#DaddyCool de România

În concordanță cu trendurile de peste ocean, actuala generație de tătici autohtoni are principii de educație mai “libere” sau mai nonconformiste, sfidând nițel modelul conservator al părinților noștri. În același timp, un daddy cool se îngrijește și de sine, împărțindu-și cu succes timpul între “cel mic” și viața personală proprie. Asta în teorie. Despre ce se întâmplă în realitate, am discutat cu câțiva tătici celebri.

Îi vezi peste tot în ultimul timp — uneori circulă atașați de cărucioare trendy prin cafenele sau prin supermarket-uri, alteori își țin puștanii în spate la concerte sau pe pături de picnic improvizate, la evenimentele în aer liber. Dar cel mai des îi remarci ca prezență superactivă în social media. Unii sunt celebri la TV sau în comunitate, alții sunt pur și simplu tipi obișnuiți. Trăsăturile definitorii?Stilul vestimentar “rupt” din reviste, hobby-uri atipice pentru generația părinților noștri, principii de educație parentală mai nonconformiste… și par în stare să le facă pe toate: să fie și foarte prezenți în viețile celor mici (mai mult decât tații noștri, pe care, să recunoaștem, îi vedeam destul de rar la locul de joacă), dar și să se îngrijească activ de proiectele și stilul personal. O atitudine trendy, care ne face să ne întrebăm cât de cool este să fii un daddy cool în zilele noastre? Și cât de complicat? Iată câteva sugestii chiar de la cei care le oferă micuţilor o altă “poveste” despre paternitate.

 DAN CRUCERU

Owner  taticool.ro, tatăl Sophiei (6 ani)

 E cool să fii tătic sau fii un tătic cool?

Este cool să fii alături de copilul tău, indiferent dacă îți spui Taticool sau Tăticul sau cum vrei tu. E cool când te implici în educarea lui, când nu ratezi momente importante din viața lui, când îi provoci amintiri și zâmbete și când, peste ani, nu regreți că ai lipsit din viața lui.

Cum ai descrie un tătic cool, într-o propoziţie?

Îți pot descrie un tătic cool într-un singur cuvânt: PREZENT.

Ce gadget-uri nu trebuie să-i lipsească unui tătic cool, tot timpul?

Gadgeturi? Cariocile, foile de desen, piesele de puzzle, fundițele și sclipiciul! Strict vorbind, însă, despre gadgeturi și tehnologie, de la vârste fragede ale copiilor, până la adolescență, sunt multe produse care pot ajuta activitatea de tătic cool, de părinte în general.

Nu trebuie să-ți lipsească un gadget în care să ai melodiile, poveștile preferate ale copilului. Că vorbim despre un ipod, un telefon mobil sau despre memoria internă a mașinii, melodiile trebuie să fie foarte aproape de voi.

Dar aplicaţii?

Am testat de-a lungul timpului destul de multe gadgeturi pentru părinți și copii. V-aș recomanda cărucioarele Mutsy – geniale tehnologic, espressorul de lapte praf Formula Pro by Baby Brezza – unicul gadget care prepară singur formula de lapte pentru copil. La 4 dimineața, e de mare ajutor pentru tăticii responsabili cu realizarea biberonului. Aplicația UGrow- baby developer de la Philips e foarte tare și ea – introduci periodic date despre greutatea, dimensiunile și temperatura copilului și îți spune dacă ai motive de îngrijorare sau nu în privința sănătății prichindelului. Apoi, v-aș recomanda și câteva ceasuri inteligente, cu sisteme de monitorizare, în cazul în care vrei să lași copilul singur la locul de joacă.

Ce instrumente ai mereu cu tine?

Telefonul mobil – sunt conectat tot timpul la taticool.ro și filmez/ pozez mult. Sticla cu apă a fiică-mii – nu știi când i se face sete. Am vreo cinci prin mașină. Și aș mai adăuga un set complet de clame. Tot pentru fiică-mea, evident. Deși, dacă stau să mă gândesc, au ajuns și prin părul meu în cadrul unor experimente pe care le-a făcut puștoaica pe mine.

Trei accesorii care te definesc?

Nu cred că există accesorii care te fac să fii chic ca tată. Cred că chic este să nu ai simțul penibilului, să nu-ți pese de nimeni altcineva din jur, când copilul vrea să vă jucați împreună, să testați tiribombe sau să vă maimuțăriți.

Cămaşă sau tricou?

Cămașă. Îmi place stilul smart casual. Dar când ieșim la joacă, tricoul este, evident, mai potrivit. By the way! Ce ați zice de o linie de tricouri TATICOOL? Se face! Sau atunci când fiică-mea vrea să facem ceva împreună, dau sacoul repede jos de pe mine, îmi suflec mânecile cămășii și devin partenerul ei.

Dacă i-ai scrie fetiţei tale un sfat care începe cu “Nu te îgrijora pentru…” , cum ai continua propoziţia?

Nu te îngrijora pentru ce cred alții despre tine! Fii tu, fii originală, fii creativă, fii puternică! Mergi pe drumul tău! Oricând vor fi oameni care nu te vor plăcea, dar nu-i poți mulțumi pe toți! E suficient să te mulțumești pe tine!

Cum îi creezi fetiţei tale momente fun?

Păi uite de exemplu învățarea la geografie poate fi foarte distractivă în jurul unui glob pământesc pe care îl învârtim împreună. Alegem țări în care am vrea să mergem și povestim tot ce știm despre ele. Învățăm și ne distrăm și petrecem timp de calitate împreună. Sau lecția la fizică – experimente haioase. Am făcut o grămadă cu Soph. Sau prepararea cinei. Facem haos în casă când gătim împreună, dar sunt momente senzaționale.

Un tătic cool îşi exprimă sentimentele, fără ezitări?

Da, îmi exprim sentimentele. Cam toate, de la bucurie la tristețe. Totuși evit să plâng în fața ei pentru că eu cred că Tatăl este stâlpul pe care ea trebuie să știe că se poate baza toată viața, unul dintre puținele elemente de stabilitate din întreaga ei existență. De aceea, cred că Tatăl trebuie să pară în ochii copilului un Rege, un erou, un om foarte puternic. Dar, totuși, om.

În ce tip de educaţie crezi?

Recomand educația bazată pe formarea copilului ca individ, nu ca robot, nu ca altul din mulțime. Pe sentimente și explorare, nu pe noțiuni reci, doctrinare. Pe stimularea punctelor lui forte, nu pe învățarea pe de rost și a tuturor materiilor. Recomand deopotrivă ca familia să nu alerge după note, ci după rezultate interiorizate. Recomand educația care creează oameni puternici, adaptabili societății în schimbare, noile cerințe. Nu recomand munți de cărți, ci cărți care să-i facă pe elevi să urce munții. Îmi doresc ca Sophia să devină un adult puternic, cu valori sănătoase, un om care să se lupte pentru idealurile și crezurile lui, care să-și țină capul ridicat în fața oricui, dacă are argumente. Nu un copil alintat și răzvrătit fără motiv, ci unul care să ducă bătălii pentru binele evident și propriile dreptăți.

Un tătic cool din altă ţară?

Tatăl din Holderness Family. Căutați-l și veți înțelege. Tipul chiar e în mintea copiilor lui.

DORU TODORUȚ

Artist, tatăl Rebeccăi (7 ani) şi al gemenelor Eva şi Natalia (5 ani)

E cool să fii tatic sau să fii un tătic cool?

Nu ştiu dacă pentru alţi bărbaţi este cool, dar eu mă simt minunat cu fetiţele mele. Şi este suficient pentru mine, când vorbim despre condiţia de tată. Mă simt cool când le văd zâmbind, jucându-se fără griji, bucurându-se la maximum de copilărie. Cred cu tărie că perioada copilăriei ne trasează şi ne dezvoltă caracteristici puternice de personalitate.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de toamnă a revistei Cosmopolitan Man.

Foto: Global Records, Arhiva personală. Text: Bianca Dragomir

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.