Adevărata poveste a lui Halston

Înainte să apeși play, hai să vorbim despre adevăr sau ficțiune în Halston, cel mai cool nou serial fashion de pe Netflix, cu Ewan McGregor în rolul controversatului designer.

În anii ’70, Roy Halston avea lumea la degetul mic. Fost pălărier (punctul de start al carierei lui în modă a fost când a creat o pălărie pentru Jackie Kennedy, în 1961), designerul s-a mutat din orașul său natal (Des Moines, Iowa) în New York, și a devenit în scurt timp întruchiparea Visului American.

Linia lui de haine a devenit sinonimă cu stilul disco al vremii, iar celebrități precum Liza Minnelli sau Bianca Jagger erau nu numai clientele lui, ci și prietene la cataramă, cu care Halston petrecea în celebrul Studio 54.

Halston și modelele sale

Viața lui Halston era un mix decadent de lux, glamour, sex și droguri, însă fix acest exces pe care designerul l-a savurat din plin a fost cel care i-a provocat declinul. Miniseria Halston, produsă de Netflix, revizitează viața legendarului designer, însă, evident, ne face să ne întrebăm cât din ce vedem pe ecrane este real, și cât este ficțiune.

Începuturile carierei

În serial: La începutul serialului, ni se arată, printr-o serie de flashback-uri, că Halston era interest de modă încă din copilărie, confecționând pălării pentru mama sa ca să o înveselească în momentele în care soțul ei (tatăl lui), devenea violent.

În realitate: Este adevărat că Halston crea pălării de mic, oferindu-le în dar mamei și surorii sale, însă conform biografului Steven Gaines, tatăl lui nu a fost niciodată abuziv, iar primele două decenii din viața designerului au fost petrecute în sânul unei familii middle class tipic americană.

În serial: Halston este creator de pălării pentru celebrul department store Bergdorf Goodman, însă popularitatea acestui accesoriu e în declin, iar proprietarii magazinului sunt îngrijorați legat de departamentul său.

Halston are însă o viziune – cere ajutor financiar din partea magazinului ca să-și dezvolte propria linie de ready-to-wear și să poată să creeze o „experiență couture” pentru fiecare femeie care îi calcă pragul. Prima sa colecție și prima prezentare nu impresionează publicul, așa că Bergdorf Goodman își retrage acordul de finanțare.

Deși are datorii de peste 200 de mii de dolari, Halston nu renunță la ideea sa și, câteva luni mai târziu, e „salvat” de Babe Paley, o doamnă de societate, care e atât de impresionată de inovația lui Halston – o rochie din Ultrasuede (piele întoarsă rezistentă la ploaie) – încât comandă „una pe fiecare culoare”.

În realitate: Halston nu a inventat materialul Ultrasuede. Dar l-a făcut, într-adevăr, faimos, și o semnătură a sa. L-a reperat în 1971 la designerul Issey Myiake, în Paris, și l-a inclus în colecția sa pentru toamnă 1972, sub forma unei rochii stil cămașă, care nu numai că putea fi purtată în ploaie, ci și spălată la mașină, devenind un hit instant.

Halston și modelele sale, 1975.

Dar rochia din Ultrasuede nu e, în realitate, salvarea sa. O serie de cliente fidele, care obișnuiau să comande pălăriile create de Halston pentru Bergdorf Goodman, i-au sărit în ajutor, oferindu-i finanțare încă dinainte ca el să creeze celebra rochie Ultrasuede. Printre aceste cliente se numără și Babe Paley, care apare în serial, dar și Catherine Deneuve, Lauren Bacall și Jackie Onassis.

Relațiile lui Halston

În serial: Halston o cunoaște pe Liza Minnelli la un show de cabaret și devine imediat muza lui. Pe parcursul vremii, Liza e model, muză, confidentă și cea mai bună prietenă a lui Halston. Când designerul are un meltdown și vrea să se retragă din celebra Bătălie de la Versailles (în care o serie de designeri americani sunt invitați să își prezinte colecțiile alături de francezi, la Palatul Versailles, într-un show aparte), Liza este cea care reușește să-l calmeze și să-l convingă să continue.

Ewan McGregor (Roy Halston) și Krysta Rodriguez (Liza Minelli) în serialul Halston, acum pe Netflix.

În realitate: Liza l-a cunoscut pe Halston prin intermediul nașei sale, actrița Kay Thompson, iar chimia dintre cei doi a fost, într-adevăr instantanee (la fel ca în serial). Cei doi au fost mereu inseparabili, călătorind și petrecând în clubul Studio 54 pe durata anilor ’70-’80.

„L-am cunoscut când aveam 20 de ani și de atunci, n-am fost la vreun eveniment sau la vreo petrecere – și nici n-am găzduit vreuna – fără să mă sfătuiesc cu el înainte. Toate show-urile pe care trebuia să le fac, le-am cântat și dansat întâi în sufrageria lui.”, a declarat Liza într-un interviu pentru WWD în 1990.

Cei doi și-au susținut reciproc carierele mereu. Liza chiar l-a calmat pe Halston când a avut un meltdown în realitate înainte de show-ul de la Versailles, iar Halston este creditat nu numai pentru faptul că a transformat-o pe Liza într-un fashion icon al vremii, ci și pentru legendara sa tunsoare pixie.

Roy Halston, Elizabeth Taylor și Liza Minnelli, 1981

Legătura lui Halston cu Victor Hugo

În serial: Victor Hugo devine din escortă gay, iubitul lui Halston, dar este deranjat de succesul lui și este cel mai adesea preocupat de propriile interese mai degrabă decât de binele designerului.

Odată ce relația celor doi se destramă, Victor îl șantajează pe Halston, cerându-i bani pentru tăcerea sa și amenințându-l că va face publice detalii din viața lor intimă și poze de la petrecerile pline de sex și droguri în care ambii participaseră de nenumărate ori.

În realitate: Din păcate, Victor chiar l-a șantajat pe Halston, iar când acesta a refuzat să îl plătească, a încercat să livreze mai multor publicații informații compromițătoare despre designer.

În 1985, a semnat un non-discolsure agreement în care promitea să nu mai vorbească public despre relația sa cu Halston, primind la schimb câteva lucrări ale lui Andy Warhol și alte câteva obiecte de artă din colecția designerului.

Nu a respectat, însă, condițiile contractului, ba mai mult, Bob, fratele lui Halston, a trebuit să îi restricționeze accesul în apartamentul din New York al designerului, pentru că Victor începuse să își însușească diverse obiecte de valoare, în timp de Halston era bolnav.

Excesul și decadența

În serial: Halston își petrecea majoritatea serilor în celebrul club Studio 54, alături de Victor Hugo și Liza Minnelli. Lumea făcea sex în public fără vreo inhibiție, iar cocaina era consumată pe bandă rulantă.

Fiind printre cele mai exclusiviste locuri din lume, Studio 54 atrăgea o mulțime de oameni care sperau să obțină, cumva, acces, și, când o femeie (îmbrăcată în discount Halston) încearcă să intre prin sistemul de ventilație, dar rămâne blocată și moare, clubul este închis.

În realitate: Nu mai e nevoie să spunem că Studio 54 era the place to be în anii ’70-’80. Dar da, e adevărat că în interior, lumea făcea sex pe canapele și cocaina era la fel de ușor de obținut precum un pahar de apă.

Cineva chiar a murit încercând să intre, însă era vorba despre un bărbat (în black tie, nu în discount Halston). Halston e de asemenea responsabil pentru coregrafia momentului celebru în care Bianca Jagger e fotografiată în club de ziua ei, purtând Halston și călărind un cal alb, mânat de un bărbat gol, acoperit în glitter.

În serial: Halston adoră orhideele și consumă sume alarmante din bugetul companiei ca să aibă zilnic biroul împânzit de orhidee proaspete (spre oroarea consilierilor financiari, care menționează de mai multe ori această risipă de bani, în timp ce Halston menține, pe un ton neafectat, că „sunt parte din procesul meu [creativ]”.

În realitate: Halston a adorat, într-adevăr, orhideele (conform biografului Steven Gaines, dragostea pentru orhidee a venit din faptul că mentorul designerului, Charles Jaimes, iubea, la rândul său aceste flori). Halston cheltuia în jur de 150 de mii de dolari annual pe orhidee.În camera de la Centrul Medical Pacific Presbyterian, unde și-a petrecut ultimele clipe, a fost înconjurat de buchete de orhidee albe.

În serial: Halston adoră atât de mult cocaina încât are un recipient special – un bol din porțelan alb, în formă de inimă – din care se servește pe tot parcursul zilei.

În realitate: În cartea sa de memorii, André Leon Talley își amintește că Halston servea cocaină la desert la petrecerile lui. „Servea cartofi copți cu smântână și topping de caviar, apoi, ca desert, un mic munte de cocaină high-grade, păstrată într-un bol de argint creat de Elsa Peretti”.

Foto: Getty Images.

Citește și: În premieră pentru COSMO, cele 3 protagoniste din serialul Sexify se destăinuie

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.