Cynthia Nixon, despre Ratched și alte controverse

Cum era viața femeilor în vremurile în care aveau și mai puțin acces și putere de decizie în lumea bărbaților? Dar viața femeilor queer? Pe baza unei intrigi psihologice pline de suspans, serialul Ratched (acum pe Neflix) pune pe tapet și chestiuni sociale și politice precum cele de mai sus, iar actrița Cynthia Nixon este aici să le discute cu COSMO, în exclusivitate.

În 1947, Mildred Ratched sosește în nordul Californiei pentru a se angaja la un spital psihiatric de prestigiu, unde se desfășoară experimente noi și tulburătoare asupra minții umane. Aflată într-o misiune clandestină, Mildred (Sarah Paulson) se prezintă drept imaginea perfectă a asistentei medicale dedicate.

Dar pe măsură ce se infiltrează în sistemul de îngrijire a bolnavilor psihic, vedem că imaginea elegantă de fațadă a lui Mildred ascunde un caracter tenebros, care mocnea în interior, demonstrând că adevărații monștri sunt creați, nu născuți. Ispășirea vine prin relația controversată cu o altă femeie, Gwendolyn (Cynthia Nixon), însă este suficientă iubirea lor pentru a o salva pe Mildred?

Aceasta este povestea, pe scurt, din serialul Ratched realizat de Ryan Murphy și Ian Brennan — însă cel mai bine o lăsăm pe Cynthia Nixon însăși să ne povestească mai multe despre această intrigă plină de suspans, inspirată de personajul emblematic și de neuitat al asistentei medicale Mildred Ratched din cartea Zbor deasupra unui cuib de cuci.

Ce îți mai amintești din filmul sau romanul Zbor deasupra unui cuib de cuci?

Am văzut filmul de câteva ori de-a lungul anilor, iar copilul meu cel mai mare a jucat în tabără într-o versiune cu genuri inversate a poveștii, ceea ce a fost foarte distractiv. Cred că am văzut filmul prima oară în copilărie. Toți din casă eram mari fani ai lui Jack Nicholson. Țin minte că, pe atunci, lumea era fascinată de personajul asistentei medicale Ratched, deoarece făcea lucruri atât de îngrozitoare și de crude, dar nu într-un mod malefic. Era ciudat de impasibilă și de detașată.

Cred că unul dintre aspectele serialului nostru privește înțelegerea a ceea ce i s-a întâmplat asistentei medicale Mildred Ratched, așa încât să o transforme într-o persoană atât de lipsită de sentimente și capabilă să ia decizii reci și nemiloase și să pedepsească lumea, părând că nu se enervează niciodată suficient de tare încât să ridice măcar vocea.

Cynthia Nixon și Sarah Paulson în Ratched
Cynthia Nixon (Gwendolyn) și Sarah Paulson (Mildred) în Ratched / © Netflix

Cum ai ajuns să joci în Ratched?

Nu-l mai întâlnisem niciodată pe Ryan Murphy, dar am vorbit cu el la telefon și, la telefon, este foarte convingător. Sunt o fană a lui, dar face atât de multe lucruri, încât este imposibil să le fi văzut pe toate! Producțiile Ryan Murphy pe care le-am văzut m-au impresionat cu adevărat. Gwendolyn, personajul pe care îl joc, este fascinant și pot spune că, până la urmă, ceea ce m-a convins a fost posibilitatea de a lucra cu Ryan Murphy și cu Sarah Paulson. Cine ar refuza? Eu cu siguranță nu.

Cum a fost colaborarea cu Saran Paulson?

Noi două ne cunoaștem de peste 10 ani. Cred că este o persoană uimitoare și o actriță incredibilă. Are o abilitate deosebită de a-și găsi emoțiile înăuntrul său, dar poate aborda cu ușurință diverse stiluri de joc. Cred că este o actriță extraordinară pentru lumea lui Ryan Murphy, deoarece este foarte versatilă și poate interpreta personaje din toate aceste epoci și în stiluri diferite. Ceea ce vedem în interpretarea lui Sarah este un personaj care a suferit lucruri oribile.

O persoană fără atât de multă tărie nu ar fi rezistat. În interpretarea ei, asistenta Ratched reușește să ia toate aceste traume îngrozitoare prin care a trecut, să le închidă în compartimente separate și să meargă înainte. Astfel, poate fi și nemiloasă, dar și timidă și fragilă. Ea poate fi și incredibil de agresivă din punct de vedere sexual, dar și foarte speriată când cineva îi atinge mâna. Cred că aceasta este reacția noastră dacă dorim să supraviețuim.

Care a fost reacția ta atunci când te-ai alăturat acestei distribuții de excepție?

Ei bine, o apreciez pe Judy Davis încă de la rolul său din Cariera mea strălucitoare și asta trebuie să fi fost cu mai bine de 40 de ani în urmă. Sophie Okonedo este pur și simplu uimitoare, atât pe ecran, cât și pe scenă. Iar apoi este vorba despre Sarah Paulson, Finn Wittrock și toți ceilalți actori incredibili care au roluri cu adevărat savuroase.

Ce poți să ne spui despre Gwendolyn, personajul pe care îl interpretezi?

Spre deosebire de alte personaje pe care le-am interpretat, Gwendolyn se cunoaște bine pe sine și nu mai trebuie să se descopere. Gwendolyn este o persoană foarte inteligentă și ambițioasă. Ea nu se obosește să asculte când cineva îi spune „nu”. Lucrează pentru guvernatorul Californiei ca secretară de presă, dar vine constant și cu noi idei. Își dorește o carieră în politică și consideră că este o perioadă cu totul nouă pentru America.

Îl ajută pe guvernator cu tot ce este nevoie pentru a-i promova campania și a se asigura că mai obține un mandat. Pentru a-l face să pară progresist, dar și pentru că ea crede că așa trebuie, ea hotărăște că guvernatorul ar trebui să facă din problema sănătății mintale punctul central al campaniei sale pentru realegere. În parte, acest lucru se datorează faptului că erau mulți bărbați care se întorceau din război cu tulburare de stres posttraumatic.

Cynthia Nixon în Ratched
Cynthia Nixon (Gwendolyn) în Ratched / © Netflix

Gwendolyn lucrează pentru Guvernator, interpretat de actorul Vincent D’Onofrio. Cum a fost să lucrezi cu Vincent?

Sunt o mare fană a rolurilor sale de teatru, iar noi doi am lucrat împreună la Law and Order: Criminal Intent în urmă cu mai mulți ani. Cred că este extraordinar când interpretează roluri de politicieni. Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu Vincent. Cred că a fost o foarte bună alegere.

Ce ți-a plăcut din punct de vedere al creativității, care este o condiție a oricărei producții a lui Ryan Murphy?

Caracteristica de bază a unei producții Ryan Murphy este viziunea sa cuprinzătoare și faptul că are „repertoriu” de actori, deoarece îi place să lucreze în mod repetat cu aceiași oameni. Este prima mea ocazie și sper să nu fie ultima. Pur și simplu, este o pleiadă incredibilă de actori. Este ca o adaptare pentru televiziune a unui mare roman rusesc. Este o mare pânză întinsă, plină de personaje savuroase.

Cum continuă Ryan Murphy să spargă barierele?

Cred că Ryan Murphy este o persoană cu o inventivitate aparent nelimitată și cred că arta sa este cu adevărat personală. Îl interesează să spună povești despre locul din care venim și cum am ajuns unde suntem acum. Cred că, în special în cazul personajelor queer, el este cu adevărat interesat să ne arate cum era să fii lesbiană sau homosexual în anii 1940. Toți trebuie să înțelegem de unde venim. Mergem mereu înainte, dar dacă nu ne oprim un moment să privim în urmă, uneori chiar spre o perioadă de dinainte să ne fi născut, e mai greu să înțelegem unde ne aflăm acum și unde putem ajunge.

De ce crezi că e momentul potrivit pentru a spune această poveste despre origini?

Cred că este un rol extraordinar pentru Sarah Paulson. Am citit multe roluri la vremea mea și multe piese clasice, dar rareori am văzut un rol cu atât de multe fațete. Cred că și numai acest lucru este un motiv suficient. Cred că Ryan a dorit să facă un serial care să exploreze cum era viața atunci, în special pentru femei, în America de după cel de-al Doilea Război Mondial. Nu era vorba doar despre ce rămânea nespus, pentru că femeile nu erau bine primite într-o lume dominată de bărbați, ci multe lucruri li se spuneau foarte clar în față femeilor.

Femeile aveau o putere cum nu mai avuseseră până atunci, pentru că jucaseră un rol atât de important în efortul de război și, deoarece mulți bărbați erau plecați pe front, femeile au putut să facă munci pe care nu mai avuseseră niciodată ocazia să le facă. Propria mea bunică a fost bacteriolog într-un laborator din Chicago. Erau oameni de știință doar femei, pentru că toți bărbații erau plecați la război. Cred că Ryan a fost interesat să ne arate femei care au beneficiat de aceste oportunități oferite în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Femei precum personajul meu, Gwendolyn, începeau să își extindă orizonturile — dar ce se întâmplă când lumea revine la limitele statu-quoului antebelic?

Totuși, care erau „regulile” pentru a obține un job în anii 1940? Iată-le, mai jos, pe acrițele din Ratched – Cynthia Nixon, Sarah Paulson, Sharon Stone și Judy Davis – citind și comentând cu umor pasaje din cartea A Guide to Hiring Women. Spoiler alert: ar fi savuros dacă nu ar suna atât de familiar și de trist!

Cynthia, de ce crezi că percepem instituțiile psihiatrice drept locuri atât de înfricoșătoare și tulburătoare?

Cred că spitalele de orice fel sunt locuri cu adevărat înfricoșătoare! Dar aici vorbim despre anul 1947 și este înfricoșător deoarece persoanele care au căderi nervoase ajung acolo deseori împotriva voinței lor. Am avut prieteni care au fost internați la psihiatrie și este foarte înfricoșător pentru ei, desigur, dar este înfricoșător și pentru cei apropiați lor. Pe bună dreptate, te preocupă îngrijirea lor, pentru că sunt foarte vulnerabili.

Dar am trecut și prin situația în care aproape că nu am mai recunoscut persoana pe care o cunoșteam atât de bine, iar acest lucru este înspăimântător. Cu toate convențiile sociale și modalitățile prin care încercăm de obicei să ne îmbărbătăm unii pe alții și să nu ne speriem sau să nu ne intimidăm reciproc, ei bine, în acele momente s-a terminat cu menajamentele și orice se poate întâmpla.

Locațiile din nordul Californiei sunt imortalizate spectaculos în Ratched — ce au adus ele în plus experienței tale de lucru la acest serial?

Frumusețea naturii a fost incredibilă. Am făcut câteva excursii în zona Big Sur și în Monterey. Este atât de frumos și mi-a plăcut foarte mult timpul petrecut acolo. Am filmat la unul dintre motelurile situate exact pe faleză, cu apa la doar câteva zeci de metri sub noi. Într-un anumit fel, părea că eram în anii 1940.

Cynthia Nixon și Sarah Paulson în Ratched
Cynthia Nixon (Gwendolyn) și Sarah Paulson (Mildred) în Ratched / © Netflix

Ce anume te aștepți să descopere publicul atunci când va viziona Ratched?

Cred că principalul aspect cu care publicul va rămâne și ar trebui să rămână este acest personaj incredibil, Mildred Ratched, și modul în care este interpretat de Sarah Paulson. Când o asemenea actriță primește un asemenea rol, ea își folosește toate registrele sale actoricești și nu vrei să ratezi așa ceva. De asemenea, cred că este foarte important să înțelegem natura bolilor psihice și oamenii care se confruntă cu aceste provocări, indiferent dacă s-au născut cu acestea sau le-au căpătat în timp, în urma traumelor suferite.

Cred că Ratched este un serial care îi va face pe spectatori să se gândească la aceste lucruri. Când vezi că cineva se comportă într-un mod pe care noi îl considerăm monstruos, trebuie să te gândești că persoana respectivă a fost cândva ca o coală albă de hârtie pe care s-au scris multe lucruri îngrozitoare. Așa s-a transformat în această persoană pe care noi o considerăm acum înfricoșătoare. La fel ca Mildred Ratched, serialul are numeroase fațete și diverse tonalități care se schimbă continuu. Este cu siguranță macabru, înfricoșător și uneori chiar sinistru, dar alteori este foarte romantic, optimist și amuzant.

Îți plac filmele controversate? Citește și Cele mai bune filme despre dragoste interzisă.

Foto: Courtesy. © Netflix.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.