Ce citesc vedetele: Oana Cuzino

În cadrul rubricii Ce citesc vedetele, săptămânal stăm de vorbă cu vedete și influenceri din România, pentru a afla poveștile lor fascinante legate de cărțile copilăriei, lecturile favorite și obiceiurile de lectură. Dăm startul acestei rubrici cu Oana Cuzino, medic și cunoscut om de televiziune, care de ani de zile ne ține la curent cu cele mai relevante și proaspete vești din domeniul sănătății, în cadrul emisiunii de la PRO TV, Ce se întâmplă doctore? 

De Luisa Ene

În rândurile de mai jos aflați ce cărți are acum pe noptieră Oana Cuzino, care sunt titlurile care i-au influențat viața și multe alte detalii interesante despre lecturile și autorii săi favoriți.

Îți mai aduci aminte care a fost prima carte pe care ai citit-o în copilărie? Ce amintiri te leagă de ea?

„Întâlnirile” mele cu poveștile și lumea fantastică ce ni se deschide când descoperim literatura, s-a petrecut încă dinainte de a învăța să citesc, datorită bunicii care avea o mare răbdare și disponibilitate de a-mi citi, mai ales din seria „poveștilor nemuritoare”, pe care ulterior le-am reparcurs pe nerăsuflate. Pentru ea, nu exista nimic mai sfânt sau mai important decât cititul.

Prima carte a copilăriei care îmi vine în minte este Poil de Carotte, de Jules Renard, povestea vie a unui copil de la țară, de undeva din sudul Franței, la care mă fascinau detaliile cu care observa lumea.

Știu că a fost una dintre cărțile pe care le-am revizitat mai târziu, în școala generală, chiar  în franceză, și mi-a stârnit aceeași plăcere și emoție. Însă odată ce am stăpânit cititul, pentru mine asta a însemnat călătorie, teleportare în lumi minunate, diferite, experiențe și cunoaștere. Petreceam vacanțele de vară, la bunica sub vișin sau pe banca din gradină, veșnic cu o carte nouă în mână și… Slavă Domnului, bunica avea o colecție impresionantă, nu numai în uriașa bibliotecă din sufragerie, dar și în podul imens. În plus, mă lăsa să-mi aleg ce vreau, spre deosebire de părinți, care erau mai atenți și mă mai cenzurau, îndrumându-mă mai degrabă spre programa academică.

Oana Cuzino

Ce fel de cărți citeai în copilărie, odată ce ai prins gustul lecturii?

Îmi plăceau romanele clasice, mai ale cele romantice, dar și romanele de acțiune, devoram orice fel de carte polițistă și eram fascinată și de SF. În vremurile în care eu am copilărit, romanul SF era la mare căutare. Toată lumea citea clasicele Dune, de Frank Herbert, dar și Ray Bradbury, Isac Asimov, Stanislaw Lem, Arthur Clarke…. așa că am citit tot ce se se publica în acele vremuri.

Citește și: Cărți care te vor ajuta să fii mai empatică

Mai păstrezi cărți din copilărie sau adolescență? Ai acasă un exemplar drag?

Mai am câteva, însă din păcate destul de dezmembrate, fiind citite și răscitite de către veri, sau de fratele mai mare.

Pe câteva le-am recuperat din biblioteca părinților pentru fiica mea- cărți de Jules Vernes, Alexandre Dumas, Balzac, victor Hugo, Liossa, Umberto Eco, Legendele Olimpului…

Cum s-au schimbat gusturile tale în privința lecturii, de-a lungul timpului?

S-au schimbat nu numai datorită trecerii timpului, dar și datorită  preocupărilor sau chiar a trendurilor culturale, alături de care m-am dezvoltat și eu. Odată ce parcurgi un anumit tip de literatură ce ține de cultura generala și de trenduri “must have”, îți poti permite apoi să mergi pe intuiție, gusturi, să rămâi fidel unor anumiți scriitori preferați.

Ce carte/ cărți ai acum pe noptieră?

Sapiens de Yuval Harari, Bolder de Carl Honore, John Fowles- Daniel Martin, Milan Kundera, Testaments Betrayed.

Unde citești de obicei și când? Preferi să citești seara, înainte de somn, ai un ritual anume de lectură?

Nu neapărat, citesc în timpul liber, afară când este frumos, în casă, când este urât…. în vacanță, pe plaja. Sau…când mă plictisesc și am chef să mă decuplez de la cotidian.

Cum citești – preferi cărțile tradiționale sau Kindle/ tabletă?

Dacă este un conținut de calitate, nu am o preferință. Deși este impropriu spus citit, îmi plac și audiobooks, mai ales când mă plimb.

Citește și: Spune-mi ce zodie ești, ca să-ți spun ce să citești

Câte cărți ai în bibliotecă?

Câteva sute cred… am mai renunțat la o parte dintre ele fizic, pentru că astazi accesez cărțile mai usor, virtual.

Care sunt cărțile care te-au făcut om, autorii care te-au influențat cel mai mult de-a lungul vieții?

Probabil lecturile din adolescență, prima schimbare profundă a fost când am citit Maitreyi a lui Mircea Eliade.  M-a șocat că în ciuda unei diferențe uriașe de tradiție culturală, dragostea și comunicarea pot fi atât de puternice; asta mi-a dat un imbold uriaș să explorez cu mai mult curaj, culturi diferite, căutând acel numitor comun al înțelegerii umane.

Citești literatură română contemporană? Ș dacă da, ne poți recomanda un autor, o carte?

Mie îmi place mult Mircea Cărtărescu, pe care însă îl cunosc mulți români și nu numai, prin romanele lui cele mai valoroase; dar daca vreți să îl descoperiți și altfel, cred ca ar trebui să citiți și Frumoasele străine. Are mult umor și vă poate înveseli un sfârșit de săptămână.

Spune-ne un citat dintr-o carte care ți-a rămas în minte și în suflet.

Ar fi nedrept să numesc un singur gând al unuia dintre miile de autori care prin fiecare construcție literară, m-au influențat, îndrumat, schimbat și iluminat în parcursul meu literar, convergent cu parcursul meu de viață. Îmi vine în minte totuși considerarea pe care Salinger o făcea în legatură cu cărțile dragi sufletului.

Nu o pot reproduce mot-a-mot, însă spunea că știi că ai parcurs o carte bună când la final, după ce o închizi, ți-ai fi dorit ca autorul acesteia să-ți fie un apropiat în viața reală.

Eu îi consider ca pe niște prieteni pe viață pe scriitorii în ale căror cărți m-am regăsit. Și cred că și ei pe mine, cititorul lor, chiar și fără a mă cunoaște.

La final, spune-ne de ce citești și de ce consideri că acest obicei își are locul în viața noastră.

A citi este un privilegiu, pentru că îți oferă șansa de a trăi, cu fiecare pagină citită, o viață paralelă, o viață de după viața ta curentă, de zi cu zi, ori nu este acesta un deziderat al omului, fundamental? Nu suntem noi cei nemulțumiti sau nesatisfăcuți de limitarea în timp, de limitarea experiențelor, a posibilității de a călători? Generată de realitate sau poate de imaginația unui alt om, lecura ne oferă un univers uriaș, populat de trăiri inedite, plăcere, emoții, sentimente, experiențe inegalabile și utile oricui, la orice vârstă. Cărțile și cititul, imaginația și puterea de a proiecta în propria minte, anumite trăiri, raportate la niște simple litere tipărite pe o hartie. Acestea reprezintă doar punctul de plecare al acestei capabilități inegalabile pe care o are doar omul. De a citi și visa. Iar asta este fascinant!!!

Despre Luisa Ene:

Luisa Ene lucrează în comunicare, iar în timpul liber povestește despre cărți pe contul de Instagram și pe blogul personal.

În articolele de pe blogul său, abordează cărțile ca pe o sursă de îndrumare. Crede cu tărie că dacă lăsăm cărțile să își îndeplinească scopul, lectura ne va transforma în oameni mai buni, mai înțelepți, mai fericiți. De aceea împarte cu cititorii fragmente din cărți care inspiră, încurajează, consolează, oferă noi perspective; lecții și concluzii desprinse din cărți, idei demne de reținut și de ”dat mai departe”. „Îți recomand să citești și 7 tehnici utile, folosite de celebrul psihiatru Irvin Yalom, pe care le poți aplica și tu”, spune Luiza.

Oana CuzinoCitește și: Citite și iubite de Marius Chivu

1 comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.