Ce trebuie sa afli despre dependenta de sex la barbati

Nu putem spune de ce unii bărbaţi devin dependenţi sexual pe când alţii au o viaţă sexuală complet normală. Poate fi o anomalie la nivel biochimic sau poate fi datorată unor schimbări la nivel hormonal. Cert este că au existat situaţii în care antidepresivele s-au dovedit eficiente în anumite cazuri de bărbaţi dependenţi de sex, deci depresia ar putea fi o explicaţie posibilă. 

Pe scurt, creierul îi spune bărbatului dependent de sex că sexul ”periculos” este la fel de bun cum este mâncarea atunci când îi este foame. Aceste schimbări la nivelul creierul ajung să se manifeste prin dorinţa exagerată de a întreţine relaţii sexuale, duc la lipsa de interes faţă de ceea ce îşi doresc cei din jur şi se manifestă prin comportament sexual compulsiv în ciuda consecinţelor negative.

Am discutat într-un articol anterior despre dependenţa de sex şi cum se manifestă ea la în general. Trebuie să ştii că în cazul bărbaţilor, lucrurile nu sunt foarte diferite faţă de femei. Poate părea incredibil că un tată perfect, un om de afaceri, un chirurg pot lăsa totul baltă pentru o partidă de sex, pentru a căuta oportunităţi sexuale şi pentru a profita de el. Cum este posibil acest lucru?

Creierul dependent îi păcăleşte pe bărbaţi şi pe organismul acestora că va primi recompense pentru acest comportament auto-distructiv. Bărbaţii ajung să fie dependenţi de sex deoarece trăiesc o senzaţie de euforie mult mai intensă comparativ cu cei care nu suferă de această dependenţă. Experienţa lor sexuală nu are nici o legătură cu intimitatea. Bărbaţii dependenţi de sex se folosesc de această legătură strict pentru a căuta plăcere, pentru a elimina experienţele neplăcute din viaţa lor şi pentru a distruge factorii de stres, cum ar fi problemele la muncă sau cele interpersonale. Este exact ceea ce face un dependent de alcool când consumă băuturi alcoolice: caută refugiu şi plăcere, deconectare şi alungarea responsabilităţilor. În ambele situaţii, recompensele primite duc într-un final la sentimentul de vinovăţie, remuşcări şi promisiuni de schimbare. Dependenţa de sex la bărbaţi poate fi declanşată uneori fără avertisment, mulţi dintre aceşti dependenţi având o viaţă intimă perfect normală înainte de instalarea acestei obsesii.

Cercetările au mai scos la iveală faptul că undeva în jur de 70% dintre bărbaţii dependenţi de sex au fost abuzaţi în copilărie. Ei îşi descriu frecvent părinţii ca fiind rigizi, distanţi şi complet nepăsători de soarta fiului. Aceste familii, precum şi bărbaţii dependenţi în cauză, sunt mai predispuşi consumului de substanţe nocive.

Află în continuare de câte ori pe săptămână este normal să faci sex.

Ca orice altă dependenţă, şi dependenţa de sex la bărbaţi poate fi tratată. Există terapeuţi cu pregătire specială care sunt capabili să abordeze problema dependenţei de sex şi chiar să o rezolve. De asemenea, administrarea unor hormoni meniţi să diminueze apetitul sexual este o altă soluţie, condiţia fiind consultarea unui medic de specialitate înainte administrării oricărei substanţe de acest gen.

 

1 comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.