De vorbă cu Alexander Nanau, primul regizor român dublu nominalizat la premiile Oscar

Am stat de vorbă cu Alexander Nanau, regizorul care a făcut posibilă o dublă premieră cinematografică românească la premiile Oscar 2021.

COLECTIV — un tribut adus tragediei din seara zilei de 30 octombrie 2015 din clubul bucureștean cu același nume, o cronică a primului an de după tragedie — a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Veneția în 2019, este Documentarul European al Anului (European Film Awards 2021) și dublu nominalizat la premii OSCAR 2021 pentru cel mai bun film documentar și cel mai bun film străin. 

Pentru că suntem atât de mândri și de emoționați că vom fi reprezentați la una dintre cele mai importante ceremonii din industria cinematografică din lume, vă invităm să aflăm mai multe despre cel care a făcut posibil acest lucru, regizorul Alexander Nanau, dublu nominalizat la premiile Oscar 2021.

Alexander Nanau despre Alexander Nanau

Cineast româno-german, născut în România, a studiat regie la Academia de Film și Televiziune din Berlin (DFFB), intrând în vizorul publicului în 2010, când devine laureat al International Emmy Award cu documentarul Lumea văzută de Ion B .

În 2015, filmul documentar Toto și surorile lui, regizat de Alexander Nanau a fost nominalizat al Academiei Europene de Film. În 2017 documentarul francez Nothingwood, în regia Soniei Kronlund, filmat în Afghanistan, al cărui director de imagine este, a avut premiera la Cannes, primind numeroase laudatio.

„M-am născut în România. Mi-am trăit cea mai mare parte din viață în Germania, dar la finalul lui 2015, când societatea românească a fost devastată de incendiul din clubul Colectiv, mă întorsesem deja să locuiesc la București. Pentru că am fost chiar acolo la momentul respectiv, am trăit din plin lovitura suferită de o societate europeană democratică, una care nu și-ar fi putut închipui în veci că pot să moară zeci de oameni doar pentru că au ieșit într-un club”, ne-a mărturisit regizorul despre cum a început experiența personală ce avea să se transforme în cel mai aclamat documentar autohton.

Filmul Colectiv este disponibil pentru vizionare prin platforma de streaming HBO Go

Procesul său cinematografic

„Fără interviuri, fără voice over. Procesul meu cinematografic documentar este unul pur observațional. E un proces de învățare din viața celorlalți, de creștere la nivel personal, prin a mă apropia cât de mult se poate, până în punctul identificării complete, cu protagoniștii aleși. Când încep să filmez o poveste nu vreau să știu prea multe din start, nici de la, nici despre personajele mele.”

„De fapt, nu am niciodată certitudinea dacă, din clipa în care intru eu în viața lor, se va întâmpla ceva demn de o poveste cinematografică. Dar încerc să contextualizez ce trăiesc în timpul procesului în așa fel încât spectatorii să simtă că trăiesc în proximitatea personajelor și să le descopere.”

„Spectatorul ar trebui să simtă că asistă la propriul proces de dezvoltare personală, prin intermediul vieților altora. Asta cred eu că ar trebui să facă filmul.”

Citește și: Cosmo Guy: István Téglás, un actor pe val

Experiența Colectiv prin ochii regizorului

„În zilele de după incendiu, am asistat la o minciună instituțională despre cum autoritățile gestionează perfect tragedia, care a fost constant repetată populației îndoliate, prin toate mass media. Am văzut manipularea amuțind oamenii și împiedicându-i să pună întrebări o vreme. Asta în timp ce tinerii răniți în incendiu mureau pe capete în spitale.”

„Ca orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. Ca martor tăcut, înarmat cu camera, am reușit să trăiesc și să cuprind viața autentică, intimă a protagoniștolor aleși.”

„Dar cea mai mare provocare a fost în etapa de montaj a filmului, în a găsi un echilibru între evenimentele reale, văzute din perspective diferite, și oferirea unei mai bune înțelegerei asupra forțelor care ne influențează viața.”

O încercare pentru fiecare dintre noi

„Când am început să lucrez la acest film, la începutul lui 2016, nu mi-am imaginat nicio clipă că acel an avea să fie un punct de cotitură pentru democrație pe tot cuprinsul lumii.”

„N-aș fi bănuit niciodată că, până la finalizarea filmului, cam tot ce se putea spune despre societatea românească avea să devină la fel de relevant și pentru democrații mai vechi și consacrate, fie că vorbim despre Marea Britanie, Statele Unite, Italia, Brazilia, Ungaria, Polonia, Turcia etc.”

„A apărut modelul populiștilor care preiau puterea, mint, atacă presa liberă, instrumentează instituțiile statului pentru propriile foloase și pervertesc însuși sensul valorilor liberale și structurile sociale. Anul 2016 a pus la încercare democrațiile de pe tot cuprinsul lumii, dar ne-a pus la încercare și pe fiecare dintre noi.”

FOTO: Alex Gâlmeanu

Citește și: Premiile Oscar 2021: Ghidul tău pentru vizionarea ceremoniei

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.