Meninismul, o gluma sau o nevoie?

Recent, mulţi bărbaţi din toată lumea au început să se numească „meninişti”, postând imagini şi statusuri amuzante sau serioase pe internet asemănătoare cu cele postate de feministe.

„Meninismul” nu este un concept nou, ci a apărut anul trecut când mai mulţi bărbaţi au început să posteze imagini amuzante folosind hashtag-ul „#MeninistTwitter”. Scopul era amuzamentul, însă multe feministe i-au criticat, aşa cum era de aşteptat, considerând că bărbaţii nu au nevoie de aşa ceva, în timp ce feminismul a fost şi este foarte important în societatea noastră.Ne întrebăm, însă, oare meninismul este doar o glumă sau poate fi considerată o necesitate? Nu contestăm importanţa feminismului, însă la baza sa stă egalitatea de gen, iar multe dintre lucrurile pe care „meniniştii” le distribuie se referă la aceleaşi probleme ale femeilor.

Am nevoie de meninism pentru că filmul <<Magic Mike>> promovează aşteptări nerealiste asupra modului cum ar trebui să arate corpul unui bărbat”, spune cineva. Mi-e greu să nu fiu de acord cu această afirmaţie – de fiecare dată când vedem un bărbat într-o reclamă, cum arată acesta? Este înalt, slab, cu muşchii bine lucraţi, cu trasături ale feţei aproape perfecte, un adevărat Adonis. Însă câţi dintre bărbaţii pe care îi cunoaştem arată aşa?

Poate crezi că problema noastră este mai mare, pentru că noi suntem mai afectate de imaginea perfectă a femeilor din mass media, însă numărul bărbaţilor care au început să recurgă la chirurgia estetică pentru a arăta „perfect” este în continuă creştere.

Un alt subiect des întâlnit este înalţimea bărbaţilor. Multe femei refuză să aibă o relaţie cu un bărbat mai scund decât ele, motiv pentru care foarte mulţi tipi nu au suficientă încredere în ei, sunt complexaţi şi chiar deprimaţi. La fel şi în cazul greutăţii – cele mai multe femei caută parteneri în formă, dar dacă un bărbat refuză o femeie pentru că este plinuţă sau urâtă, este considerat bădăran şi superficial.

La fel, femeile consideră că bărbaţii ar trebui să se îmbrace sau să arate într-un anumit fel, dar dacă un bărbat spune ceva semănător răspunsul pe care îl primeşte este „femeile nu se îmbracă ca să îţi facă ţie pe plac”. Mă întreb, deci, oare nu suntem cam dure cu bărbaţii? Oare nu suntem la fel de superficiale ca ei?

De asemenea, cazurile de hărţuire sexuală sau de viol sunt mult mai comune în cazul bărbaţilor decât în cazul femeilor, dar şi mult mai înţelese. Câte dintre noi nu am chicoti puţin dacă am auzi că un bărbat a fost violat de o femeie? Din păcate, acest lucru este foarte posibil. 

Ce inseamna violenta domestica si cum te aperi daca esti victima

În aceaşi categorie intră şi violenţa femeilor asupra bărbaţilor. Mulţi bărbaţi sunt agresaţi de partenerele lor, însă prea puţini oameni înţeleg că aceasta este o problemă la fel de reală ca femeia agresată de bărbat.

Meniniştii mai vorbesc şi despre intrările pe care sunt obligaţi să le plătească în cluburi (în timp ce femeile au intrare gratuită), ceea ce, să recunoaştem, nu este prea corect.

De asemenea, mulţi bărbaţi s-au săturat să fie ei cei care invită femeile în oraş, cei care trebuie să deschidă uşa, cei care trebuie să plătească pentru tot etc. Şi, ce-i drept, ce fel de egalitate între sexe este asta? 

Standardele duble sunt un lucru foarte des întâlnit şi unul dintre cele mai mari motive de frustrare pentru ambele sexe. Femeile se plâng deseori că sunt considerate uşoare dacă se culcă cu mai mulţi bărbaţi, în timp ce ei sunt consideraţi macho dacă fac acelaşi lucru, însă nici bărbaţii nu scapă de această problemă.

Un exemplu în acest sens îl fac anumite scurte conversaţii distribuite de bărbaţi pe internet. Atunci când femeile întrebau ce înăţime au, bărbaţii răspundeau fără nicio jenă (dar cu un număr destul de mare, bineînţeles), apoi cereau să afle măsura de la sutien sau greutatea tipelor cu care vorbeau. Aşa cum era de aşteptat, cele mai multe au fost foarte deranjate de această întrebare, dorind să afle de ce contează aşa ceva.

Acestea fiind spuse, oare poate exista o egalitate între sexe în adevăratul sens al cuvântului? Şi oare meninismul este doar o glumă sau poate fi considerat necesar? Tu ce părere ai?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.