Cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala in randul barbatilor

Italienii au numit-o boala spaniolă. Francezii îi spun boala englezească. Ruşii o numesc boala poloneză. Arabii o consideră boala creştină. Nimeni nu vrea să îşi asume responsabilitatea pentru istoria ei şi pe bună dreptate. Această boală, sifilisul, se manifestă prin dureri în zona genitală. Se poate ascunde în organismul uman timp de ani de zile.

Dar sifilisul este doar una din bolile cu transmitere sexuală răspândită printre bărbaţi. Chiar dacă avem cunoştinţele generale pentru a preveni sau pentru a trata bolile cu transmitere sexuală, ele afectează sute de mii de bărbaţi anual. Şi, din păcate, aceste boli sunt numeroase.HIV/SIDA

Este de departe cea mai temută boală cu transmitere sexuală frecventă în rândul bărbaţilor. Cifrele la nivel global sunt alarmante dacă luăm în considerare faptul că această boală ar putea fi prevenită cu anumite măsuri de siguranţă. 44% din cazurile noi sunt depistate la bărbaţii care fac sex cu alţi bărbaţi iar 34% din cazuri apar după întreţinerea de relaţii sexuale între persoane de sex  opus. Drogurile injectabile sunt responsabile pentru alte 17% din cazuri.

Simptomele timpurii ale acestei boli sunt similare cu cele ale răcelii, la care se adaugă mâncărimi inexplicabile, infecţii ale gâtului şi oboseală frecventă. Pe măsură ce boala progresează şi sistemul imunitar este compromis, infecţiile care sunt fatale pot apărea şi ele. Din păcate, SIDA este o boală ale cărei simptome întârzie să apară. De aceea, testarea periodică este foarte importantă, mai ales pentru bărbaţii care intreţin relaţii sexuale cu mai mult de o persoană.

Gonoreea

Este o boală cu transmitere sexuală care ocupă locul 2 la nivel global ca şi frecvenţa apariţiei de cazuri noi. La bărbaţi, ea se manifestă prin durere în timpul urinării sau secreţii neobişnuite în zona genitală. Dacă nu este tratată, gonoreea duce la complicaţii ale testiculelor şi, în cele din urmă, la infertilitate. Bărbaţii care au gonoree sunt de 5 ori mai expuşi virusului HIV. Din fericire, gonoreea poate fi tratată cu antibiotice.

Chlamydia

La bărbaţi, chlamydia se instalează aproape fără simptome. Ea poate cauza inflamaţii ale testiculelor, prostatei şi uretrei. La femei, consecinţele unei asemenea boli sunt şi mai grave şi pot duce până la inflamaţii ale pelvisului, sarcini ectopice şi uneori la infertilitate. Mulţumită medicinei, chlamydia poate fi depistată şi tratată cu antibiotice. Dar există mulţi bărbaţi care nu ştiu că sunt purtători ai acestei bacterii şi o transmit mai departe cu uşurinţă.

HPV

Am discutat într-un articol anterior despre HPVul la femei şi multă lume crede că este o boală specific feminină ce cauzează cancerul cervical. Dar HPVul cauzează negi genitali şi în rândul bărbaţilor şi creşte riscul cancerului la penis şi chiar al celui anal. Din fericire, există vaccinuri care pot trata această afecţiune.

Sifilis

Medicina modernă a găsit o metodă pentru tratarea sifilisului. Prevenirea acestei boli, pe de altă parte, nu s-a dovedit a fi la fel de eficientă. Prin anii 2000, rata de infectare cu sifilis scăzuse dramatic, dar acum este din nou foarte ridicată. Sifilisul netratat poate duce la leziuni şi daune cerebrale permanente, poate distruge sistemul cardiovascular şi multe alte organe.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.