Cine este Conchita Wurst, castigatoarea Eurovision?

By  | 

Conchita Wurst, reprezentanta Austriei la concursului muzical Eurovision 2014 a fost cel mai controversat concurent al ediţiei de anul acesta.

Ediţia cu numărul 59 a Eurovision a stârnit numeroase discuţii din pricina concurentei Conchita Wurst, numele de scenă al transexualului Thomas ”Tom” Neuwirth. Numită de presa din întreaga lume ”Femeia cu barbă”, Conchita a fost atât detestată, cât şi iubită de public. Dar cine este ea de fapt?

După artişti ca Paul Oscar, reprezentantul Islandei de la ediţia din 1997, care a recunoscut că este homosexual, a urmat transexualul Dana International din Israel, ce a câştigat ediţia din 1998, apoi lesbiana Marija Šerifović, ce a reprezentat Serbia în 2007 şi care, de asemenea, a câştigat trofeul. 

Cu toate acestea, participarea transexualului de anul acesta nu a fost văzută cu ochi buni de foarte mulţi, Conchita fiind luată în râs şi chiar primind atacuri din partea unor persoane publice. Cu toate acestea, ea a dovedit tuturor că transexualitate şi modul în care arăţi sunt irelevante, talentul fiind tot ceea ce contează în acest tip de concurs.

Thomas ”Tom” Neuwirth s-a născut în noiembrie 1988 în Austria şi a participat de-a lungul timpului la diferite emisiuni şi concursuri televizate. În 2007, a ajuns până în finala concursului Starmania, terminând pe locul al doilea. După terminarea concursului, a fondat trupa Jetzt Anders!, alături de încă trei concurenţi din acelaşi an, însă, din păcare, aceasta nu a avut succes.

În 2011, Conchita Wurst a apărut în faţa publicului pentru prima dată, participând la emisiunea Die Grosse Chance, unde a interpretat piesa ”My Heart Will Go On” a celebrei Celine Dion. 

Numele său este inspirat din expresia germană ”Das ist mir wurst” (Nu îmi pasă), iar prenumele provine de la un prieten de-al său din Cuba.

Deşi după câştigarea Eurovisionului Conchita a declarat că acesta este un proiect care sărbătoreşte toleranţa, acceptarea şi iubirea, a existat o adevărată mişcare împotriva sa, stârnind numeroase remarci tăioase din partea extremei drepte, fiind numită ridicolă de către preşedintele Partidului Libertăţii din Austria, care a adăugat că personajul are probleme psihice. 

De asemenea, şi deputatul rus Vitali Milonov a avut ceva de spus despre participarea lui Wurst la concurs, cerând ţării sale să boicoteze ”parada gay europeană”. 

Chiar şi un alt concurent din ediţia de anul acesta a fost împotriva sa: Aram MP3, reprezentantul Armeniei, a spus despre participarea Conchitei că nu este normală şi nici adecvată.

Însă Conchita Wurst şi-a dus la capăt visul de a câştiga trofeul Eurovision, dovedind că aspectul fizic păleşte în faţa talentului.  "Această seară le este dedicată tuturor celor care cred într-un viitor cu pace şi libertate. Suntem uniţi şi suntem de neoprit. Eurovision este un proiect care sărbătoreşte toleranţa, acceptarea şi iubirea", a declarat aceasta după finala concursului.

Tu ce părere ai despre Conchita Wurst şi despre prestaţia sa de la Eurovision 2014?

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *