Ce citesc vedetele: Diana Cosmin

În cadrul rubricii Ce citesc vedetele, săptămânal stăm de vorbă cu vedete și influenceri din România, pentru a afla poveștile lor fascinante legate de cărțile copilăriei, lecturile favorite și obiceiurile de lectură. 

De Luisa Ene

În rândurile de mai jos aflați ce cărți are acum pe noptieră Diana Cosmin, jurnalistă cunoscută în mediul online datorită postărilor cu tâlc din Social Media și a site-ului său Fine Society, unde postează, după cum spune chiar ea, „despre tot ce-i fin și fain”. Mai departe aflăm care sunt titlurile care i-au influențat viața și multe alte detalii interesante despre lecturile și autorii săi favoriți.

Îți mai aduci aminte care a fost prima carte pe care ai citit-o în copilărie? Ce amintiri te leagă de ea?

Cred că a fost Povestiri istorice, de Dumitru Almaș, cu Mihai Viteazul pe copertă. Și acum o văd în fața ochilor, e cumva un volum clasic al anilor 80-90 și în continuare mi-e dor de grafica acelor cărți pentru copii. Țin minte totul, de la mirosul și textura hârtiei până la ilustrațiile care mi se păreau magice. Nu știu câți copii de azi mai rămân uimiți în fața unei simple ilustrații, dar pentru mine o carte cu imagini frumoase era cea mai frumoasă „jucărie” din lume.

Ce fel de cărți citeai în copilărie, odată ce ai prins gustul lecturii?

Am învățat să citesc devreme și, pentru că mi se părea un fel de superputere, am început să citesc tot ce îmi cădea în mână. Îmi plăceau mult povestirile istorice, cărțile de aventuri, iar când am dat de Jules Verne nu am putut să mă mai opresc. Au fost veri din copilărie pe care mi le amintesc în funcție de cărți. Era o senzație extraordinară: să nu ai nicio altă grijă în afară de a sta să citești. Gândul în sine îmi dă o stare de incredibilă seninătate.

Diana Cosmin
Diana Cosmin citind în cadă

Mai păstrezi cărți din copilărie sau adolescență? Ai acasă un exemplar drag?

Da, am mai păstrat câteva, din păcate mai puține decât mi-aș fi dorit. De ținut minte le țin însă pe toate, iar pe câteva favorite le-am „vânat” de pe OLX, în varianta lor originală. Exemplarul favorit rămâne volumul Aventurile lui Habarnam, ediția din 1986. M-am bucurat să-l văd reeditat, cu ilustrațiile originale, anul trecut, și l-am cumpărat ca să-l dăruiesc copiilor prietenilor mei.

Cum s-au schimbat gusturile tale în privința lecturii, de-a lungul timpului?

Am fost mereu curioasă și lipsită de prejudecăți în materie de cărți. Țin minte că, pe la 15 ani, citeam cu aceeași lejeritate Charles Dickens sau James Joyce, dar și cărți polițiste, Moștenirea familiei Guldenburg (seria după care s-a făcut serialul) și cărți de psihologie aplicată, de tipul Cum să scapi de timiditate (eu fiind o timidă). Evoluția a constat într-o mai mare selectivitate: aleg doar cărți care mă interesează sincer, indiferent dacă sunt bestsellers sau volume obscure, nu mă încăpățânez să termin ce nu-mi place și nu mă iau după recenziile nimănui, ci doar după propria intuiție.

Ce carte/cărți ai acum pe noptieră?

Lecții de italiană, de Marina Stepnova, Timpul ce ni s-a dat (Memoriile lui Annie Bentoiu) și Memoriile unui bătrân crocodil, de Tennessee Williams.

Unde citești de obicei și când? Preferi să citești seara, înainte de somn, ai un ritual anume de lectură?

Oriunde și oricând, dar cred înainte de somn citesc cel mai puțin. De la săli de așteptare, bănci din parc sau balcoane până la metrouri, trenuri și avioane, cred că n-a fost loc unde să nu mă sprijin un pic cu o carte în mână, fie ea fizică sau electronică.

Citește și: Ce citesc vedetele: Raisa Beicu

Cum citești – prefer cărțile tradiționale sau Kindle/tabletă?

Sunt o tradiționalistă și mulți ani am considerat că nu există citit fără miros de hârtie tipărită. Într-o vacanță în care rămăsesem fără cărți și fără vreo librărie în zonă, mi-am cumpărat primul iBook pe telefon și de atunci citesc în ambele moduri. Prefer cărțile tradiționale, dar cele digitale mă ajută să pot citi oriunde, spontan, fără să „programez” acest lucru (le citesc pe telefonul meu cu ecran mare). În plus, iubesc ideea de a avea acces instantaneu la ceea ce mă interesează: dacă o carte îmi atrage atenția, în două minute pot să fiu deja cufundată în primul capitol.

Câte cărți ai în bibliotecă?

Nu le-am numărat niciodată, dar ochiometric peste o mie. Am moștenit biblioteca bunicului și a tatălui meu, am mai adăugat și eu muuulte cărți și acum le am grupate pe categorii: acasă am volumele „în curs” (noutăți, cărți care își așteaptă rândul, cărți favorite), pe o bibliotecă cât un perete, la părinții mei am făcut o cameră-bibliotecă unde se află 90% din colecția familei, iar la birou am grupat volumele de specialitate și albumele. Dar, evident, mereu există un teanc mare care tronează lângă canapea, așteptând să-i vină rândul.

Care sunt cărțile care te-au făcut om, autorii care te-au influențat cel mai mult de-a lungul vieții?

La cărți mi-e tare greu, încerc cu autorii. Primul a fost cu siguranță Jules Verne, căruia îi datorez curiozitatea și rigoarea cu care privesc de multe ori lucruri care nu se află neaparat în sfera mea directă de interes. Plus Alexandre Dumas (și tatăl, și fiul). Apoi mi-au nuanțat sufletul Dostoievski și Tolstoi, Georges Sand, Camil Petrescu, Mihail Sebastian… și mulți alții.

Citești literatură română contemporană? Ș dacă da, ne poți recomanda un autor, o carte?

Da, îmi place mult literatura contemporană românească, când aud sau văd o carte nouă, scrisă de un autor român, o cumpăr în nouă cazuri din zece. De suflet rămâne însă Petre Barbu, un condei extraordinar și profund, pe care am avut privilegiul să îl am și ca mentor în jurnalism, la începuturile mele în branșă. Cărțile lui au o profunzime – și o tristețe – aparte și îl recomand din toată inima.

Diana Cosmin
Diana Cosmin

Spune-ne un citat dintr-o carte care ți-a rămas în minte și în suflet.

Am caiete întregi cu citate din cărți, le „colecționez”, așa că e greu să aleg doar unul. Aleg, în schimb, o strofă dintr-o poezie dragă mie, de Minulescu:

”În orașul-n care plouă de trei ori pe săptămână

Un bătrân și o bătrână

Două jucării stricate

Merg ținându-se de mână”

Citește și: Ce citesc vedetele: Eugenia Nicolae

La final, spune-ne de ce citești și de ce consideri că acest obicei își are locul în viața noastră.

Pentru că o carte poate fi orice avem nevoie la un moment dat: alinare, refugiu, evadare, visare, iubire, prieten, părinte, mentor. Și pentru că mereu cartea potrivită are darul de a-și găsi drumul către noi exact în momentul în care avem nevoie de informația sau de inspirația din paginile ei.

Despre Luisa Ene:

Luisa Ene lucrează în comunicare, iar în timpul liber povestește despre cărți pe contul de Instagram și pe blogul personal.

În articolele de pe blogul său, abordează cărțile ca pe o sursă de îndrumare. Crede cu tărie că dacă lăsăm cărțile să își îndeplinească scopul, lectura ne va transforma în oameni mai buni, mai înțelepți, mai fericiți. De aceea împarte cu cititorii fragmente din cărți care inspiră, încurajează, consolează, oferă noi perspective; lecții și concluzii desprinse din cărți, idei demne de reținut și de ”dat mai departe”. „Îți recomand să citești și 7 tehnici utile, folosite de celebrul psihiatru Irvin Yalom, pe care le poți aplica și tu”, spune Luiza.

Luisa Ene

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.