Ana Ularu spune lucrurilor pe nume

Unul dintre cele mai interesante seriale care rulează acum este Alex Rider (în fiecare marți, de la ora 23:00, pe AXN). Iar dacă nu l-ai urmărit încă, trebuie să o faci! Pentru că — așa cum ne-a povestit în interviul de mai jos actrița Ana Ularu, interpreta unui personaj excentric, de o frumusețe agresivă, pe care îl vei vedea în seara aceasta în plină acțiune — Alex Rider chiar NU este o poveste pentru copii, ci una care descrie eroul ce există și poate evolua în fiecare dintre noi.

Cu o energie magnetică și un discurs la fel de electrizant, Ana Ularu este acea prezență incredibil de talentată pe ecrane și un om foarte onest și atotcuprinzător în viața de zi cu zi. De fiecare dată când o întâlnesc, fie în scris, fie în persoană, mă simt nerebdătoare să îi public vorbele, sperând ca ele să reverbereze profund, ca un ecou al deșteptării, în mințile celor care le citesc. Așadar, cu o reală plăcere, am provocat-o pe Ana la o discuție despre personajul ei din serialul Alex Rider și subtilitățile interesante ale acestei povești cu spioni, aflând, cu această ocazie, și câte ceva despre ce ar face ACUM dacă ar avea puterea să schimbe lumea. Ce te-a atras cel mai mult la povestea din Alex Rider?

Mi-a plăcut foarte mult scenariul. Mi s-a parut construit foarte inteligent, cu suspans tangibil încă din scriitură și umor de calitate. Există o expresie, If it’s not on page it’s not on stage, dar scenariul Alex Rider era deja puternic, interesant și inedit în această fază preliminară. Și mi-a plăcut foarte mult tipul Evei de personaj, misterul ei, fanatismul ei pentru planul doctorului Greif și modalitatea ei de a diseca personalitatea adolescenților de la Point Blanc.

Mulți presupun că Alex Rider e o poveste pentru copii. Chiar este?

Câtuși de puțin. E o poveste cu spioni, cu planuri mărețe și rezolvări neașteptate, e un serial de acțiune care vorbește despre facțiuni secrete, prietenie și lumea fascinantă a agențiilor secrete. Faptul că protagonistul e adolescent nu schimbă vectorul, ci doar adaugă interes pentru un public tânăr.

Sunt cărțile sau filmele cu spioni printre preferatele tale, în general? Vrem titlul unei opere de genul, care te-a marcat!

Nu pot spune că da. Să zicem că interesele mele literare se îndreaptă în alte direcții când e vorba de belestristică. Și când e vorba de realitate, prefer eseul istoric. Dar vă pot recomanda două podcasturi fabuloase cu spioni reali — Deep Cover, despre o operațiune care a început ca o interceptare a unui transport uriaș de droguri în anii ’70 și s-a concluzionat cu intervenții militare în Panama, și Wind of Change, despre posibila legătura dintre CIA, Scorpions și dizolvarea Cortinei de Fier.

Ana Ularu în Alex Rider / AXN
Ana Ularu în Alex Rider / AXN / © Sony Pictures Entertainment

Eroina din Point Blanc, cartea lui Anthony Horowitz, este unul dintre adversarii formidabili ai lui Alex Rider, un fel de nemesis al acestuia. Cum te-ai pregătit pentru a o interpreta pe Eva Stellenbosch?

Am pornit prin a da prima probă cu instinctul meu, căutând în subtilitățile pishologice și în felul de a opera al unui astfel de personaj doar cu imaginația proprie. Cea de-a doua probă am dat-o cu regizorul și showrunnerul Andreas Prochaska și alături de Otto Farrant, care interpretează rolul titular, așa că noi tușe au fost deja adăugate înainte de a primi oficial rolul.

Apoi, căutând costumele alături de Emma, pictorița de costume, alegând forma și silueta și zona monocromă în care funcționează Eva, și încercând machiajul alături de My Allehammar, make up artistul, descoperind nuanțele și tonurile care înăspresc, care completează linia de eleganță rece a Evei. Și, în cele din urmă, folosind o combinație de imaginație și referințe culturale (If… sau O, Lucky Man au fost filme care mi-au evocat lumea sterilă, înspăimântătoare a internatelor abuzive) și funcționând viu și prezent în scene alături de partenerii mei. Orice proiect se naște cu adevărat în dialog, în reacție față de ce propunem fiecare dintre noi…

Din ce știm noi despre personaj, Eva Stellenbosch e o luptătoare de origine sud-africană, foarte puternică. Vrem să știm cât ai exersat accentul Evei și dacă în serial sunt și scene de luptă corp la corp!

Nu am mers pe ideea că ar fi sud-africană, așa că accentul a fost mai degrabă forma mea de accent britanic, sunetul care îmi vine mie natural. Ne-am îndepărtat de descrierea din carte a Evei, am mers pe o prezență mult mai feminină, felină, șerpuitoare. Și, evident, am lucrat cu maximă plăcere scena de luptă corp la corp, abia aștept să am ocazia de a face așa ceva. Ce e haios e că am terminat filmările la Alex Rider cu o coregrafie de luptă și, două zile mai târziu, îmi începeam următorul proiect cu un mic cantonament de coregrafie de luptă cu spada.

Ana Ularu și Otto Farrant în Alex Rider / AXN
Ana Ularu și Otto Farrant în Alex Rider / AXN / © Sony Pictures Entertainment

Ai învățat, ca s-o spunem plasic, „să te bați”, cu ocazia filmărilor pentru Alex Rider, sau acumulasei deja asemenea abilități pe alte platouri de filmare? Te rugăm, elaborează!

Sunt un actor destul de pregătit fizic, și îngrijesc acest aspect. Am fost o ființă, să zicem, atletică din copilărie și ador să învăț lucruri noi, să fac cascadorii (în masura în care mă lasă asigurările producțiilor la care lucrez), să îmi folosesc și antrenez trupul și agilitatea. Deci nu, nu am învățat „să mă bat” aici. Am făcut lupte scenice din facultate și apoi, cu fiecare proiect, am acumulat câte ceva nou. Am avut ore de box și Thai boxing pentru Inferno, nu pentru că aș fi folosit în film așa ceva, ci pentru fizicalitatea personajului respectiv. Am rămas prietenă cu stunt coordinatorul de la Inferno, Wade Eastwood, care e o adevărată legendă, și abia aștept să mai am ocazia să aprofundez câte ceva.

Care e cel mai tare lucru la a interpreta un personaj negativ?

Personajele negative sunt atrăgătoare prin distanța lor față de noi, prin faptul că deschid o zonă de imaginație pe care altfel nu o accesăm în civil. E interesant să le descoperi motivația uneori, micul declic intern care îi face să acționeze într-un anumit fel. E fascinant să le găsești câte un semn distinctiv, o mică aberație de personalitate, o tușă bizară în comportament…

Ana Ularu și Otto Farrant în Alex Rider / AXN
Ana Ularu și Otto Farrant în Alex Rider / AXN / © Sony Pictures Entertainment

Care este the ultimate villan pe care ți-ar plăcea să ai ocazia să-l interpretezi?

Nu am o preferință de ultimate villain și nu prefer personajele negative. Am o tabelă de marcaj la egalitate între eroi și anti-eroi. Vreau să fiu mereu surprinsă de personajele mele, vreau să mă bucur de noutatea pe care acestea o trezesc în gândirea mea și în nevoia mea de căutare.

Din toată carierea ta, care sunt personaje controvesate pe care ți-a plăcut cel mai mult să le interpretezi?

Cred ca Isabella din Măsură pentru Măsură, a lui Shakespeare, a fost un personaj fascinant de interpretat. O tânără măicuță care ține atât de mult la puritatea ei și se agață de o idee de dreptate fiind conștientă că asta îl va trimite la eșafod pe fratele ei. Și, evident, Lolita lui Nabokov. Un copil demoniac, pe de o parte, și distrus până la urmă de scelerații din jurul său, furat de inocență. Aș putea vorbi mult despre toate personajele mele, le găsesc pe toate demne de lungi introspecții.

În ce tip de roluri te regăsești cel mai mult, ca personalitate?

Personalitatea mea nu are legătură cu rolurile pe care le interpretez, și sper să nu se interpună. Orice personaj are propria personalitate, și încerc să caut cât mai departe de mine. Evident că aduc trăirile mele, dar încerc să le adaptez. Umorul, suferința, forța și naivitatea fiecăreia dintre aceste ființe sunt cele pe care le aduc la viață.

Ana Ularu
Ana Ularu fotografiată de Marc Rissmann

Am înțeles că multe scene din Alex Rider au fost filmate și în România. Ce ne poți povesti despre asta? Ce locații au fost alese?

Tot ce vedeți ca fiind exteriorul Point Blanc e filmat la cota 2000, în munții noștri superbi. A fost spectaculos să survolam cu elicopterul zona respectivă, apoi am văzut și cascadoriile excelente filmate simultan. Multe aplauze pentru echipa de filmare română, exemplu de profesionalism, promptitudine și experiență în cinematografie.

Iată ce crede și interpretul personajului Alex Rider, Otto Farrant, despre peisajele autohtone și descoperă detalii din culisele serialului.

Ana, în Alex Rider joci alături de mulți actori tineri. Cum a fost energia de pe platourile de filmare? Ce e cel mai tare la un cast atât de young?

Actorii tineri au fost toți super profesioniști, talentați și inteligenți. Ce îi face absolut spectaculoși e că nu erau stridenți, râzgâiați și excesivi. Toți sunt oameni inteligenți, culți, care, atunci când nu glumeau în culise, stăteau și citeau carti, oameni cu care ai ce vorbi și o bucurie uriașă să joci. Și, evident, am râs mult împreună, am jucat tenis la perete, am vorbit îndelung și am fost foarte fericită să împart scenele cu ei. Îi aplaud și vă invit să îi urmăriți. Otto Farrant face un rol excelent și conduce distribuția cu forța unui actor cu o mare experiență, Marli Siu e incredibilă, Earl Cave, la fel.

Ți-ar plăcea să trăiești în viața reală aventuri precum cele din serial?

Haha, farmecul e ca ficțiunea să rămână acolo unde e. Cred că trebuie să urmăriți serialul ca să înțelegeți de ce ar fi cel puțin greu să ajungi la acel nivel de adrenalină.

Ana Ularu
Ana Ularu fotografiată de Marc Rissmann

Serialul este, în esență, despre un adolescent obișnuit care devine fără voia lui un erou ce se vede nevoit să salveze lumea. Ce înseamnă, în ziua de azi, să fii un erou?

Este mai degrabă despre un adolescent care se crede obișnuit și care își dă seama, ușor, ușor, că a fost crescut și educat în așa fel încât să poată deveni un erou. E despre un tânăr loial, cu principii și putere de decizie demne de un erou adevărat. Și cred că asta e definiția. Să aperi ceea ce iubești, să îi protejezi pe cei dragi și pe cei care au nevoie de ajutor, să încerci să faci bine în orice măsură poți, să nu alegi căi necurate de acțiune pentru câștig propriu, să încerci mereu să te schimbi în mai bine și să evoluezi.

Care crezi că este mesajul serialului către generația tânără — adică în afară de a ne ține cu sufletul la gură și a ne captiva cu o poveste cool.

Mesajul e că suntem capabili de mult mai mult decât credem, că putem mereu să devenim adevărați eroi, că forța internă și inima noastră, sufletul real, în afara a ceea ce proiectăm ca să fim „cool” sunt arme uriașe și demne de folosit.

Povestește-ne despre un lucru pe care voiai să îl schimbi la lumea înconjurătoare, atunci când erai la vârsta lui Alex Rider.

Mi se părea nedrept de atunci ca oricine să încerce să îți ucidă lumina interioară și adevărata voce prin falsa autoritate. „Faci asta pentru că așa zice ierarhia dată de vârstă.” Nu, nu e un merit că ai mai mulți ani decât mine, pur și simplu părinții tăi s-au iubit mai devreme. Sunt gata să urmez un exemplu și să vreau să mă îmbunătățesc în orice, câtă vreme nu e condescendență și autoritate absurdă fără argument.

Practic, militez pentru a nu oprima voci tinere, pentru a le asculta și îndruma cu blândețe și respect. Și, evident, eterna luptă împotriva distrugerii imbecile a planetei pentru câștig și capitalism feroce. Am vrut mereu să schimb percepții, să invit pe oricine la a gândi, la a căuta informație în mai multe surse, la a fi gata să își schimbe păreri în fața a noi aspecte.

Ana Ularu
Ana Ularu fotografiată de Marc Rissmann

Povestește-ne despre un lucru pe care vrei să îl schimbi acum.

Aș vrea să schimb dictatura ieftină a social media. Direcția asta cretină de a-ți forma opinii din a citi doar titluri de articole, din a trăi pentru a arăta ce faci, din a te uniformiza unei imagini false. Mi se pare otrăvit să devii sclavul unor nefericiri ascunse, și mă sperie măsura în care, în loc să folosim internetul ca pe un univers în care devine accesibil să schimbi lumea, să înveți, să ieși din ignoranță, îl folosim pentru tâmpire și confirmare de certitudini false.

Ai fost și tu o adolescentă rebelă, care, conform unora, și-ar fi găsit locul într-un centru de reeducare precum Point Blanc?

Aaaa… nu. Am fost o adolescentă care a căutat răspunsuri și a pus întrebări, care a încercat să își dezvolte mintea și orizonturile. Am respins autoritatea goală de esență prin argument și cu eleganță, sper. NU cred că rebeliunea înseamnă să asculți Metallica sau să citești cărți.

Cine ești, cine ai devenit acum?

Am devenit un adult uneori imatur și la fel de revoluționar, doar cu mai multe argumente, pentru că am folosit curiozitatea la capacitate maximă în această perioadă. Și am învățat mai mult să tac și să mă documentez atunci când nu știu exact despre ce e vorba.

https://www.instagram.com/p/CGVE6VZKqE9/

În sfârșit, trebuie să ne spui unde, în ce proiecte, te vom putea vedea în viitorul apropiat!

Deocamdată vă spun doar de unul — Tribes of Europa  — pe Netflix, de undeva de la finalul lui 2020, începutul 2021! Va fi un alt serial despre o Europă post apocaliptică, împărțită între triburi războinice, acțiune și look de Mad Max.

Foto: © Marc Rissmann, © Sony Pictures Entertainment

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.