dar și cu un antrenor de mișcare pentru că, de asemenea, și modul cum se mișca prin mulțimi sau cum stătea liniștită în pragul unei uși a contribuit enorm la portretizarea ei. Toate aceste detalii m-au ajutat să nu îmi mai fie frică atât de mult de rol. Este o responsabilitate imensă dar și o mare mare onoare.

Ce fel de research, pregătire ai făcut?

Am citit foarte multe cărți, am vizionat documentarul de pe Netflix Diana: In her Own Words, care a fost de mare ajutor pentru că este narat chiar de ea, prin intermediul acelor interviuri secrete nepublicate până târziu. M-a ajutat enorm să aud chiar vocea ei povestind experiențele prin care a trecut. Recunosc, mi-e și frică să mă gândesc, cred că am văzut documentarul de peste 100 de ori.

A mai fost și echipa de documentare The Crown care a fost alături de noi, și cred că dacă nu aș fi fost actriță, ar fi fost job-ul meu să fac parte dintr-o astfel de echipă de cercetare. Ajungi să descoperi detalii incredibile, iar eu sunt, de fapt, o tocilară. Cei din această echipă mi-au dat un dosar uriaș, cu informații strânse din cărți sau primite de la diferiți contacți ai Dianei, de la prieteni, cunoștințe de-ale ei care au vrut să ne ajute. Totul a fost îndosariat pe culori, pe diferite categorii, lucru care m-a ajutat foarte mult și pentru care le muțumesc.

Ai avut șansa să stai de vorbă cu vreun apropiat care a cunoscut-o pe Diana în timpul vieții ei?

De când am aflat că am obținut acest rol, aproape toți cu cei cu care mă întâlnesc se pare că știu cel puțin o poveste legată de Diana. Este un adevărat fenomen. În mare este aceeași poveste, toată lumea are câte o cunoștință care a stat la un moment dat lângă Diana în cadrul vreunui eveniment, la o cină etc. Tocmai asta este atât de minunat, aceasta era esența ei, era mereu prezentă, plăcută de cei care o întâlneau, era genul acela de persoană despre care  vrei să tot povestești.

Este dovada că a ajuns la inimile unui număr foarte mare de oameni. În ceea ce privește strict The Crown, am discutat cu Patrick Jepson, secretarul personal al Dianei în ultima parte a vieții sale, unul dintre personajele interpretate în serial. El deține foarte multe informații din interior — genul acela de detalii pe care numai cineva care o cunoștea foarte bine ar putea să le fi accesat. Mi-a spus că era foarte amuzantă, un simț al umorului contagios și că era o plăcere să o asculți vorbind.

Ai aflat/ învățat ceva despre familia regală, ce nu știai dinainte? Te-a surprins ceva anume?

Lupta interioară prin care trece fiecare membru al Casei Regale, în ideea de a urma toate regulile impuse pentru a-și îndeplini rolurile, confuzia și conflictul prin care trece fiecare în căutarea adevăratului  lor sens. Mi se pare foarte interesant, bănuiesc că este facil să îi percepem ca niște simboluri, prin prisma imaginii publice, și ceva mai dificl să realizăm prin ce trec odată ce s-au trezit într-un astfel de rol ciudat.

Cum a fost să lucrezi cu Josh și cum crezi că a influențat el rolul lui Charles?

Josh este minunat. Nu puteam să sper la un companion mai potrivit, cu care să petrec aceste luni de filmare. Ne-am înțeles foarte bine, are un simț al umorului fantastic, ceea ce te ajută să ieși din starea aceea emoționantă a filmărilor, mai ales când era vorba despre scene intense. Este un actor subtil, atent la detalii, am învățat enorm doar privindu-l. A surprins perfect conflictul interior prin care trece Charles — între datoria lui ca membru al familiei regale și ce își dorește inima lui, ce simte el că ar trebui să facă. Prin prisma scenariului scris de către Peter, nu ai cum să nu simți empatie și în același timp frustrare pentru amândoi, atât pentru Diana cât și pentru Charles.

Călătoria Dianei este una foarte emoțională. Cum ai reușit să te resetezi între scene?

Cred că un lucru bun este să ai pauze lungi, ai nevoie de ele pentru că totul poate fi atât de intens. Întreaga echipă este minunată, te simțeai ca la o reuniune de Crăciun, în pauze toată lumea juca diferite jocuri (chiar am jucat UNO sau Piatră/ Foarfecă/ Hârtie). A fost atât de amuzant. Bineînțeles, au existat și zile extrem de intense, în mod special cele cu Diana când totul este atât de întunecat în cea mai mare parte a timpului. Îmi amintesc că au fost două zile la rând de filmare, când Diana a dansat și a cântat pentru Charles.

A doua zi mai ales când a trebuit să cânt: eu sunt cântăreață, știu să cânt, dar nu o mai făcusem de mult timp și m-am simțit extrem de expusă pe scenă cu toți acei artiști profesioniști. Tempo-ul din timpul filmărilor era dierit față de cel pe care l-am tot repetat eu, de aceea a fost terifiant, m-am gândit serios că nu voi fi în stare să duc la bun sfârșit prestația.

Pe lângă toate astea mai era și starea emoțională profundă pe care Diana o trăia în încercarea ei de ajunge cumva la Charles și a-i arăta că îl iubește, și aici am fost pe punctul de a nu o face cum trebuie. Regizorul mi-a spus că înțelege ce însemnătate are momentul și, implicit, să îmi acord oricât timp am nevoie. Să simt sprijinul tuturor celor din jurul meu, să știu că mă înțelegeau și  erau conștienți de ce cream a fost enorm pentru mine.

Citește și: Meghan Markle a sfidat protocolul regal printr-un gest pe care l-a făcut şi Prinţesa Diana acum 31 de ani

Ce părere ai despre partea legată de fashion din serial? Ai vreo ținută preferată din garderoba Dianei?

A fost partea mea favorită să lucrez cu Sid și Amy, din echipa care se ocupă de ținute. Chiar ne-am distrat, în timpul probelor, cu procesul de creare al rochiei de mireasă. Garderoba Dianei este un pesonaj în sine pe care trebuie să ți-l interiorizezi. Rochia de mireasă a făcut parte dintr-un proces uriaș. Toate etapele au fost bine programate, s-a realizat totul gradual, pentru că trebuia să fie puse o sumedenie de elemente laolaltă, cu grijă, ceea ce a luat ore întregi de lucru și de probe.

Când am reușit să mă îmbrac pentru filmarea scenei, totul a stat în loc. Apoi, a fost complet diferit când am purtat rochia cu tot cu perucă. Am rămas fără vorbe uitându-mă în oglindă și realizând cât de importantă este pentru oameni imaginea la care mă uitam. Cel mai ciudat moment a fost atunci când am filmat scena nunții în trei camere uriașe și somptuoase. Într-o parte era toată echipa de filmare și într-o cameră alăturată eram eu împreună cu încă 10 oameni care mă îmbrăcau, încercau să îmi atașeze trena care era atât de lungă. Nimeni nu mă văzuse.

Ușile s-au deschis spre camera unde trebuia să filmăm și toată lumea acolo în picioare a tăcut. Știi, ca atunci când  din respect față de ceva/ cineva simți nu poți să mai spui nimic. A avut atât de multe outfit-uri, mai ales în ultimul episod când începuse să își asume mai multe riscuri în ceea ce privește moda. Avea o geacă de la YSL care era o minunăție. Am iubit și stilul ei casual, jeansi și pulovere pufoase. Am purtat două modele de pulovere replici ale originalelor.

Un pulover din lână de oaie, unul este la V&A, iar noi l-am avut pe singurul al doilea din lume. Și a mai fost încă unul pe care l-a purtat în primul episod, unul roz, iar designerii care l-au creat pe cel original, au creat unul special și pentru noi. Ținutele ei au marcat o schimbare în cadrul Familiei Regale, modernizându-i stilul foarte mult, ducându-l la un alt nivel prin colaborarea cu designeri, prin prezența ei la Met Gala.

Vedem foarte multe scene în care transpare dragostea Dianei pentru dans — știai să dansezi dinainte sau a trebuit să iei lecții de dans? Ce crezi că a însemnat dansul pentru Diana?

Înainte de serial nu am luat niciodată lecții de dans și nici nu eram  prea talentată, chiar eram un pic necoordonată așa că, fără lecțiile pentru The Crown nu aș fi avut nicio șansă. A fost o provocare incredibilă, a fost extraordinar pentru că am învățat foarte multe și astfel am prins curaj, iar încrederea mea în general a crescut exponențial. Am fost pregătită de o echipă minunată. Am exersat de toate — jazz, step, balet, am repetat împreună cu Josh un duet în care am avut libertatea de a mă exprima cum pot eu mai bine, de dragul Dianei.

În momente ca acelea, Diana se lăsa purtată de muzică și pur și simplu dansa, puteai observa pe fața ei că se simțea în elementul ei, fiind modul ei de a-și exprima personalitatea. Dansul este ceva atât de frumos și în acelați timp terapeutic. Îmi amintesc că pentru o anumită scenă, echipa a vrut să aducă un coregraf, dar i-am rugat să mă lase să improvizez, așa cum ar fi făcut-o și Diana. Am ales melodia lui Cher — Believe — așa că au dat play într-o sală  dintre cele nebunești de imense și toată lumea a rămas ceva de genul: este atât de terapeutic, vreau și eu.

Aceasta a fost cheia: a fost pentru ea. Pentru că era modul ei de a încerca să se elibereze de durere și de frustrare. Iubea să danseze, chiar a vrut să devină dansatoare, dar cred că era prea înaltă pentru asta. Însă era ceva doar al ei, pe care îl avea din viața ei anterioară, de aceea îi oferea o stare de confort.

Prințesa Diana
Emma Corrin este Prințesa Diana, The Crown/ Netflix

Poate că (sau poate că nu) a fost copleșitor să te alături familiei The Crown,  practic să joci cu actori atât de talentați și cu atât de mult succes. Cum ai trăit această experiență?

A fost foarte interesant și confuz în același timp având în vedere că am crescut cu filmul A Room With a View. Am crescut privind-o și admirând-o pe Helena. Dar sunt cei mai calzi, mai ușor de conviețuit oameni pe care ți i-ai putea imagina. Sincer, nu m-am simțit în niciun moment copleșită sau blocată de celebritatea lor pentru că m-am simțit  imediat acasă. Nici nu pot să îmi mai amintesc când m-am întâlnit prima oară cu toată lumea, pur și simplu a fost dintr-o dată confortabil, ușor, acel sentiment că faci parte dintr-o familie prietenoasă, fericită.

Ai fost fanul primelor trei sezoane?

Chiar îmi aduc aminte când am văzut prima oară un episod din The Crown. Eram la Universitate, în anul doi, un coleg mi-a scris: „Emma, ți-ar plăcea acest serial”. Eram cam în urmă cu job-ul, dar totuși aveam niște timp liber, cât pentru un episod. Și nu cred că m-am mai putut opri până când nu am văzut toată seria. Eram, oficial, obsedată de serial.

Citește și: Cum arată actrița aleasă să o interpreteze pe Prințesa Diana în „The Crown”

FOTO: Netflix. 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.