De vorbă cu actrița Alicia Sanz, vedeta din serialul „El Cid”

Nu a fost deloc ușor, însă grație ambiției sale, actrița Alicia Sanz a reușit să-și construiască o carieră ce se consolidează acum cu rolul din El Cid (îl poți urmări pe Amazon Prime Video), un serial epic în care (în sfârșit!) personajele feminine sunt adevăratele eroine.

Când abia dacă împlinise 6 ani, i-a spus mamei sale că vrea să apară la televizor. Așa și-a dat seama Alicia Sanz (născută în Ceuta, în 1988) că visul ei este să devină actriță. „Am înțeles că nu era o fază pasageră atunci când am văzut Titanic — m-a emoționat atât de tare încât am început să îmi doresc să fiu eu cea care să facă oamenii să se simtă așa”, mi-a povestit Alicia când am stat la palavre într-unul dintre apartamentele hotelului CoolRooms din Madrid, unde am realizat și această minunată ședință foto.

La 19 ani, Alicia sosea în Capitală pentru a studia actoria, iar la 26 de ani a decis să își încerce norocul la Los Angeles, unde a lucrat cu celebra Helen Mirren. În 2019 s-a întors în Spania pentru a începe filmările serialului El Cid — o dramă istorică produsă de Amazon Prime Video, cu un scenariu inspirat din viața lui Rodrigo Diaz de Vivar —, în care o interpretează pe infanta Urraca, o femeie foarte emancipată a epocii respective.

„Pentru mine este cel mai important rol din cariera de până acum”, îmi mărturisește. „Iar filmările au fost dificile pentru că, mai întâi, a fost extrem de frig (am filmat în luna decembrie, în Soria), iar apoi, fiindcă am revenit pe platouri abia pe timpul verii, după perioada de lockdown, mai că am murit de căldură în acele veșminte de iarnă.”

„La fel ca Urraca, și eu sunt încăpățânată și îmi urmăresc scopurile. În plus, spun ce gândesc și sunt mereu eu însămi.”

Corset și pantaloni, JCPajares; diademă cu strasuri, You are the Princess; tiara aurie, Suma Cruz; colier, Maria Pascual; cercei, Bimba y Lola; brățări din aur alb și roz, cu diamante, și brățară rigidă din aur roz, Tiffany & Co.; centură cu strasuri, Primark.

Serialul El Cid a avut la dispoziție platouri de filmare de 4.000 mp2 și peste 11.000 de figuranți. Avem parte de aventură, dragoste, multe intrigi… Să fie un fel de Urzeala Tronurilor spaniol?

Nu sunt, în general, adepta unor astfel de comparații, dar cred că este primul serial spaniol de anvergură care are o temă medievală, iar acest lucru este pe placul multora.

Ce știai, înainte de a primi rolul, despre evenimentele istorice care stau la baza serialului și, concret, despre infanta Urraca?

Îmi aduceam aminte unele detalii din ceea ce am învățat la școală. Personajul interpretat de Jaime era pentru mine un tip invincibil, un fel de supererou. Și știam de existența Urracăi fiindcă în El Retiro se află o statuie cu ea — deși, mai târziu am aflat că nu era ea, ci o nepoată de-a ei cu același nume. Știam că a fost o femeie războinică, dar nu aveam habar despre istoria ei până când nu am citit o carte intitulată Urraca, señora de Zamora. Atunci am început să caut mai multe informații despre viața ei.

Cum te-ai simțit interpretând o femeie care luptă pentru a i se recunoaște valoarea într-o lume a bărbaților și într-o epocă atât de complicată?

Adevărul este că a fost nevoie să apelez la toată forța și tăria mea psihică, pentru că simțieam că eram (adică Urraca era) singură împotriva tuturor. Aceasta este o temă foarte modernă; sunt lucruri care încă se întâmplă — tot mai puțin, însă, sau asta este ceea ce vreau eu să cred. Vreau să cred că reușim să evoluăm în direcția asta, dar adevărul este că bătălia femeilor pentru egalitate în lumea bărbaților este încă în desfășurare.

Am evoluat mult comparativ cu perioada Evului Mediu. Ce am mai avea, însă, de făcut?

De exemplu, în industria cinematografică sunt multe povești care pot fi spuse prin ochii unei femei regizor și totuși majoritatea continuă să fie puse în scenă de către bărbați. Vedem, în general, că au avut loc niște schimbări, însă tot mai trebuie rezolvate probleme precum diferențele salariale dintre bărbați și femei, egalitatea de șanse în câmpul muncii…

Mișcarea #MeToo a scos în evidență și enormele diferențe salariale între actori și actrițe. Crezi că vei fi vreodată plătită la fel de bine ca un coleg actor?

Se luptă foarte mult în direcția asta și foarte mulți actori și actrițe au făcut front comun. Cred că suntem pe drumul cel bun.

La aproape o mie de ani de la evenimentele din El Cid, încă există, în unele țări, căsătorii aranjate…

Este o problemă care are rădăcini profunde. De multe ori, religia este folosită pentru a manipula și convinge femeile de justețea acestor mariaje aranjate, iar noi, restul, alegem să întoarcem capul și să nu intervenim în probleme despre care susținem că nu ne privesc direct. Însă cunoașterea și cultura, și promovarea activă a acestora, reprezintă o poartă spre libertate, spre eliberarea de preconcepții.

Fiindcă am locuit atât de aproape de Maroc, am avut ocazia să văd multe fete tinere cuplate cu bărbați în vârstă. Uneori, căsătoriile de acest tip nu sunt neapărat aranjate de părinți — dar nu pot să nu mă întreb dacă, împinse de necesitatea găsirii unui trai mai bun, aceste fete n-au simțit cumva că n-au altă soluție în viață.

„Instinctul este cea mai puternică armă a noastră. Dacă am succes acum, e fiindcă mereu mi-am ascultat intuiția, încă de mică.”

Alicia Sanz El Cid
Rochie, Temperly London; diademă, Suma Cruz; colier „Urraca”, Maria Pascual; mănuși roz și baghetă, Amazon.

Ce ai în comun cu personajul tău din El Cid?

Urraca este o femeie foarte puternică. Eu m-am născut în Ceuta și n-am avut altă soluție decât să mă țin tare (zâmbește). Nu a fost ușor să mă dedic actoriei, pentru că în familia mea nimeni nu făcea asta și decizia de a urma acest drum în viață era considerată o nebunie. Am locuit în Sevilla vreme de un an, singură, studiind Științe Economice. Apoi, când am ajuns la Madrid, nu cunoșteam pe nimeni, așa că mă loveam la tot pasul numai de refuzuri.

Iar în Los Angeles, imaginează-ți numai câtă lume m-a trimis la plimbare înainte să câștig vreo audiție. Așa că asta am în comun cu Urraca, asta și faptul că amândouă suntem foarte încăpățânate. Ea își urmărește mereu scopurile, și la fel fac și eu… și deși nu folosesc strategiile ei (râde), înțeleg că ele făceau parte din singura maineră de a supraviețui și a câștiga în acea lume a bărbaților.

Ai același talent în arta negocierii și același gust pentru ironie precum se pare că avea Urraca?

Mie nu-mi place sarcasmul (râde), dar când negociez știu precis ce vreau și nu mi-e frică să mă exprim clar. Prefer să spun lucrurilor pe nume și să rămân fidelă mie însămi.

Urraca este foarte sigură pe sine. Crezi că femeilor le lipsește tocmai această încredere în forțele proprii?

Din punctul meu de vedere, subiectul ăsta nici nu ar trebui să intre în discuție, ar trebui să avem o încredere înnăscută în noi însene. În fond, noi suntem cele capabile să dăruim viață acestei lumi. Ziua în care nu ne vom mai întreba dacă avem sau nu suficientă încredere în forțele proprii va fi și ziua în care vom fi dobândit cu adevărat acea proverbială încredere (râde).

Personajul tău este dispus să-și omoare tatăl pentru a facilita drumul către tron pentru o femeie, mama ei. Până unde ai merge tu pentru o cauză pe care o consideri justă?

Uf, nu știu dacă aș merge chiar până într-acolo… Dar când eram mică și cineva se lua de prietenii mei, ieșea imediat la iveală spiritul meu justițiar. Nu prea suport nedreptățile.

Care sunt bătăliile tale personale?

În acest moment, aș vrea să-mi găsesc puțin liniștea în haosul acesta pe care îl trăim cu toții.

Ai apărut goală într-o scenă din film. Te-a deranjat?

Nu, fiindcă era vorba despre o scenă în care goliciunea era justificată. Infanta este o tipă super puternică, nu o interesează nici cât negru sub unghie aspectul fizic. Iar în scena respectivă își arată personalitatea: poruncește să fie urmată până la băi. De asemenea, vedem și cum se trăia în epoca medievală. Mi s-a părut necesar momentul respectiv, iar eu nu sufăr de pudoare.

Aparent, Ruy este eroul serialului. Dar sunt Urraca și celelalte femei adevăratele eroine implicite?

Sunt foarte mândră de modul în care au fost scrise personajele feminine. Chiar se simțea nevoia mai multor eroine puternice pe micile ecrane. Noi, femeile, trebuie să scăpăm de stereotipul reginelor sau prințeselor supuse.

În El Cid se dezbate și subiectul violenței de gen. Ce nu ai tolera niciodată în comportamentul unui bărbat?

Să nu mă respecte din punct de vedere fizic și psihologic.

Întorcându-ne puțin la subiectul #MeToo, mișcarea a dezgropat și hărțuirea sexuală la care sunt supuse femeile în general și, în particular, în lumea showbiz-ului. Te-ai simțit vredoată tratată diferit de bărbații cu care ai lucrat?

(Se gândește câteva secunde înainte de a răspunde) Cred că deja a fost conștientizată mult mai mult problema asta și se întâmplă din ce în ce mai puțin. În Statele Unite trebuie să ai mai multă grijă cu ce spui pe tema asta — iar eu m-am lovit din plin de subiectul ăsta pentru că eram la Los Angeles chiar când mișcarea începuse să ia amploare. Totuși, consider că mai depinde și de cum reacționezi tu, ca femeie, dacă te simți tratată diferit. Eu intenționez să fiu mereu cu ochii în patru și dacă am ceva de zis despre asta, fii sigură că o să spun.

Unele dintre colegele tale de breaslă au mărturisit să au fost victimele misoginiei…

Sunt convinsă, tocmai de aceea cred că este foarte important să fim vigilente în a taxa pe loc astfel de comportante — dacă le treci cu vederea, nimeni nu învață nimic și situațiile de genul acesta o să se tot întâmple.

Întrebarea de un milion de dolari: de ce nu am depășit încă etapa aceasta macho?

(Se gândește) Mai sunt multe de rezolvat în direcția asta. Din punct de vedere cultural există încă niște condiționări care ne fac să credem că suntem pe o poziție inferioară bărbaților. Un exemplu sunt exprimări precum „nu poți, nu e un job pentru o femeie” sau clasicul „trebuie să fii feminină”. Trebuie să ne scuturăm de aceste expresii nocive, să avem mai multă încredere în noi, iar dacă suficient de multe dintre noi o vor face, va deveni un fenomen global.

Chiar avem acum mai multă putere, sau e doar o iluzie?

Văd din ce în ce mai multe femei în locuri ce înainte păreau rezervate bărbaților. De altfel, director al diviziei de filme și seriale Amazon Original pentru Europa este o femeie (Georgia Brown) — are doi copii și este o tipă extraordinar de simpatică.

Am văzut pe contul tău de Instagram că ai citit Femei care aleargă cu lupii, de Clarissa Pinkola Estés, un tratat de women empowerment pe care l-ai marcat cu hashtagul #sacredwomenpower.

(Râde) Cartea asta este absolut genială fiindcă, prin intermediul poveștilor, îți explică jocuri psihologice de care suntem foarte conștienți, de fapt. Și te trezești zicându-ți: „Iată, fix asta mi s-a întâmplat mie cu persoana aceea și nici măcar nu realizam atunci că încearcă să mă manipuleze. Este o adevărată trezire la realitate această carte.

„Încă mai avem de furcă din cauza unor expresii precum «asta nu-i treabă pentru o femeie», care ne situează automat pe o poziție de inferioritate.”

Alicia Sanz El Cid Cosmopolitan
Alicia Sanz | Cosmopolitan România Aprilie 2021.

Laitmotivul cărții este că în fiecare femeie există puteri nebănuite ce se cer descoperite. Care sunt ale tale?

Din punctul meu de vedere, cea mai mare puterea a noastră este instinctul. Când te încrezi cu adevărat în el și în ceea ce îți dictează inima, ești pe drumul cel bun. Dacă începi să te îndoiești și îți ignori instinctele, la final va trebui să suporți consecințele. Dacă am avut succes în viață e fiindcă mi-am ascultat intuiția încă de când eram foarte mică. Am știut mereu că urma să devin actriță, am simțat exact care a fost momentul când trebuia să plec la Los Angeles… Pe scurt, în cazul meu, există o legătură foarte clară între ceea ce gândesc, ceea ce vreau și ceea ce fac.

Ai 32 de ani. Trebuie să lupți în mod diferit pentru a obține ce vrei, acum, la peste 30 de ani, față de când aveai 20?

Bătăliile se dau pentru aceleași lucruri, cred, însă privite dintr-un punct de vedere diferit sau cu alți ochi, mai relaxați și mai calmi. Deși eu simt că am în continuare aceeași energie de a lupta pentru lucrurile pe care mi le doresc.

Să vorbim și despre reperele tale feminine.

Am multe! Sunt fascinată de Jessica Chastain și de cum evoluează cariera ei (am văzut în ultimul timp multe filme cu ea). De asemenea, mă inspiră Reese Whiterspoon, fiindcă este și producătoare de pelicule, lucru pe care mi-l doresc și eu. Am senzația că posedă o forță interioară extraordinară. Charlize Theron este un alt model al meu în viață, fiindcă aș vrea și eu să fac un film precum Monster (râde). Este o actriță incredibilă.

Desigur, le ador pe Meryl Streep și Audrey Hepburn. Aceasta din urmă are o eleganță înnăscută, iar mie îmi place foarte mult să studiez actrițele clasice. Mai e și Penélope Cruz, desigur, fiindcă a deschis multe uși la Hollywood. Admir toată cariera ei, deoarece simt că mi-a inoculat și mie convingerea că aș putea reuși.

Ce zici despre faptul că ai fost comparată cu ea?

(Zâmbește) Pentru mine e un motiv de mare mândrie. Măcar dacă aș ajunge eu atât de sus! (Râde)

Va trebui să câștigi un Oscar, atunci.

Cu siguranță! Abia aștept!

Acum 4 ani, revista Variety a scris despre tine că ești cel mai bun „export” al Spaniei din ultimul timp și te-a inclus pe lista celor mai influente persoane din lumea latină. Tu te simți a fi un trendsetter?

Îmi place să cred că aș putea inspira oamenii în încercările lor de a-și îndeplini visurile. Până la urmă, limitele ni le impunem noi înșine și aș fi foarte încântată să știu că pot ajuta oamenii care vor să practice aceeași meserie ca mine.

Ce planuri sau proiecte ai?

În afară de al doilea sezon din El Cid, am mai multe lucruri în desfășurare în SUA — asta pe lângă faptul că lucrez la propriul serial. Este o idee originală a mea și momentan o dezbat împreună cu Zebra, producătoarea seriei El Cid. Abia aștept!

În afară de pelicule și seriale, am citit că îți place mult și teatrul și că îl consideri un mod de a scăpa din lumea ecranelor. Așa este?

Clar. Telefoanele mobile nu ne ajută să gândim. În ziua de azi tot ce ține de film și imagine ne vine mult prea ușor și ne plictisim repede, în loc să ne oprim din alergătură și să reflectăm asupra lucrurilor pe care le vedem pe ecran.

Teatrul, în schimb, are niște calități ritualice pe care nu aș vrea să le pierdem: trebuie să te pregătești din timp pentru a merge la teatru, trebui să te îmbraci frumos… Iar când văd o piesă bună, mă face să meditez și să mă pierd în momentul în care se petrece acțiunea. În plus, la teatru nu există buton de rewind. Fără îndoială, scena teatrală este ceva ce ține de viața însăși.

„Penélope Cruz a deschis multe uși la Hollywood. M-a făcut să cred că și eu am forța de a reuși.”

Rochie și pălărie din tul, Reveligion; colier, Urraca, Maria Pascual Machiaj și coafură: Natalia Belda (Mr. Pérez Management) / Armani Beauty și Dyson. Asistent fotograf: David Valor. Asistent stilism: Silvia Gómez. Producție: Asha Martínez. Mulțumiri: CoolRooms Hotel.

Foto: Hervás & Archer.
Material original realizat de Daniela Gutiérrez și Ana M. Jiménez.
Machiaj și coafură: Natalia Belda (Mr. Pérez Management) / Armani Beauty și Dyson.
Asistent fotograf: David Valor.
Asistent stilism: Silvia Gómez. Producție: Asha Martínez.
Mulțumiri: CoolRooms Hotel.

Traducere și adaptare: Diana Colcer.

Acest articol a apărut în Cosmopolitan, ediția de aprilie 2021, pe care o poți comanda aici. Abonează-te chiar acum la Cosmopolitan, accesând ofertele noastre de abonare.

Citește și Madelaine Petsch a stat de vorbă cu Cosmopolitan despre lupta ei cu anxietatea și stresul cronic.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.