Anca Maria Colţeanu – 44 de ani şi 44 de spectacole

Anca Maria Colţeanu are 44 de ani şi este regizor, în România. Se descrie, atât de simplu şi natural, prin cele mai importante trei roluri: mamă, iubită şi regizor. Cum împacă cele trei roluri, cum a ajuns să aibă acest „job”, dar şi care sunt cele mai mari provocări pe care le trăieşte, descoperă în interviul de mai jos:

Anca: Anca Maria Colțeanu. Sunt regizor si astăzi am 44 de ani.Q: Descriete-te în 3 cuvinte.

Anca: Trei cuvinte despre mine : sunt mamă, sunt iubită și sunt regizor!

Q: 44 de ani și 44 de spectacole, cum a început totul?

ANCA: Am vrut să mă fac regizor de film. Am dat la facultatea de teatru și bine am făcut. Am învățat multe lucruri și iată că viața m-a pus și în postura asta de a face televiziune și scurt-metraj. Deocamdată!

Q: Am auzit de foarte multe ori că regia este o meserie pentru bărbați, așa este? Cum se descurcă o femeie atât de bine între atâția bărbați?

ANCA: M-am bucurat foarte mult tot timpul că sunt femeie. Și cred că asta mi-a dat o anumită relaxare și încredere în mine și atunci lucrurile n-au mai fost atât de complicate. Cam așa cred că am putut să-mi fac meseria. Care da…este o meserie destul de dură.

Q: De ce este o meserie dură?

ANCA : Regia este o meserie dură pentru că presupune să manageriezi oameni. Dincolo de poveste, dincolo de scenă sau de platoul de filmare…manageriezi oameni. Și lucrezi cu sufletele și cu emoțiile lor și atunci totul devine puțin mai complicat. Contează mai puțin stările tale și mai mult ale oamenilor din fața ta.

Q: Există sacrificiu in această meserie?

ANCA: Un tip de sacrificiu categoric există. Orice artă presupune un tip de sacrificiu. Depinde cum privești lucrurile. Mi-a să fac sacrificii pe care le-am făcut pentru meseria mea și nu regret nimic. Aș lua-o de la capăt fix așa cum a fost.

Eu cred că oamenii au nevoie de emoții. Le caută peste tot. Emoția cea mai fresh ti-o dă spectacolul de teatru.

Q: Într-o lume în care spectatorul este atât de solicitat de concerte, internet, filme și seriale cum reușești să aduci publicul la teatru?

ANCA: Dacă în ceea ce faci atingi oamenii atunci ei vin la teatru. Și sunt fericită…am spectatori la spectacolele care mi se joacă în momentul ăsta și sper să am și la următoarele.

Intotdeauna mi-am ales texte care au avut probleme care m-au interesat. Și sigur că mă interesează mai multe lucruri pe mai multe planuri, imi place foarte mult să fac comedie. N-am crezut toată facultatea că voi face asta. Am crezut că o să fac numai drame. Am descoperit chestia asta și am învațat-o după facultate făcand asistentă de regie.

Q: Este necesară școala în meseria asta?

ANCA: Da. Cred că în meseria asta este necesară școala…pentru că în afară faptului că ți se pun bazele și întelegi de fapt căt de complexă e și că de multe responsabilități ai față de spectacorii tăi (în primul rând) și apoi față de echipa cu care lucrezi…e necesară școala pentru că e un mediu destul de închis și atunci așa poți să înțelegi și poți să pătrunzi…poți să intri intr-un anumit circuit de festivaluri, poți cunoaște oamenii din profesia asta…cu care îți vei face și tu mesieria pană la urmă.

Q: Cum reușești să aduci mereu o notă atăt de ,,fresh,, spectacolelor tale?

ANCA: Cred că aerul acesta fresh pe care îl au unele spectacole ale mele vine din faptul că încerc să mă adaptez și încerc să țin pasul cu lumea…atât. Poate că din cauza copilului meu.

Q: Ce urmează? Care sunt viitoarele proiecte?

ANCA: Viitoarele mele proiecte? În vara asta filmez un scurt-metraj. În toamna scot o premieră la Teatrul Bulandra, Și sper ca pana la sfârșitul acestei stagiuni să mai scot o premieră…”Treapta a noua”.

Q: Dacă ar fi să montezi un clasic care ar fi? Și de ce?

ANCA : Aș face Hamlet. Aș face Hamlet pentru că se întamplă astăzi la noi. Adică o să fac Hamlet!

Q: Unde putem să vă vedem spectacolele?

ANCA: În momentul ăsta în București mi se joacă : ”Opiniile unui clovn” la Teatru Luni de la Green Hours. ”Tango, monsieur?”  Și ”Funcționarul destinului” la Teatrul Nottara. ”Freamătul plopilor” la Teatrul Metropolis. ”Ovule congelate” la Centrul de Cultura Nicolae Bălcescu și ”PARTY” chiar pe 8 iunie la ArCub.

Text: Monica Vîlcu

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.