COSMO MAN: Ce trebuie să știi când oferi flori

By  | 

Ai oferit flori și n-ai avut parte de reacția așteptată, ba chiar ți-a dat cu ele în cap? Află tot ce trebuie să știi despre flori și nu vei mai da greș niciodată.

„Ți-am spus că-mi plac freziile? Dar, nu, tu trebuia să vii cu garoafe…” sau „Crizanteme, serios? Nu puteai să-mi zici în față că vrei s-o rupem, sau ce?” Te uiți uluit la ea, de parcă-ți vorbește în altă limbă, și nu pricepi nimic. Numa’ deschide gura să spui că „gestul contează!” și o să simți greutatea buchetului ăla de flori direct în față. Și asta doar pentru că fie nu ți-ai amintit care sunt florile ei preferate (și culoarea), fie ai pescuit un buchet la întâmplare de la colțul străzii, fără să ai habar că fiecare floare are în spate un mesaj. What the f…lower?

În mare, orice floare e apreciată. Simbolistica lor are interpretări diferite în fiecare cultură, însă există destul de multe convingeri comune legate de mesajul pe care acestea îl transmit. Sunt flori care declară dragoste și pasiune – dacă ești atent la culoare, dar și „regrete eterne”, fiind regăsite mai degrabă în aranjamentele funerare. Sigur, dacă ei îi plac garoafele , e altă chestie, tu trebuie doar să reții – să notezi undeva, pentru siguranță – numele și culoarea florilor ei favorite. Dar fiindcă tot a venit vorba de garoafe, reputația de flori ale „morții” are legătură cu faptul că acestea simbolizează empatia și compasiunea, fiind florile pe care Romanii le foloseau pentru a aduce tribut zeilor. În unele culturi, garoafa este floarea tradițională de Ziua Mamei, în vreme ce altele consideră garoafa un simbol al sănătății și energiei sau al fascinației și iubirii.

Trandafiri roșii? Alegere sigură; aceștia pot fi oferiți oricând persoanei iubite, fiind un simbol „bătut în cuie” al iubirii, romantismului și pasiunii, cu condiția să le și nutrești pentru cea căreia i le oferi. Dacă nu vrei să te „arunci” încă, poți opta pentru trandafirii galbeni, ce pot exprima un interes romantic mai timid (reprezintă alegerea potrivită și pentru o colegă de birou, o prietenă bună sau o rudă), sau roz, dacă te afli undeva între cele două situații expuse mai sus, ori e vorba de un „crush” secret. În ceea ce-i privește pe cei albi, e ceva mai delicat – ele sunt simbolul purității și iubirii inocente, regăsindu-se frecvent în buchetele mireselor, însă sunt considerate potrivite spre a fi oferite membrelor familiei, atât în ocazii fericite, cât și la… funeralii.

O altă opțiune „safe” o reprezintă orhideele. Sunt frecvent asociate cu iubirea, frumusețea și fertilitatea (grație asemănării florii cu organul genital feminin), dar sunt oferite fără prea multe rezerve în orice ocazie, oricărei femei (sau bărbat), sub formă de buchet, asociate cu alte flori, sau direct în ghivece. Dar deși ultima variantă este mult mai practică și mai prietenoasă – floarea rezistă 3-4 luni și înflorește din nou de 2-3 ori pe an, în funcție de specie – este mult mai elegant să oferi orhidee în buchet (la o adică, dacă nu-i plac, măcar nu-ți iei un ghiveci în cap).

Lalelele se află tot în zona de siguranță, fiind suficient de delicate, elegante și discrete cât să nu dai greș oferindu-le. Dacă e să te ei după simbolurile asociate lalelelor, cele roșii exprimă dragostea sinceră, cele mov sunt un semn al distincției, iar cele multicolore sunt un soi de „compliment”. Și cele galbene poartă un mesaj puternic, al iubirii fără speranță. Vrei să-i ceri scuze pentru ceva? Lalelele albe sunt un fel de „iartă-mă!” al florilor.

Bujorii poartă mesajul stabilității, onoarei și romantismului. În plus, parfumul lor plăcut îi recomandă pentru a fi oferiți în buchete simple sau asociați cu alte flori (sunt populare combinațiile de flori monocrome). Sunt alegerea nimerită și dacă ai intenții serioase cu partenera ta, deoarece simbolizează și armonia în căsnicie.

La fel de plinie de înțelesuri sunt freziile care sunt considerate flori ale inocenţei, dragostei platonice, chibzuinţei, înţelepciunii, încrederii, perseverenţei şi prieteniei. Sunt apreciate datorită aspectului lor delicat și parfumului surprinzător, care se accentuează atunci când floarea este la o temperatură propice.

Și crinii erau considerați floarea căsniciei în Grecia Antică, iar astăzi sunt frecvent regăsiți în decorurile florale nupțiale. Mai simbolizează regalitatea, puritatea, fertilitatea și tinerețea, dar fiecare culoare are însemnătatea sa. Oferă-i crini roz pentru a-i ura succes, galbeni dacă a fost bolnavă sau roșii dacă vrei s-o ceri de soție – pentru ca apoi să-i oferi crini albi la nuntă.

Calele sunt definiția florală a frumuseții, dar pot fi o alegere ușor riscantă, fiind o floare populară atât la nunți cât și la înmormântări. În ultima vreme însă, au revenit la modă și sunt asociate cu eleganța, aprecierea și perfecțiunea mai ales grație paletei de nuanțe în care se găsesc: albe, galbene, roz, verzi, mov sau negre.

Deși sunt simbolul fericirii și longevității la Japonezi, al liniștii și serenității la chinezi și are semnificații religioase la Europeni, crizantemele sunt niște flori destul de nepretențioase, nu foarte costisitoare, considerate a fi destul de… comune, iar tu nu vrei s-o faci să se simtă așa. Sigur, dacă se află într-un buchet cu alte flori nobile, ești salvat.

Hortensiile pot fi oferite pentru a cere iertare, pentru a mulțumi și pentru a aniversa ani de relație/căsnicie, chiar dacă sunt considerate simbol la instabilității și vanității. Mai există și cazuri în care frumusețea florii precede simbolistica acesteia.

Sunt doar câteva dintre florile care populează florăriile din orașul tău, dar sunt cele mai frecvente alegeri. Oricum, dacă ești în dubiu, te pot ajuta imediat prieteni de nădejde precum Siri, Bixby sau Alexa; mai bine te documentezi decât să declanșezi o criză.  Mum le recunoști? Nu mă miră deloc întrebarea asta? Odată, am cunoscut un tip pentru care toate florile erau… gladiole. Din fericire, există o aplicație și pentru asta: PlantSnap (doar în AppStore și Google Play) te ajută să identifici florile după o fotografie pe care o faci cu telefonul tău. Mai poți folosi FlowerChecker (AppStore & Android), dar și NatureGate, care mai are în baza de date și specii de păsări, pești și chiar fluturi.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *