Ce citesc vedetele: Eugenia Nicolae

În cadrul rubricii Ce citesc vedetele, săptămânal stăm de vorbă cu vedete și influenceri din România, pentru a afla poveștile lor fascinante legate de cărțile copilăriei, lecturile favorite și obiceiurile de lectură. 

De Luisa Ene

În rândurile de mai jos aflați ce cărți are acum pe noptieră Eugenia Nicolae, care sunt titlurile care i-au influențat viața și multe alte detalii interesante despre lecturile și autorii săi favoriți. Eugenia este o artistă care a ajuns cunoscută datorită show-ului Românii au talent, unde a impresionat jurații prin muzica pe care o compune chiar ea, un mix de sound-uri moderne și elemente de folclor.

Îți mai aduci aminte care a fost prima carte pe care ai citit-o în copilărie? Ce amintiri te leagă de ea?

Primele pagini citite au fost din basmele lui Petre Ispirescu. Îmi amintesc o carte foarte groasă care începea cu basmul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Era o carte ce stăpânea amprenta timpului, avea un miros tare plăcut și știu că eram în vacanță la bunici, la țară. Era vară, foarte cald și mâncam cireșe. 

Ce fel de cărți citeai în copilărie, odată ce ai prins gustul lecturii?

Citeam cărțile cerute de către doamna învățătoare, iar toate aceste povestiri și mici romane m-au facut și pe mine să îmi compun primele poezii.  Una dintre povești se numește Haplea și familia lui. ☺

Eugenia Nicolae: „Aveam un scurt “volum” de câteva pagini de poezii și alte 2 cărticele de proză. Le făceam ilustrații desenate de mine și sora mea și le coseam cu ață. Le păstrez și acum.”

Mai păstrezi cărți din copilărie sau adolescență? Ai acasă un exemplar drag?

Păstrez micile mele amintiri scrise în vremea copilăriei. Acele pagini scrise, desenate și legate împreună de mâinile mele mă poartă într-o vreme tare frumoasă. 

Pe lângă acestea țin foarte mult la cartea La răscruce de vânturi. A fost prima carte pe care nu am lăsat-o din mână până când am terminat-o. M-a captivat! 

Cum s-au schimbat gusturile tale în privința lecturii, de-a lungul timpului?

În adolescență am citit orice era romantic. Eram o fire îndrăgostită. Mi-ar fi plăcut să mă nasc în perioada când erau baluri și se purtau rochii de prințese. 

Mai târziu, în facultate, lectura a devenit mai tehnică. Am început să caut cărți care mă ajută să mă dezvolt profesional și personal, să mă cunosc. Pe langa acestea am o colecție destul de mare de cărți scrise de muzicieni sau pentru muzicieni. De la Maria Tănase până la Beyonce – mă pasionează cărțile biografice, dar și cele istorice. 

Eugenia Nicolae
Eugenia Nicolae

Ce carte/cărți ai acum pe noptieră?

Cel de-al doilea volum scris de Regina Maria, o altă carte biografică foarte frumos scrisă de însăși regina noastră și Scurtă istorie a omenirii – Yuval Noah Harari. 

Imi place sa incep mai multe carti in acelasi timp, le aleg in functie de stare. 

Unde citești de obicei și când? Preferi să citești seara, înainte de somn, ai un ritual anume de lectură?

De cele mai multe ori citesc seara, când vreau să mă relaxez, dar plăcerea mea cea mai mare este să citesc când plouă, să las geamul deschis și să mă bag sub patură. 

Cum citești – preferi cărțile tradiționale sau Kindle/tabletă? 

Prefer cărțile tradiționale. Am și Kindle și am încercat de câteva ori să citesc folosindu-l, dar nu simt aceeași chemare. Îmi place să subliniez, să fac însemnări în timp ce citesc.

Eugenia Nicolae: „Am și un caiet în care îmi notez idei, fraze preferate din cărți. Acest lucru mă ajută enorm și când scriu texte pentru muzica mea.” 

Câte cărți ai în bibliotecă?

Aici, în noua locuință din București am câteva zeci de volume, dar în casa părinților mei am o bibliotecă mare de câteva sute de cărți. Unele încă mă așteaptă să le citesc. 

Care sunt cărțile care te-au făcut om, autorii care te-au influențat cel mai mult de-a lungul vieții?

Am citit o carte despre Mozart scrisă de un jurnalist englez. O carte bine documentată, biografică, ce mi-a schimbat enorm viziunea asupra muzicii. M-a făcut un om mai bun cartea Oprește-te puțin și priveste în jur, un om mai inteligent social Arta subtilă a nepăsării și Inteligența emoțională, un om romantic și blând Povestea vieții mele scrisă de Regina Maria. 

Citește și: Ce citesc vedetele: Randi

Citești literatură română contemporană? Ș dacă da, ne poți recomanda un autor, o carte?

Încerc să citesc mai des cărți scrise de autori români pentru că tendința este de a mă îndrepta mai mult către cărțile scrise de autori internaționali. Ultima carte din literatura română contemporană este Nu sunt eu scrisă de Maia Morgensten. Îmi place mult Cărtărescu și online îl citesc periodic pe Mihai Șora. 

Eugenia, spune-ne un citat dintr-o carte care ți-a rămas în minte și în suflet.

“Cele mai întunecate cotloane ale iadului sunt rezervate pentru cei ce își păstrează neutralitatea în vremuri de criză morala”. Dante Aligheri 

La final, spune-ne de ce citești și de ce consideri că acest obicei își are locul în viața noastră.

Pentru că fără cultură nu putem evolua. Aceasta este marea diferență dintre noi și oamenii preistorici. 

Despre Luisa Ene:

Luisa Ene lucrează în comunicare, iar în timpul liber povestește despre cărți pe contul de Instagram și pe blogul personal.

În articolele de pe blogul său, abordează cărțile ca pe o sursă de îndrumare. Crede cu tărie că dacă lăsăm cărțile să își îndeplinească scopul, lectura ne va transforma în oameni mai buni, mai înțelepți, mai fericiți. De aceea împarte cu cititorii fragmente din cărți care inspiră, încurajează, consolează, oferă noi perspective; lecții și concluzii desprinse din cărți, idei demne de reținut și de ”dat mai departe”. „Îți recomand să citești și 7 tehnici utile, folosite de celebrul psihiatru Irvin Yalom, pe care le poți aplica și tu”, spune Luiza.

Eugenia Nicolae
Eugenia Nicolae
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.