Fii barbat si ingrijeste-ti parul corespunzator

Nimic nu e mai enervant ca mătreața sau, și mai grav, căderea părului. Uite cum poți rezolva probleme de genul ăsta…

Iubita ta insistă că produsul X a funcționat în cazul ei, când ai zis tu că s-ar fi blocat scurgerea de la duș din cauza ei, și că de-atunci nu s-a mai confruntat cu căderea părului, însă tu te ții tare pe poziție, deși podoaba ta capilară pare să țină morțiș să te părăsească. Le știe ea pe toate… cică știe ce să facă să scapi de mătreață! Și dacă o fi așa? Merită să plătești cu părul doar ca să nu-i dai satisfacție? Bine, fie. Am apelat la Sorin Stratulat, Ambasador L’Oreal Professionnel / Salon Beauty District, pentru a te ajuta să dai de cap acestor probleme.



Fiecare cu părul lui
„ Nu există diferențe între părul femeilor și al bărbaților, din punct de vedere genetic”, spune Sorin Stratulat. „Este adevărat că bărbații pot prezenta o densitate mai mare în anumite cazuri datorită testosteronului. Însă diferența majoră constă în pattern-ul de cădere al părului. La bărbați începe cu regresarea liniei de creștere , la femei începe cu rărirea densității părului în zonă centala a scalpului. În timp ambele duc la o hartă a scalpului mai puțin plăcută ( chelire la bărbați, lipsă acută de densitate la femei). O altă diferență este faptul că majoritatea bărbaților au tendința de îngrășare a scalpului”, în vreme ce majoritatea femeilor se confruntă mai degrabă cu părul uscat. Iată câteva motive numai bune pentru ca ritulul de îngrijire să țină cont de sex (adică de „gen”, ca să nu existe confuzii).

Ritual personalizat
În ce măsură contează aceste diferențe atunci când vorbim de îngrijire? „ Datorită specificității hormonale a fiecărui sex , este important că tratamentul să fie adaptat nevoilor fiecăruia. Nu toate produsele sunt unisex când vine vorba de combaterea căderii părului”, arată stylistul, deci e posibil să ai dreptate când refuzi șamponul sau tratamentul ei anti-cădere (întreabă-l pe cel care te tunde ce să cumperi). Totodată, remarcă el, „bărbații se spăla mai des pe păr , chiar zilnic și folosesc mai mult produs de styling” (asta chiar e adevărat; la femei, spuma și gelul de păr rezistă mai mult, în ciuda lungimii părului). De aceea, „este vitală folosirea unui șampon adecvat care să poata fi utilizat zilnic și să păstreze hidratarea scalpului”, recomandă Sorin, avertizînd că, „în căz contrar, pot apărea dezechilibre majore ce pot merge până la seboree sau mătreață.”

Ceee? Mătreață?
Fie că apare ca urmare a ritualului necorespunzător de îngrijire sau pur și simplu (ciuperca Malassezia Globosa trăiește pe scalpul uman și se manifestă aleatoriu, de la caz la caz), apariția mătreții poate crea panică. Atenție, însă: „nu orice descuamare a scalpului este mătreață”, spune Stratulat. „Urmarește dacă pe scalp sunt zone de roșeață care persistă și dacă ai senzație de mâncărime”, și abia apoi ia măsuri în acest sens.
E bun orice șampon anti-mătreață? Teoretic, da, dar ar fi bine să optezi pentru formule unisex, dacă nu chiar speciale pentru bărbați, ca să fii mai sigur. „Toate conțin cam aceleași ingrediente, urmărește concentrațiile”, arată stylistul. „Dacă folosești un tratatment anti mătreață folosește și un tonic de hidratare a pielii (gel, cremă, spray – toate fără clătire). Șamponanele antimătreață au tendința de a uscă scalpul și asta va produce o sensibilizare a pielii în timp”, avertizează expertul.

Baby, fă loc în baie!
Bărbații dețin în medie două produse pentru păr în baie – șampon și gel/spumă. Însă situațiile speciale necesită soluții speciale, deci va fi nevoie și de alte produse: „ avem nevoie de un tonic aplicat după fiecare spălare care să mențină pielea capului cât mai bine protejată și hidratată. Poți folosi preventiv un tonic anticădere care stimulează circulația la nivel periferic și menține foliculuii cât mai sănătoși”, spune expertul.Iar dacă ai părul lung, „din când în când bagă mână în borcanul cu masca de păr a prietenei tale, și părul tău are nevoie de hidratare.”

KEEP CALM AND KEEP YOU HAIR ON
Q: Ce îți sfătuiești clienții de sex masculin care se confruntă cu căderea părului?
A: „Să nu între în panică , să încerce să identifice dacă sunt cauze interne (oboseală, alimentație, tratamente medicamentoase, etc.) și să elimine pe cât posibil sursele, să folosească produse topice – în prima fază zilnic, dacă este o cădere masivă – și să meargă la un specialist dacă situația persistă mai mult de 3 luni”. – Sorin Stratulat

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise