Ar fi bine să nu te pui cu Zoe Saldana…

Actriță, soție, mamă, activistă… ar fi bine să nu te pui cu Zoe Saldana, după cum ne-am dat seama. Zoe Saldana ia o gură de rose dintr-o cană de porțelan alb și privește către linia îndepărtată a orizontului. Suntem împreună de la nouă dimineața și faptul că a ales să bea vin dintr-o cană de cafea e probabil cel mai puțin surprinzător lucru la ea.

Pe set, la puțin timp după ce s-a așezat pe scaunul unde avea să fie machiată, au apărut trei copii însoțiți de un italian frumos cu plete și un cuplu mai în vârstă. E vorba de familia lui Zoe – băieții ei, Cy, Bowie și Zen, soțul ei, Marco, și părinții acestuia. Copiii au făcut ce fac copiii – au alergat în voie, țipând veseli și trăgând cu ochii la ce făcea mami pe set. Zoe îmi spune că e important ca ei să vadă că e fericită când muncește – acesta este unul din motivele pentru care încearcă să-i ia cu ea peste tot. Pe de altă parte, Marco e o prezență mai tăcută și mai solidă, privind-o atent și zâmbind.Actrița de 39 de ani a hotărât anul trecut că familia ei trebuie să o însoțească la muncă de câte ori este posibil. Ultima perioadă a fost foarte încărcată pentru ea, filmând Avengers: Infinity War (premiera în România pe 27 aprilie), Guardians Of The Galaxy Vol 2, și începând lucrul la mult-așteptatul Avatar 2. Mai sunt și turneele promoționale ale francizelor, schimbatul locuinței și… nașterea lui Zen.

”2017 a fost cel mai nebun an al meu”, spune ea zâmbind. ”S-au întâmplat multe în viața noastră. Îmi împărțeam timpul între viața de familie, viața personală, dar și între două dintre filmele mele, care au fost filmate în locații diferite – Atlanta și Los Angeles. Devenise foarte stresant. Mi-am dat seama că viața trebuie să fie mai echilibrată. Nu mă afecta doar pe mine, ci și pe soțul meu și pe copiii mei.” Gemenii Cy și Bowie au trei ani, iar Zen abia a împlinit un an. ”Multe din decizii au fost luate pentru îmbunătățirea sănătății noastre.”

Zoe și Marco s-au căsătorit în 2013, acesta luându-i numele și devenind Marco Perego-Saldana. Zoe spune că e cel în care are cea mai mare încredere și că pe el s-a bazat atunci când încerca să înțeleagă tot ceea ce se petrecea la Hollywood după izbucnirea scandalului de hărțuire cu Harvey Weinstein și mișcările #MeToo și Time’s Up, din care face parte.

”Soțul meu a fost o inspirație pentru mine în tot acest timp”, spune ea. ”Conversațiile pe care le-am purtat, în siguranță și intimitate, m-au ajutat să evoluez și m-au împlinit enorm. Și el face parte din grupul #MeToo.” Tot ea spune, ”Trebuie să lărgim narațiunea #MeToo. Așa cum se aplică victimelor, ar trebui să se aplice și bărbaților care au fost orbi și acum văd realitatea. Dacă e să dau un sfat, acesta ar fi să fim bune cu bărbații care fac un efort și să nu-i punem pe toți în aceeași oală. Să nu le facem altora ce ni s-a făcut nouă. Dacă știm cât de rău ne-a fost pentru atâta amar de vreme, atunci știm ce să nu facem și cum să nu acuzăm.”

Aici, în calmul din Hollywood Hills, printre palmierii ce se unduiesc în bătaia vântului și vilele de multe milioane de dolari, e ușor să uiți că întreg Hollywood-ul a luat foc, că s-a vaporizat din interior datorită uneia dintre cele mai mari revoluții care au lovit vreodată industria. Dar când o trăiești și o respiri în fiecare zi, ca Zoe, nu e deloc ușor să ți-o scoți din minte. ”Uneori simt că mă sufoc”, spune ea, făcând ochii mari. Când încearcă să continue, vocea îi tremură, constrânsă de emoții palpabile, ceva ce voi vedea de mai multe ori pe parcursul interviului nostru. ”Nu aș fi visat niciodată că se va întâmpla ce s-a întâmplat anul trecut. Ne-am susținut reciproc, ca femei, în toată acea perioadă.” Face o pauză. ”Nu am trăit asta acum 20 de ani, când am sosit la Hollywood.”

Zoe s-a mutat aici când avea 19 ani și la puțin timp după a primit rolul de balerină în Center Stage, filmul ei de debut. Semnase cu o agenție de talente care a descoperit-o grație producției Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat, realizată de New York Youth Theatre.

Deși s-a născut în New Jersey, s-a mutat în Republica Dominicană când avea nouă ani, cu mama ei portoricană și cele două surori, Mariel și Cisely, după ce tatăl ei, care era dominican, a murit într-un accident tragic de mașină. Mai târziu, s-au mutat la New York. În adolescență, modelul ei de urmat era Ellen Ripley din Alien. ”M-aș fi uitat doar la ea, însemna totul pentru mine. Nu mi-era ușor să mă uit la filme cu prințese – mereu voiam să fiu războinica sau luptătoarea ninja”, povestește ea. În copilărie, Zoe se descrie ca fiind ”nesigură, vulnerabilă, încrezătoare… dar și singuratică. Celelalte fete se luau de mine. Am crezut întotdeauna că am fost cea mai fericită fată pentru cele mai bune prietene ale mele erau surorile mele, dar ele au fost cele care mi-au zis că probabil am suferit mult când eram mică pentru că plângeam foarte des.”

Când a sosit prima oară la Hollywood i s-a părut distractiv, mărturisește ea zâmbind. ”A fost grozav. Ajungi aici și ești inocent, nu-ți dai seama nici ce e bun, nici ce e rău. Înveți pe măsură ce crești – ce să faci, cu cine nu trebuie să mai lucrezi niciodată…” Râde. ”Și cui ar fi trebuit să-i mulțumești mai mult.”

Citeşte continuarea materialului în ediţia de mai a revistei Cosmopolitan România.

Interviu de Lottie Lumsden

Fotografii de Max Abadian

Stilist: Sairey Stemp. Asistent stilist: Maddy Alford. Hairstyle: Mara Roszak pentru Starworks Artists, folosind produse Living Proof. Makeup: Vera Steimberg pentru Criterion Group, folosind produse Chanel și Nars Cosmetics. Manichiură: Tina Au, folosind Seche Vite Top Coat. Asistent producție: Danny Diamond. Producție: A+ Productions. FOTO: Guliver/Getty Images. Traducere și adaptare: Roxana Dobriță

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.