Ce înseamnă să fii un STAR adevărat?

Pentru că sărbătorim 18 ani de prezență în spațiul autohton, la finalul acestei ediții de octombrie dedicată exclusiv vedetelor autohtone, alături de care am crescut şi ne-am maturizat şi noi în toți aceşti ani, am rugat-o pe Camelia Cavadia, scriitoare, specialist în comunicare şi celebrity PR de mai bine de 25 de ani, să ne povestească ce înseamnă să fii o vedetă adevărată şi cum să ai o carieră lungă şi împlinită în lumina reflectoarelor!

Celebritatea e o haină pe care mulți şi-o doresc, dar pe care puțini ştiu s-o poarte şi, mai ales, de care puțini ştiu să se bucure. Nu cred că aduc nimic nou sub soare dacă spun că celebritatea poate deveni cu uşurință o povară, un mantou dureros la purtare, ce te striveşte sub greutatea lui şi te-nghite încet, încet între pliurile adeseori strălucitoare.În loc să-ți dea aripi, celebritatea îți poate apăsa umerii, îngreuna mersul şi-ți poate scoate în evidență tocmai acele imperfecțiuni ce le-ai vrea ascunse. Sunt puțini cei ce-o îmbracă firesc şi prea puțini cei ce uită că o poartă.

Din clipa în care am început acest articol, gândul m-a dus la cartea japonezului Haruki Murakami, Meseria de romancier, iar câteva dintre ideile din carte îmi par a fi aplicabile în orice domeniu, nu numai în cel al scrisului. „Pe ring se urcă uşor; mai greu e să rămâi acolo timp îndelungat. Romancierii sunt, bineînțeles, foarte conştienți de asta.

Nu-i atât de greu să scrii un roman sau două. Să scrii continuu, să-ți câştigi traiul scriind romane, să supraviețuieşti ca romancier – abia asta este o treabă cât se poate de anevoioasă. Aş putea spune că e ceva peste puterile omului de rând. Pentru că e nevoie de ceva, nu ştiu cum să-i zic, „ceva special”. E nevoie, bineînțeles, şi de talent, şi de îndrăzneală.”  spune Murakami, iar eu nu pot decât să-i dau dreptate. Am văzut zeci de „vedete” a căror faimă s-a aprins şi s-a stins ca o simplă scăpărare de chibrit, după cum am avut norocul să întâlnesc şi oameni pe care statutul de persoană publică i-a motivat să nu înceteze să facă lucruri mărețe.

Îndrăznesc să spun că atunci când eşti centrat pe glorie şi mai puțin pe ceea ce ai de oferit, când celebritatea este scopul final şi nu drumul de zi cu zi, parcurs pentru propria mulțumire şi bucurie, ei bine, atunci ai şanse mari să te stingi repede. Cei care au reuşit să reziste au ştiut cum să facă din profesiune un crez. Şi cred că asta i-a făcut ceea ce sunt.

Încă din 1995, când m-am angajat pentru prima dată în televiziune, la ProTV, am fost întrebată constant despre „cum sunt vedetele?”, dacă „aia” e chiar aşa de frumoasă sau o „scoate” machiajul, dacă „ailaltă” vorbeşte la fel de repede şi-n viața reală ca la televizor, dacă nu ştiu cine e zgârcit aşa cum se zvoneşte, dacă e adevărat că nu ştiu cine a făcut nu ştiu ce, şi tot aşa… Recunosc  faptul că de multe ori mi-a fost groază să mă întâlnesc cu prieteni din aceştia curioşi, dar nici nu pot să spun că în felul meu nu i-am înțeles.

Cert este că întotdeauna am simțit nevoia cumva să „apăr” vedetele şi să-i fac pe toți să înțeleagă că sunt şi ele oameni ca şi noi, cu bucurii şi tristeți ca ale noastre, cu pierderi şi câştiuri, cu dezamăgiri şi neîmpliniri, cu greutăți şi probleme, care nu au parte doar de vacanțe luxoase şi salarii fabuloase. N-am să uit niciodată chipul Andreei Esca după moartea actorului Adrian Pintea. Oricât de mult fard i-au aplicat şi oricât de mult s-au străduit fetele de la machiaj să acopere urmele lacrimilor vărsate de-a lungul zilei, nimic nu a reuşit să îndepărteze tristețea din ochii prezentatoarei, care a rostit însă fiecare ştire impecabil, aşa cum a făcut-o întotdeauna.

Sau strădania lui Horia Brenciu de a se reinvena şi de a găsi mereu noi modalități de a-şi surprinde şi bucura publicul. După cum nu pot să uit „spectacolul” pe care îl ofereau de fiecare dată când veneau la noi în birou Cabral sau Răzvan Fodor.

Continuarea articolului o puteţi regăsi în ediţia de print – octombrie a evistei Cosmopolitan.

 Despre autoare: Camelia Cavadia este specialist în comunicare şi scriitoare (Vina, Măştile Fricii) şi celebrity PR. A lucrat cu vedete precum Andreea Esca, Iulia Vintur, Horia Brenciu.

Foto: Guliver / Getty Images, Alina Sin.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.