Bradley Cooper – Radiografia unui star

Bradley Cooper e un nume sonor în industria filmului de mai bine de un deceniu. A intrat în pielea a zeci de personaje, de la playboy-ul narcisist din The Hangover la tipul bipolar din Silver Linings Playbook și până la ratonul antropomorf din seria Guardians of The Galaxy. E unul dintre cei mai bine plătiți actori din lume, a câștigat un număr substanțial de premii pentru rolurile pe care le-a interpretat și a bifat zeci de nominalizări, printre care opt la premiile Oscar, patru la premiile Bafta și patru la Globurile de Aur. A fost inclus trei ani la rând pe lista Celebrity 100 a celor de la Forbes, revista Time l-a pus în 2015 pe lista celor mai influente 100 de persoane din lume, iar în 2011, cei de la People l-au declarat „sexiest man alive”.

Din orice unghi ai privi-o, e limpede și incontestabil – Bradley Cooper e un star, în toată puterea cuvântului. Am putea, deci, privi titlul unuia dintre cele mai aclamate filme ale sale, A Star Is Born, drept o potrivire cu aer poetic – o nouă stea se naște în industria cinematografică: Bradley Cooper, regizor, scenarist și interpret de muzică.

A Star Is Born spune povestea unei tinere artiste (interpretate de Lady Gaga), urmărind ascensiunea ei către faimă într-un plan paralel cu cel al declinului carierei unui artist consacrat de muzică country (intepretat de Bradley Cooper). Este primul rol principal pentru Gaga, ceea ce o pune, invariabil, în centrul atenției, grație nou-descoperitului său talent actoricesc. Însă un lucru pe care atât criticii cât și publicul nu l-au putut trece cu vederea este faptul că filmul marchează în același timp debutul regizoral al lui Bradley, dar și prima dată când actorul cântă pe ecran – ambele cu un rezultat remarcabil.

Până în 2018, singurele dovezi că Bradley ar avea ureche muzicală veneau sub forma unor înregistrări de câteva secunde, filmate strâmb și mișcat, cu telefonul, înghesuite între alte câteva snap-uri cu diverse vedete surprinse cântând acasă ori în pauzele de pe vreun platou de filmare, și reunite în cadrul unor clipuri ascunse prin adâncimile greu de atins ale YouTube-ului, cu titluri de genul „celebrities who you didn’t know could sing”.

Nici măcar Lady Gaga nu știa asta – Bradley a bătut într-o zi la ușa ei, i-a zis că vrea să facă un remake al filmului A Star Is Born, și a întrebat-o dacă vrea să încerce să cânte împreună ceva fix în acel moment, la nici câteva ore de când se cunoscuseră pentru prima dată. Chimia a fost perfectă – Gaga mărturisește în toate interviurile de promovare a filmului cum a rămas uimită de vocea lui Bradley, în timp ce el povestește cum validarea (instantă) venită din partea unei artiste atât de mari i-a smuls decizia de a se dedica 100% unui proiect care, până în acel moment, se afla numai în stadiul de idee.

De fapt, un remake după originalul A Star Is Born din 1937 (cel din 2018 este al patrulea, după o variantă de musical în 1954, un rock musical în 1976 și un Bollywood romance în 2013), începuse să se discute în urmă cu vreo cinci ani, Clint Eastwood fiind cel care lansase la acea vreme ideea. Bradley l-a refuzat pe Eastwood când acesta i-a propus rolul principal, simțind că este prea tânăr pentru a intra în pielea personajului principal, Jackson Maine, un cântăreț alcoolic, dar carismatic, a cărui viață se schimbă când o cunoaște pe Ally, o tânără aspirantă la statutul de star.

Eastwood și Cooper au ajuns să colaboreze totuși, la câțiva ani după, cu ocazia filmului American Sniper (unul dintre cele mai apreciate filme în regia lui Eastwood din ultimii ani și, totodată, un proiect care i-a adus lui Cooper o nominalizare la premiile Oscar). Cândva pe parcursul turneului de promovare pentru American Sniper, remarcând o pasiune aparte cu care cântăreața Annie Lennox interpreta una dintre piesele ei la un eveniment din Los Angeles, Bradley și-a dat seama că este pregătit pentru A Star Is Born. Prea târziu, s-a dus timpul”, i-a spus Eastwood, dar asta nu l-a descurajat pe Cooper, care spune că în noaptea respectivă a vizualizat pentru prima dată concret prima scenă a filmului, ba mai mult, a realizat că vrea să îl regizeze chiar el.

Producția peliculei A Star Is Born a început în 2017, la festivalul Coachella. Deși Lady Gaga se afla pe lista headlinerilor, a reușit, printre multiplele apariții, să își filmeze scenele – un lucru pe deplin admirabil. Însă tot pe atât de admirabil este și faptul că Bradley, un actor cu un background de reprezentații live limitat la săli de teatru (care cumulează un număr maxim de câteva sute de persoane cu ochii ațintiți spre scenă), a cântat live alături de Gaga la Coachella, în fața a aproximativ 30.000 de oameni, apoi în fața unui public și mai vast, de 80.000 de persoane, la festivalul Glastonbury, totul pentru a asigura veridicitatea absolută a fiecărei scene (interpretările de la festivaluri sunt incluse în film).

Încă un lucru remarcabil – Cooper nu numai că a contribuit la scrierea scenariului pentru A Star Is Born, ci a participat, de asemenea, în mod activ, la crearea soundtrack-ului. Optisprezece luni a durat antrenamentul vocal al lui Bradley, pentru a putea intra în pielea unui country rockstar credibil, iar o mare parte dintre piesele care apar în film au fost înregistrate live, încă o bilă albă adăugată șiragului care susține autenticitatea poveștii, dar și originalitatea ei.

Și apropo de originalitate, în calitate de regizor, Bradley s-a asigurat că fiecare detaliu este impecabil pus la punct – într-atât încât a inclus în scenariu fel de fel de easter eggs”, amănunte cu substrat, cu ajutorul cărora a adus mici omagii versiunilor anterioare ale peliculei. Lady Gaga fredonează la începutul filmului melodia Somewhere Over The Rainbow”, în amintirea faptului că rolul protagonistei a fost interpretat inițial de Judy Garland. Garderoba personajelor are o alură Seventies, omagiind versiunea din 1976 în care Barbara Streisand și-a jucat rolul în propriile haine.

Ba chiar și un amănunt aparent minuscul – o scenă focalizată pe aspectul sprâncenelor – care apare, în diverse variante, în toate filmele, este prezent și în actuala versiunea a peliculei. Toate aceste mici detalii, aparent insignifiante, sunt, de fapt, delicii spumoase cu care Bradley s-a asigurat de faptul că până și cei care văd pentru a patra oară reiterarea unei povești spuse inițial acum aproape acum un secol, pot să o savureze, ba chiar să recunoască particularități fermecătoare.

Modul în care personajele principale se întâlnesc (într-un un bar de travestiți, omagiind uriașul fanbase gay din realitate al lui Gaga), faptul că Bradley a apelat la un specialist ORL pentru a putea portretiza cât mai bine simptomele afecțiunii tinitus, de care suferă personajul său, sau faptul că mai mulți dintre prietenii lui (și chiar și câinele său) și-au făcut loc în distribuția filmului – toate aceste minuscule accente personale se traduc prin încă o atestare a faptului că Bradley s-a dedicat heart & soul acestui proiect. A ieșit, spune el, exact așa cum și l-a imaginat înainte de a se apuca să lucreze la el, un lucru deloc simplu de realizat.

Bradley și-a lăsat de mult în urmă imaginea de pretty boy” care joacă în comedii, dar prin suma tuturor lucrurilor pe care le-a realizat cu acest proiect ambițios, și-a cimentat încă și mai bine statutul de în industria cinematografică. Dacă în A Star Is Born, Jackson Maine se confruntă, printre alți demoni, cu o carieră în declin, în viața reală, Bradley Cooper e în plină și captivantă ascensiune.

Lucruri pe care nu le știai despre Bradley Cooper

  • Pentru a intra cât mai bine în rolul lui Jackson Maine, un cântăreț de muzică country care se luptă cu alcoolismul, Bradley s-a inspirat din propria experiență cu drogurile. Actorul se afla în cel mai critic punct al dependenței sale de alcool și analgezice în perioada în care juca în serialul Alias, însă august 2004 a fost momentul în care s-a decis să renunțe la consumul substanțelor care îi creaseră dependență.
  • În 2011, revista People l-a declarat cel mai sexy bărbat de pe pământ, dar cu mulți ani în urmă, pe vremea când încă se străduia să obțină roluri, o echipă de casting l-a refuzat pe motiv că arată not fuckable”.
  • Clint Eastwood a remarcat, la filmările pentru American Sniper, că Bradley are o curiozitate aparte față de procesul de creare a unui film, mai presus de actorie, lucru care l-ar face un bun regizor. Todd Phillips, regizorul seriei The Hangover, a observat la rândul lui că în interiorul lui Cooper se află un viitor mare filmmaker”. Cu toate acestea, Bradley povestește că atunci când a anunțat că va regiza primul său film, mai multe persoane apropiate au încercat să îl convingă să renunțe și să își facă debutul regizoral cu un proiect mai puțin complex, cum ar fi un spot TV sau o reclamă.
  • A jucat roluri care mai de care mai diverse și mai solicitante, de la cel al unui erou de război (în American Sniper) și până la cel al unui om desfigurat (în piesa de teatru The Elephant Man), dar Bradley susține că cel mai dificil de interpretat rol a fost cel din The Hangover. Motivul? Personajul său, Phil, este foarte diferit de felul său de a fi în realitate.

Articol preluat din ediția toamnă 2018 a revistei Cosmopolitan Man.

Foto: Getty Images

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.