Craig David, in varful piramidei

By  | 

Parintii lui – un caraibean din Insula Grenada si o englezoaica – au divortat pe cind nu avea decit 8 ani. Cu toate astea, a continuat sa-si vada tatal aproape zilnic. El a fost, de altfel, cel care l-a indemnat, cind a implinit 11 ani, sa ia primele lectii de chitara. Asa a inceput totul… In doi ani deja compunea primele lui cintece, iar la 14 ani mixa pe o mica statie-pirat si prin cluburi. Ca DJ cistiga cam 150$ pe saptamina, bani investiti in cea mai mare parte intr-un mini-studio pe care si l-a amenajat in camera lui.

In scurt timp a inceput sa colaboreze cu Mark Hill, de la Artful Dodger, impreuna cu care a compus piesa dance “Rewind”, care in ianuarie 2000 a ajuns pe locul doi in topul UK. In martie, “Fill Me Inn” – prima lui melodie ca artist solo – a aterizat direct pe locul intii in top, urmata de “Seven Days”, care a repetat figura. Craig este cel mai tinar artist britanic care a reusit o astfel de performanta. Cel dintii album al sau s-a vindut in peste doua milioane de copii inca dinainte de a fi lansat in Statele Unite.

Dupa trei discuri care i-au adus un succes neasteptat pentru virsta lui, Craig David a ajuns deja la cel de-al patrulea – “Trust Me” – si asta la numai 26 de ani.

Mereu pe fuga

De cind are succes in lumea muzicii, Craig este mai tot timpul plecat in diverse turnee. In ciuda faptului ca a vizitat extrem de multe tari si ca e vesnic pe drumuri, el vede in continuare Southamptonul drept casa lui: “Sint mindru de asta. Uneori privesc in urma – iar acum profesorii spun: «Vai, Craig a fost un student extraordinar»… Ba chiar au si o poza cu mine la City College. Dar Southampton este un oras in care oamenii uita, trec peste partile rele usor, si sint atit de multe persoane talentate care au crescut aici – sint un norocos ca fac si eu parte din acest tablou.”

America a fost o aventura extraordinara

Prin natura meseriei sale, a fost nevoit sa petreaca mult timp in State. Ceea ce, de altfel, nu i-a displacut deloc cintaretului. “A fost o experienta foarte frumoasa. Anglia are foarte multe de oferit in tot ceea ce tine de stil, moda si arte. In US… este diferit, dar in Los Angeles poti sa te lovesti peste tot de actori/actrite. In New York, sa te intilnesti cu vedete de la P.Diddy la Irv Gotti sau 50 Cent este deja ceva absolut normal. Cind am cintat la House of Blues din L.A. a fost… de-a dreptul incredibil.

Janet Jackson si Missy Elliott au venit in prima noapte, ceea ce a fost cool, iar in cea de-a doua a aparut Jennifer Lopez. Apoi, in a treia seara am vazut-o pe Beyoncé in public. Arata splendid, era foarte frumoasa. Iar cind am cintat «Fill Me In» si mi-am dat seama ca instrumentistii se uitau fix la cineva din multime, am observat un tip cu ochelari care dadea din cap. Stevie Wonder cintind «Fill Me In» alaturi de mine! America a fost deci o experienta de neuitat.”

Charlie si fabrica de ciocolata

… este filmul lui preferat, din perioada copilariei. De altfel, acesta l-a influentat inclusiv in cariera: titlul primului sau album, “Born To Do It”, desi adesea interpretat gresit, are legatura directa cu productia din 1971, in care marele producator de ciocolata, Willy Wonka, raspunde, atunci cind e intrebat cum poate sa faca niste bomboane atit de bune, ca nimeni nu intreaba pestii cum de inoata sau pasarile cum reusesc sa zboare, fiindca pur si simplu “s-au nascut sa o faca” (in engleza: “born to do it”).

Si videoclipul piesei “What’s Your Flava?” este inspirat de aceeasi pelicula: patru femei descopera cite un CD de aur (similare biletelor de aur din film) in cadrul unei loterii sponsorizate de Craig. In timpul turneului, trei dintre ele nu se poarta frumos si dispar din peisaj (la fel ca si cei trei copii rasfatati), iar Craig si cistigatoarea urca impreuna intr-un lift de sticla.

“Trust Me” – un album autobiografic

L-a lansat anul trecut, in luna octombrie, si este cel de-al patrulea din cariera lui solo. Toate piesele sint inspirate din experiente traite de el, ca de altfel toate cele compuse pina in prezent. “Oamenii se asteapta de la tine sa fii tu insuti si daca nu sint in stare sa fac asta dupa patru albume… Vreau sa-i aud pe toti spunind: «Chiar il inteleg pe tipul asta»”, in loc sa fie politicosi, dar neutri, fara o parere bine conturata.”

“Despre cite povesti de dragoste sau despartiri se poate vorbi, pina la urma? Nu am vrut sa mai scriu despre asta. Am 26 de ani, merg prin cluburi, cumpar discuri, pastrez pulsul strazii si stiu cam ce e cool si la moda, sint la curent cu noile aparitii tehnologice, dar toate astea nu inseamna neaparat ca incerc sa fiu o prospatura masculina, abia aparuta pe piata… iarasi!”

Cind vine vorba despre calitate, nu face niciodata rabat. Craig David este cu adevarat un perfectionist. Uraste cel mai tare sa fie obligat sa compuna la norma, in graba: “Nu am facut decit sa cer putin timp si detasare ca sa pot scrie albumul pe care mi-l doresc. Iubesc fiecare disc dintre cele anterioare, pentru ca ele descriu o anumita perioada din viata mea. Dar de data aceasta, chiar pot sa cint si sa ma bucur de fiecare nota. Asa ca am zis: aveti incredere in mine, lasati-ma sa fac ceea ce stiu eu cel mai bine.”

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *