Chantelle Winnie, topmodelul bolnav de vitiligo, despre provocarea de a fi diferita

By  | 

Copil fiind, Chantelle Winnie suferea pentru că nu arăta ca restul lumii. Acum, topmodelul în vârstă de 21 de ani primește privirile indiscrete cu un zâmbet larg pe față.

Mi-am dat seama că sunt ”altfel” prin clasa a treia. Fiind nouă în școala la care mergeam, încercam din răsputeri să mă integrez. Credeam că mă împrietenisem cu două fete, dar la un moment dat au încetat să mai vorbească cu mine. Când le-am întrebat ce s-a întâmplat, mi-au zis că mamele lor le-au avertizat să se țină departe de mine dacă nu vor să ia boala mea de piele.

Înainte de asta nu mă gândisem cu adevărat la felul cum arăt. Confuză și rușinată, i-am spus mamei ce mi-au zis cele două fete. La puțin timp după asta, mama a venit la școală și le-a explicat colegilor mei că sufeream de ceea ce se numește vitiligo, o boală care apare atunci când celulele responsabile cu producerea de melanină mor sau nu mai funcționează. Boala a făcut să am pe tot corpul – brațe, picioare, față – pete decolorate. Nu e contagioasă, dar nici nu există tratament pentru ea.

Nu m-am născut cu vitiligo. A început să se dezvolte cu repeziciune după ce am împlinit patru ani. Nu-mi amintesc exact momentul când pielea mea a început să se schimbe, dar îmi amintesc că mă simțeam extraordinar de iubită de familia mea. Locuiam în Toronto și eram un copil fericit. Iubeam să-mi petrec timpul la salonul de frumusețe al mamei mele. Mi-am vizitat tatăl în Atlanta și Jamaica. Aveam o grămadă de prieteni.

În clasa a treia, m-am mutat la o școală nouă și lucrurile s-au schimbat. Copiii mă făceau vacă și mugeau în direcția mea. În generală, agresiunile au devenit fizice. Într-o seară, după un meci de baschet, era frig și mă duceam spre casă, când o fată m-a împins. Nu am vrut să mă bat. Pielea mea e foarte sensibilă la temperaturi extreme și voiam să stau cât mai puțin timp în frig, așa că am lăsat-o să mă bată. În ziua următoare m-a atacat din nou, dar de data asta m-am apărat. Nu am mai avut nicio altercație cu ea de atunci, dar s-au mai întâmplat accidente similare.

Femeia inteligenta la putere!

În liceu, am avut parte de și mai multe abuzuri, așa că am început să chiulesc. Într-un final, vicepreședintele liceului mi-a recomandat o altă școală. E ironic că eu am fost cea dată afară când eu eram cea abuzată. M-am mutat la alt liceu și m-am angajat la un call center. Îmi plăcea să mă descurc singură, să mă simt independentă. Dar nu puteam să mă descurc și cu jobul, și cu școala. Prin urmare, ca orice adolescent tipic, am ales jobul și am renunțat la școală.

Pe la 16 ani, lucrurile au început să se schimbe. O jurnalistă numită Shannon Boodram mi-a văzut pagina de Facebook și mi-a zis că sunt frumoasă. A făcut un clip despre mine, clip care a avut mii de vizualizări. Mi-a spus că ar trebui să fiu model. Nu mă gândisem niciodată la asta – părea imposibil. Mă vedeam lucrând în jurnalism sau media, dar având în vedere că nu terminasem liceul, și asta părea greu de atins.

E incredibil cât de mult te poate ajuta un pic de încurajare. Mi-am dat seama că mă puteam folosi de felul meu unic de a arăta. Am vorbit cu un agent care mi-a spulberat imediat visul de a deveni model, spunându-mi că ar trebui să mă fac makeup artist. Era o aluzie indirectă la pielea mea. M-a durut, dar eram obișnuită cu genul acesta de atitudine. Nu am renunțat, am postat poze cu mine pe Instagram, le-am trimis mai multor agenți. Răspunsul lor era întotdeauna același: nu. M-am dus la filmările unui episod din America’s Next Top Model: All Stars, mi-am luat inima-n dinți și m-am îndreptat către concurente – voiam să vorbesc cu ele. Toate au avut aceeași reacție: ”Doamne! Ești absolut superbă!” Una dintre ele mi-a luat fața în mâini și mi-a zis: ”Ești ca un fluture.”

M-am decis să încerc să prind un loc ca model pentru prezentările de modă din cadrul săptămânii modei de la Toronto. Sfătuită de o prietenă (bună, Cleo!), mi-am cumpărat o pereche de pantofi pe care nu mi-i permiteam și le-am pus bandă adezivă pe talpă, ca să-i pot returna după. M-au primit, am participat la 8 prezentări de modă și am fost observată. Un director de casting de la America’s Next Top Model m-a contactat pe Facebook – sora mea mai mică, Chrystina, îmi făcuse o pagină de fani – și mi-a spus că Tyra Banks era interesată de mine.

Am renunțat la tot și am plecat la Los Angeles, unde erau castingurile pentru show, și am intrat. După experiența asta, fotografi de talia lui Nick Knight, care le-a pozat pe Lady Gaga și Kate Moss, au început să mă contacteze. Am făcut un editorial de modă cu el, după care am apărut într-o campanie pentru Diesel. Apoi am obținut campania pentru Desigual. În primăvara asta am participat la prezentările de modă din Madrid și New York.

Recent, m-am întors la școala pe holurile căreia am plâns amarnic și am vorbit cu elevii, spunându-se să aibă încredere în ei și să se sprijine reciproc. Mi-am amintit de momentele când eram în locul lor. Copiii care la un moment dat mă agresaseră erau exact ca mine, încercau să-și găsească locul. Oamenii mă întreabă uneori când am învățat să mă iubesc. Dar eu nu am avut niciodată o problemă cu mine și cu pielea mea. Am avut o problemă cu felul în care mă tratau oamenii din cauza pielii mele. Încercau să mă catalogheze și o făceau greșit. A trebuit să reîncep să mă iubesc uitând de părerile lor și încercând să mă concentrez pe părerea mea despre mine. Azi, motto-ul meu este: Ai o singură viață. Trăiește-o pentru tine, nu pentru altcineva. Fă doar ce vrei tu!

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *