Emilia Clarke – Feminista noastra favorita

By  | 

Emilia Clarke e fata care a venit de nicăieri să cucerească lumea, în timp ce e o mamă singură a 3 dragoni și unul dintre cele mai puternice simboluri ale feminismului modern. Cine e neînfricata actriță din spatele lui Khaleesi?

Dacă nu știi deja cine e (deși mă îndoiesc), afli acum. Emilia Clarke, britanica de 28 de ani, este personajul preferat de toți din serialul Urzeala Tronurilor. Poate ai auzit de el. Sau poate faci parte din grupul celor care, atunci când aud că e cu dragoni, strâmbă din nas. Sunt aici să-ți spun că în filmul ăsta se întâmplă mai multe lucruri decât niște flăcări scuipate în 3D. E vorba despre sex, putere, feminism… și mai mult sex. Dar să revenim la Emilia. Înainte să joace în Urzeala Tronurilor (pentru care a primit deja două nominalizări la Premiile Emmy), jongla cu 6 slujbe, printre care și cele de barmaniță și chelneriță. Când agentul a sunat-o să-i povestească despre acest rol, ea lucra într-un call center. Având doar o săptămână la dispoziție să se pregătească, și-a luat concediu medical și a răscolit Wikipedia după detalii despre romanul de la care a pornit totul. Patru zile mai târziu, a primit rolul. ”Unul dintre multele motive pentru care îmi place de Daenerys este faptul că mi-a dat șansa să le inspir pe tinerele de pretutindeni, să le spun că pot să fie mai mult decât soția sau iubita cuiva”, spune Emilia.

Ce ne invata eroinele complicate

Noul val de feminism

Cum a ajuns o actriță ”obscură” din Londra, al cărei singur alt rol a fost în Triassic Attack (da, ai ghicit, un soi de kitsch după Jurrasic Park) să pună mâna pe rolul vieții ei? Se pare că la audiții a dansat ca un robot și a făcut ca găinile. Asta e frumusețea acestei povești aproape imposibil de crezut. Avem o fată care lucra într-un call center, care joacă rolul unei fete vândute spre căsătorie, care devine mama a trei dragoni și e pregătită să cucerească lumea. Dacă nici asta nu-i o poveste despre feminism, nu știm despre ce e. E dovada că vulnerabilitatea și feminitatea merg mână-n mână cu forța și radicalismul.

Scandalul privind violenta din Urzeala Tronurilor continua

Ce urmează

În ultimii ani, pentru că părul ei este brunet închis, Emilia a avut norocul de a fi rar recunoscută pe stradă fără peruca din serial. Asta însă s-a schimbat pentru că Emilia a jucat rolul Sarei Connor în Terminator Genesys, alături de Arnold Schwarzenegger. În 2016, urmează să joace în două drame artistice, Voice from the stone și Me before you, unde suntem convinși că va face figură la fel de bună ca și până acum. Cât despre viața ei personală, Emilia spune că își dorește o familie numeroasă. ”Vreau să fac cât de mulți copii pot. Când vii dintr-o familie fericită, vrei la rândul tău să-ți faci o familie fericită.” Și mai spune că se visează pe scena teatrului național din Londra, jucând o piesă de Miller sau Cehov. Și să joace în filme de Oscar, regizate de Martin Scorsese. Nu mare lucru, evident.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *