Bradley Cooper: radiografia unui star

Din orice unghi ai privi-o, e limpede și incontestabil – Bradley Cooper e un star, în toată puterea cuvântului. Am putea, deci, privi titlul celui mai nou film al său, A Star Is Born, drept o potrivire cu aer poetic – o nouă stea se naște în industria cinematografică: Bradley Cooper, regizor, scenarist și interpret de muzică.

Bradley Cooper e un nume sonor în industria filmului de mai bine de un deceniu. A intrat în pielea a zeci de personaje, de la playboy-ul narcisist din The Hangover la tipul bipolar din Silver Linings Playbook și până la ratonul antropomorf din seria Guardians of The Galaxy. E unul dintre cei mai bine plătiți actori din lume, a câștigat un număr substanțial de premii pentru rolurile pe care le-a interpretat și a bifat zeci de nominalizări, printre care patru la premiile Oscar, două la premiile Bafta și două la Globurile de Aur. A fost inclus trei ani la rând pe lista Celebrity 100 a celor de la Forbes, revista Time l-a pus în 2015 pe lista celor mai influente 100 de persoane din lume, iar în 2011, cei de la People l-au declarat „sexiest man alive”.

A Star Is Born spune povestea unei tinere artiste (interpretate de Lady Gaga), urmărind ascensiunea ei către faimă într-un plan paralel cu cel al declinului carierei unui artist consacrat de muzică country (intepretat de Bradley Cooper). Este primul rol principal pentru Gaga (pentru care criticii o laudă deja intens și care a lansat deja zvonuri legat de viitoare premii Oscar), ceea ce o pune, invariabil, în centrul atenției, grație nou-descoperitului său talent actoricesc. Însă un lucru pe care atât criticii cât și publicul nu l-au putut trece cu vederea este faptul că filmul marchează în același timp debutul regizoral al lui Bradley, dar și prima dată când actorul cântă pe ecran – ambele cu un rezultat remarcabil.

Până anul acesta, singurele dovezi că Bradley ar avea ureche muzicală veneau sub forma unor înregistrări de câteva secunde, filmate strâmb și mișcat, cu telefonul, înghesuite între alte câteva snap-uri cu diverse vedete surprinse cântând acasă ori în pauzele de pe vreun platou de filmare, și reunite în cadrul unor clipuri ascunse prin adâncimile greu de atins ale YouTube-ului, cu titluri de genul „celebrities who you didn’t know could sing”. Nici măcar Lady Gaga nu știa asta – Bradley a bătut într-o zi la ușa ei, i-a zis că vrea să facă un remake al filmului A Star Is Born, și a întrebat-o dacă vrea să încerce să cânte împreună ceva fix în acel moment, la nici câteva ore de când se cunoscuseră pentru prima dată. Chimia a fost perfectă – Gaga mărturisește în toate interviurile de promovare a filmului cum a rămas uimită de vocea lui Bradley, în timp ce el povestește cum validarea (instantă) venită din partea unei artiste atât de mari i-a smuls decizia de a se dedica 100% unui proiect care, până în acel moment, se afla numai în stadiul de idee.

De fapt, un remake după originalul A Star Is Born din 1937 (cel din acest an este al patrulea, după o variantă de musical în 1954, un rock musical în 1976 și un Bollywood romance în 2013), începuse să se discute în urmă cu vreo cinci ani, Clint Eastwood fiind cel care lansase la acea vreme ideea. Bradley l-a refuzat pe Eastwood când acesta i-a propus rolul principal, simțind că este prea tânăr pentru a intra în pielea personajului principal, Jackson Maine, un cântăreț alcoolic, dar carismatic, a cărui viață se schimbă când o cunoaște pe Ally, o tânără aspirantă la statutul de star. Eastwood și Cooper au ajuns să colaboreze totuși, la câțiva ani după, cu ocazia filmului American Sniper (unul dintre cele mai apreciate filme în regia lui Eastwood din ultimii ani și, totodată, un proiect care i-a adus lui Cooper o nominalizare la premiile Oscar). Cândva pe parcursul turneului de promovare pentru American Sniper, remarcând o pasiune aparte cu care cântăreața Annie Lennox interpreta una dintre piesele ei la un eveniment din Los Angeles, Bradley și-a dat seama că este pregătit pentru A Star Is Born. „Prea târziu, s-a dus timpul”, i-a spus Eastwood, dar asta nu l-a descurajat pe Cooper, care spune că în noaptea respectivă a vizualizat pentru prima dată concret prima scenă a filmului, ba mai mult, a realizat că vrea să îl regizeze chiar el.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de toamnă a revistei Cosmopolitan Man.

Text: Cătălina Teodorescu. Foto: Guliver/Getty Images

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.