Adevărata poveste din spatele filmului Bombshell

Cu un an înainte ca povestea lui Harvey Weinstein să șocheze Hollywood-ul, un alt scandal legat de hărțuirea sexuală a acaparat atenția presei din SUA: căderea în dizgrație a CEO-ului Fox News, Roger Ailes. Primăvara aceasta, povestea apare pe marile ecrane, cu Margot Robbie, Charlize Theron și Nicole Kidman în rolurile principale. Iată care este adevărul din spatele ei.

Cine a fost Roger Ailes

Roger Ailes (jucat de Roger Lithgow) și-a început cariera drept consultant politic pentru Partidul Republican, susținându-i pe Richard Nixon, Ronald Reagan și George Bush în anii ’60. Rupert Murdoch a remarcat puterea de influențare a lui Ailes, așa că l-a angajat să lanseze Fox News în 1996, o mișcare despre care New York Times susține că a făcut ca audiența medie a postului să ajungă undeva în jur de două milioane de telespectatori pe zi, mai mult decât CNN și MSNBC (post cu înclinație de stânga) împreună.

Se vehiculează că salariul lui Ailes ar fi fost de 20 de milioane de dolari pe an pe durata celor 20 de ani în care a condus postul Fox News și se spune că i-ar fi oferit consiliere lui Trump pe durata campaniei sale prezidențiale. Ailes a demisionat în 2016, iar un an mai târziu, în 2017, a murit din cauza unei sângerări la nivelul creierului (suferea deja de hemofilie).

Acuzațiile aduse de Gretchen Carlson:

Acuzații de hărțuire sexuală i-au fost aduse lui Ailes pentru prima dată în biografia sa, scrisă de Gabriel Sherman în 2014. Volumul, denumit The Loudest Voice In The Room, includea testimonialul unei producătoare TV care pretindea că Ailes i-a propus o mărire de salariu în schimbul promisiunii că va întreține relații sexuale cu el, oricând își va dori acesta. Acuzația a încurajat-o pe Gretchen Carlson (jucată în film de Nicole Kidman) să intenteze un proces de hărțuire sexuală în iulie 2016, acuzându-l pe Ailes că a încurajat-o să poarte anumite haine și să facă piruete pentru a-i putea privi posteriorul.

După ce a depus o plângere împotriva colegului său, Steve Doocy, în care cita un comportament sexist și plin de superioritate”, Carlson spune că Ailes a început să îi saboteze cariera, reducându-i salariul, modificându-i programul de lucru astfel încât să îi fie oferite ore de emisie cu rating scăzut, refuzându-i accesul la interviuri importante și, într-un final, concediind-o.

bombshell

Acuzațiile aduse de Megyn Kelly

După ce presa a făcut public procesul intentat de Carlson, mai bine de 20 de femei l-au acuzat public pe Ailes, fie întărind acuzațiile aduse de ea, fie aducând unele noi, detaliind diverse abuzuri comise de către acesta. Printre ele s-au numărat și Megyn Kelly, interpretată în film de Charlize Theron. Cu toate că nu a depus o plângere penală, Kelly a dezvăluit în volumul său de memorii lansat în 2016 și intitulat Settle For More, faptul că s-a confruntat cu abuzuri din partea lui Ailes încă din 2006, acesta adresându-i comentarii nepotrivite și încărcate cu energie sexualăși încercând în repetate rânduri să o atingă și să o sărute în biroul său. Ailes a negat aceste acuzații prin intermediul avocatei sale, Susan Estrich. În film, Margot Robbie interpretează un personaj fictiv, Kayla Pospisil, bazat pe o însumare a celorlalte femei care au depus mărturii împotriva lui Ailes.

Cum s-a soluționat situația

În data de 21 iulie 2016, la două săptămâni după ce Gretchen a intentat procesul, Ailes și-a dat demisia de la Fox News și a primit o compensare de 40 de milioane de dolari. La două luni după lansarea acuzațiilor, postul Fox i-a oferit lui Gretchen 20 de milioane de dolari în schimbul soluționării procesului în afara tribunalului. Compania și-a cerut de asemenea scuze în mod public față de aceasta, menționând că nu a fost tratată cu respectul și demnitatea pe care toți colegii noștri o merită”.

Text: Emily Gulla, Dusty Baxter-Wright.

Foto: outnow.ch

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.