Îngrijirea tenului la bărbați

Nu-ți prea pasă ție de îngrijirea tenului și te doare-n cot de consecințe precum… îmbătrânirea, dar sigur vrei să afli cum poți arăta peste câțiva ani! Sau nu.

„Le știi tu pe toate, nu?”, îi spui partenerei tale, atunci când încearcă să te răsfațe cu „chestii femeiești”, gen creme de față, loțiuni cu factor de protecție, etc. Ei bine, admițând că nu ne pricepem la toate (doar de data asta!), am apelat la un expert în ale „managementului” schimbărilor pielii, Dr. Ovidiu Peneș (www.drovidiupenes.ro), specializat în SUA într-un domeniu revoluționar în Romania, Age Management, doctor în Științe Medicale, medic primar, cu specializări în întreaga lume și cadru didactic în cadrul UMF București.

Q: Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă bărbații?
A: Aspectul pielii feței și gâtului se schimbă odată cu vârsta. Pierderea tonusului muscular, a calității pielii și subțierea ei determină un aspect flasc, căzut. Poate astfel să apară bărbia dublă sau aspectul de gușă. Desigur, acest aspect este observat și la nivelul pielii corpului care în plus este afectată estetic și de acumularea excesivă de grăsime la nivelul abdomenului și soldurilor, dar și din cauza diminuării cantității și fermității mușchilor. Acestea nu dispar în ciuda eforturilor sportive și dietetice ale pacientului.
În timp, pielea pierde capacitatea de hidratare și elasticitatea, facilitând astfel apariția ridurilor, în special la comisura pleoapelor apare așa numita “laba gâștii”. Apar totodată și pete mai pigmentate.
Genele și sprâncenele devin mai rare și încărunțesc așa cum se întâmplă și cu podoaba capilară. Pierderea masei osoase determină micșorarea mandibulei și reducând dimensiunea feței, astfel fruntea, nasul și gura devin mai pronunțate. De asemenea, este afectată și dantura care se demineralizează, dar și gingiile care se retractează.Q: Care sunt motivele pentru care aceste probleme apar?
A: Din fericire, motivele sunt cunoscute. Spun din fericire pentru că, dacă le cunoaștem, le putem preveni sau trata. Diferiți factori cum ar fi leziunile, agenții patogeni, alergiile, nivelurile hormonale, expunerea la ultraviolete, alimentația, dar și factorii genetici, influențează starea de sănătate a pielii și îi poate modifica aspectul. Fenomenul generic numit îmbătrânire este de fapt un cumul de întâmplări nefericite care se produc în timp. Interacțiunea cu factorii de mediu de la gazele de eșapament, aditivii alimentari, conservanții, fumatul, medicamentele ajung să depășească capacitatea de detoxifiere celulară, speciile reactive de oxigen, așa numiții radicali liberi din mediu sau produși de procesele inflamatorii ale organismului fiind foarte reactivi se prind de structurile celulare inclusiv de codul genetic pe care le distrug. Sistemul hormonal protectiv și regenerator începe să funcționeze din ce în ce mai prost către limita inferioară sau sub limita inferioară a normalului, ducând la efecte metabolice și celulare care nu mai permit repararea țesuturilor afectate ca la 20 de ani. Același lucru se întâmplă și cu sistemul imunitar, care nu mai conferă protecția atât de necesară mai ales la nivelul pielii. Tubul digestiv este de asemenea afectat de aceste dezechilibre si nu mai permite absorbția corectă a nutrienților,vitaminelor și mineralelor cu rol protector, multiplele carențe afectând și agravând îmbătrânirea pielii.

Q: Cum pot fi ele combătute și/sau ameliorate?
A: Primul pas necesar este să aflăm printr-un set de analize performate, inclusiv mapping genetic, care sunt problemele bărbatului respectiv. Aflăm cum funcționează mecanismele de detoxifiere celulară, cele de protecție antioxidantă, statusul vitaminelor, mineralelor și cum funcționează hormonii. În paralel verificăm stadiul inflamațiilor, alergiilor și al intoleranțelor alimentare. Putem analiza și genele implicate în sănătatea, regenerarea și integritatea pielii. Aflând în ce punct al îmbatrânirii a ajuns pacientul nostru, dar și orientat în funcție de rezultatele genetice, putem alcătui un plan terapeutic personalizat bazat pe nutriție, suplimentare nutrițională, tratamente de eficientizare a mecanismelor de protecție antioxidantă și de detoxifiere celulară în paralel cu optimizarea sistemului hormonal, optimizarea metabolică și de regenerare celulară pentru a încetini și reversa fenomenele îmbâtrânirii… și acest lucru minunat nu se limitează doar la nivelul pielii. Până la testare, trebuie să adopți o alimentație echilibrată, cu proteine de calitate, carbohidrați complecși cu indice glicemic mic și grăsimi variate de origine vegetală și pește, din surse variate. Consumă alimente bogate în antioxidanți, vitamine și minerale. Încercă să incluzi în meniu suficientă vitamina C, D, E și A , vitamine din complexul B, coenzimă Q10, Licopen, acizi omenga 3, ceai verde. Hidratează-te corect și fă sport. Evită fumatul, consumul excesiv de alcool și alimentele procesate bogate în grăsimi de origine animală, alimentele procesate termic excesiv sau arse.

CITEȘTE ȘI: Căderea părului la bărbați

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise