Barbatii si imaturitatea

Refuzul de a fi sub(in)jugati

Adolescenta este perioada in care baietii incep sa se maturizeze. (Na, ca am inceput cu un truism.) Procesul poate dura ani, chiar decade. Renuntarea la mentalitatea de adolescent este cel mai mare sacrificiu la care este obligat un barbat.

Lipsa responsabilitatilor, specifica copilariei (care, fie vorba intre noi, se prelungeste dincolo de studentie) este o binecuvantare la care barbatii nu doresc sa renunte. Incerca din toate puterile sa nu coboare cu picioarele pe pamant, de unde ar putea sa-i inhate viata reala. Sa contezi pe altcineva sa iti dea bani de buzunar, sa iti achite chiria, sa te imbrace… Ce poate fi mai seducator!

Chestiunea este agravata de faptul ca femeile se grabesc sa ajunga la maturitate (nici nu au rabdare sa termine liceul!). E posibil ca ei sa nu ne ajunga din urma niciodata. Dar asta este in avantajul lor. Copilul din barbati gaseste intotdeauna o femeie (matura) gata sa-i poarte de grija!

Fie ca are 18 ani, fie ca a ajuns la 81, barbatul tot Peter Pan se crede. Sindromul Peter Pan nu are de-a face cu lenea. Desi, la prima vedere, asa pare. Aceasta „boala” e cauzata de ceva ce… nu trebuie nici macar rostit. Un cuvant cu sensuri groaznice, care incepe cu (sa puna punctul pe) „i”. Este vorba despre IMPLICARE. Si nu ma refer numai la ceea ce tine de cuplu.

Pur si simplu, imediat ce iti asumi o responsabilitate pentru UN lucru din viata ta, toate celelalte dau navala. Si ajung sa-ti controleze viata, legandu-te de nevasta, slujba, copiii, rate la mobila etc. Viata nu-ti mai apartine. Muncesti, respiri, traiesti pentru altii. Un singur pacat (asumarea unei prime responsabilitati) este de-ajuns si toate relele din lume se pogoara peste „bietul” de el.

Tradari ale copilului de catre barbat

1. Sa renunte la traiul de burlac este prima „lepadare” de libertate. Ideea de cuplu striga in gura mare dupa sora mai mare: ideea de compromis. O femeie care investeste multa rabdare si intelegere il poate duce usor-usor spre resemnare. Pana la urma va recunoaste ca a devenit barbat pentru ca a avut curajul sa-si asume responsabilitatea unei relatii serioase.

2. O slujba inseamna sa te vinzi pentru a doua oara. „Angajat” este un cuvant nou in limba romana. El l-a inlocuit pe arhaicul „sluga”. Sa-si ia o slujba, ar insemna ca intra sluga la stapan. Unii au totusi noroc. Un jurnalist sau un artist poate sta departe de rutina si traieste iluzia puterii, a independentei. In plus, creativitatea ii da posibilitatea sa (se) joace: mereu un alt rol, alt interlocutor.

3. Cand iti cumperi o casa inseamna ca nu mai ai scapare: ai prins radacini. Cei care primesc de la parinti un apartament mai au o sansa: o vreme traiesc cu iluzia ca nu este casa lor, ca e vorba de un alt fel de chirie si ca au libertatea de a pleca oriunde, oricand ar avea chef. Inca mai pot sa viseze ca va veni o vreme cand o sa-si ia lumea in cap, o sa lase in urma oameni, obligatii, bucurii meschine si se va retrage in pustnicie. Acolo va fi singur si liber, absolut liber.

Concluzii

Barbatii au o perceptie acuta a libertatii. Nu conteaza daca iubitul tau e fericit sau nu: vrea sa aiba intotdeuna libertatea de a-si indesa lucrurile intr-o geanta si sa plece in cautarea aventurii. Da-i voie barbatului tau sa faca dupa cum l-o taia capul in noua din zece cazuri si o sa vegeteze cu telecomanda in brate in fata televizorului. Spune-i NU de fiecare data si se va sufoca. Sau te va parasi. (Pentru tine, tot una e.)

Asa ca ori de cate ori sindromul Peter Pan pune stapanire pe iubitul tau, arata-te intelegatoare. El nu tanjeste dupa libertate adevarata (oricum n-ar putea renunta la tine, la slujba, la casa), ci dupa ideea de libertate. (Don Quijote nu trebuie contrazis.) Lasa-l sa traiasca din inchipuiri.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.