Emil Rengle — Pe tocurile succesului

Emil Rengle — compozitor, dansator, regizor și mai cu seamă coregraf, cunoscut pentru munca sa cu artiști precum Alex Velea, Antonia, Inna sau Loredana Groza — este câștigătorul celui de-al 8-lea sezon al Românii au talent și primul dansator din istoria emisiunii care câștigă marele premiu. Pe lângă asta, Emil dansează pe tocuri cui și, în timpul participării la emisiune, a dezvăluit publicului că este gay. Despre ce impact are meseria lui inedită și cum este să devii purtător de cuvânt al comunității LGBT, am vorbit cu Emil mai jos:

COSMO: Cum ai decis să participi la emisiunea Românii au Talent?EMIL: După mult timp în care am lucrat cu diferiți artiști, în televiziune, chiar și la Vocea României, unde am fost coregraf două sezoane. Am realizat că am stat prea mult “în spate”. Am ajuns la o maturizare spirituală și emoțională în care știu cine sunt și ce vreau de la viață, motiv pentru care am decis că este momentul ca eu să transmit acest mesaj publicului. Iar scena de la Românii au talent era perfectă pentru asta.

COSMO: Pe parcursul emisiunii, ai hotărât să dezvălui public că ești gay. De ce ai ales să faci pasul ăsta atunci?

EMIL: A fost o coincidență norocoasă. Primul gând cu care am plecat la acest drum a fost că vreau să arăt lumii cine sunt și ce fac. Decizia de a face public acest lucur, a fost doar încă o confirmare. Am luat-o oricum după mulți ani petrecuți în străinătate și după multe și discuții cu mine însămi. Am ajuns la concluzia că e nevoie de mai multe voci care să spună că iubirea nu trebuie să fie un subiect tabu. În România, avem și alte probleme, mai mari decât acestea — dar eu cred sincer că dacă am deveni mai călduroși, deschiși și iubitori, împreună am putea să rezolvăm mai multe. “Cum să se iubească doi bărbați sau două femei?!” Astfel de atitudini negative vizavi de homosexualitate provin din teamă sau rușine. Încă este nevoie de foarte multe “voci”, pentru ca oamenii să înțeleagă sau să accepte.

COSMO: La conferința de presă la care ai fost chemat în calitate de purtător de cuvânt în numele comunității LGBT, ai afirmat că primești foarte multe mesaje de la persoane care îți scriu că le transmiți speranță și că “vocea” ta contează. Cum încerci să îi ajuți pe cei care se află într-un context în care nu se pot afișa?

EMIL: Vezi, tocmai de aceea mi-am făcut un vlog — ca să răspund la întrebări de genul. Nu a fost nicidecum un manifest sau o propagandă, am vrut doar să arăt faptul că poți fi fericit și poți trăi fericit, acceptându-te. Cred că primul pas în evoluția noastră, este să putem verbaliza, să comunicăm. De altfel, cred că un copil care este încă speriat de ce i se întâmplă pe plan sexual, se poate duce la părinții săi arătându-mă pe mine ca exemplu. Tot cu ajutorul acestui vlog am încercat să le arăt oamenilor că este important să te descarci — și nu neapărat părinților, că nici la mine nu au aflat ei primii, ci în fața cui consideri că tu că poți să îți deschizi sufletul. Oamenii care îmi trimit email-uri sunt acei oameni care nu au cu cine să vorbească. Am primit nenumărate mail-uri cu afirmația: „Ești primul căruia îi spun. Nu am spus la nimeni.” Și, practic, atunci îți dai seama că este puțin trist. Dar măcar este un pas.

COSMO: Te consideri acum după toate aceste etape, o portavoce pentru comunitatea LGBT?

EMIL: Consider că am devenit… deși nu mi-am dorit să devin. Când am început să devin cunoscut, mesajul meu a fost doar să fii cine ești tu cu adevărat. Nu contează ce ești. Nu eram pro-LGBT. Dar, mi-am dat seama că viața mea este una ușoară — am realizat asta în săptămâna marșului diversității, când am întâlnit oameni de vârsta a doua și am citit în ochii lor toți anii de suferință prin care au trecut și faptul că și-au pierdut drepturile pe care ar trebui să le avem cu toții. Doar din cauză că ei iubesc diferit. Atunci am zis că este și mai importat să îmi folosesc vocea.

COSMO: Cum a primit publicul autohton toată această situație?

EMIL: Uimitor de bine! Chiar mă bucur și sunt șocat în același timp că am fost întâmpinat cu acest val de pozitivism. Desigur, am stârnit și un val de ură… însă cel pozitiv a fost cu mult peste. Ce fac eu în legătură cu acest val de ură? Nu îl bag în seamă și continui a mă concentra pe ce am de făcut, iar în al doilea rând tot voi pune accent pe nevoia de educare prin diverse proiecte, momente și comunicare, așa cum de altfel, au fost toate momentele de la Românii au talent.

 COSMO: De ce ar trebui ca oamenii să fie etichetați? De ce trebuie să existe conceptul de straight și gay?

EMIL: Ce mă bucur că ai pus întrebarea asta! Am auzit foarte mulți, dar mulți oameni care folosesc termenul de comunitate și nu sunt de acord cu asta, că până la urmă, suntem cu toții oameni. Că tu ești negru și eu alb, asiatic sau chinez, gay sau straight, nu contează! De ce ne numim comunități? Abordarea noastră este una greșită, dar am înțeles de ce a fost nevoie de acest apelativ pentru aceste minorități. Motivul principal pentru care există acest concept este că acestor minorități li s-au furat niște drepturi, iar ca să și le recâștige, a fost nevoie de o denumire. În România au existat din tot timpul persoane LGBT, doar că acum avem libertatea și curajul să vorbim deschis despre. Oamenii nu sunt obligați să accepte, însă mi-aș dori și i-aș invita să realizeze că atâta timp cât un om iubește, este în favoarea și evoluția societății. Mi-aș dori să se vorbească în școală despre dragoste, despre cine suntem, despre în ce credem și mi-aș dori să se ofere o educație civică mai bună.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de august a revistei Cosmopolitan România.

Text: Alex Cristea. Foto: Arhiva personală – Instagram.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.