Voiaje inspirate de romanele noastre preferate

Cărțile ne oferă ocazia să evadăm din lumea reală în universuri fantastice, schițate de autori și apoi completate de imaginația noastră. Iar odată seduși de atmosfera unui roman bun, este fascinant să explorăm locurile care au inspirat crearea poveștii. Iată ghidul nostru de travel, bazat pe cele mai îndrăgite cărți ale tuturor timpurilor.

Inspirație: Crima din Orient Express

Romanul Agathei Christie a fost lansat în anul 1934, dar acțiunea plină de suspans, ce urmărește povestea detectivului Hercule Poirot, care încearcă să rezolve misterul unei crime petrecute în mod neașteptat în trenul cu care călătorește, face ca acest volum (tradus în numeroase limbi și ecranizat în mai multe versiuni) să se numere și azi printre cele mai captivante lecturi pentru împătimiții genului.

Iar dacă romanul și filmele au fost pe placul tău, sigur ți-ar plăcea să te scufunzi în universul lor – iar acum o poți face – Murder Mystery Tour este o experiență inedită inclusiv pentru cei ce nu cunosc acțiunea poveștii, căci include toate ingredientele pentru o călătorie de neuitat: un voiaj cu trenul prin Napa Valley (una dintre cele mai celebre regiuni ale Americii, faimoasă pentru vinurile savuroase și decorurile pitorești), o masă copioasă inspirată de meniul servit de personaje în carte (completată de cele mai bune vinuri ale regiunii, bineînțeles), costumații de epocă și un joc murder mystery” al cărui scop este să găsești ‘criminalul’ înainte de încheierea turului.

Practic, experiența este o reproducere fidelă a atmosferei și a firului narativ din Crima din Orient Express” (fără crima propriu-zisă, evident), astfel încât poți trăi pe viu acțiunea și suspansul romanului. Turul durează trei ore, toată lumea este încurajată să poarte haine inspirate de moda anilor ’20, iar fiecare participant primește la îmbarcare o serie de indicii pe care trebuie să le investigheze cu atenție și să le coreleze cu altele noi pentru a identifica vinovatul – totul în timp ce se servește cina, ce include o selecție de supe, salată cu brânză de capră, paste gemelli, mușchi de vită și pui cu rozmarin. Prețul unui bilet individual este de $216, iar turul ale loc în luna noiembrie.

Rezervări: winetrain.com.

Inspirație: Codul lui Da Vinci

Romanul lui Dan Brown a creat controverse în 2003, când a apărut pe piață, dar, totodată, a fost extrem de apreciat, iar povestea a fost considerată atât de fascinantă, încât a fost transformată în film câțiva ani mai târziu. Indiferent dacă cititorii s-au situat în tabăra celor ce au sorbit fiecare cuvânt sau în tabăra celor ce au considerat romanul o palmă la adresa credinței creștine, un lucru este cert – Codul lui Da Vinci este imposibil de lăsat jos din mână, datorită scriiturii care ține cititorul în suspans de la un capăt la altul al cărții și, de asemenea, grație manierei în care povestea este presărată cu fel de fel de răsturnări de situație, care mai de care mai șocante. Sau, în cuvintele criticului literar David Lazarus de la San Francisco Chronicle, Dacă romanul ăsta nu te face să-ți crească pulsul, e cazul să-ți schimbi medicamentele”.

O mare parte a acțiunii din Codul lui Da Vinci are loc în Paris, mai exact, la Muzeul Luvru – una dintre cele mai vizitate capitale europene și unul dintre cele mai celebre muzee (și destinații turistice) din lume. Însă chiar dacă le-ai văzut deja pe ambele (poate chiar de mai multe ori), poți redescoperi farmecul lor, de data aceasta filtrat printr-o perspectivă diferită, ce are la bază povestea din carte.

Fundația Paris Walks oferă un tur inspirat de Codul lui Da Vinci, care nu numai că bifează locurile cele mai importante menționate în roman (Hotelul Ritz, unde începe acțiunea cărții, biserica Saint-Sulpice, în care se găsește misteriosul gnomon, un dispozitiv astronomic asemănător unui cadran solar, care are o însemnătate aparte în carte, catedrala SaintGermaindesPrés, un alt loc-cheie din roman, și, bineînțeles, Muzeul Luvru, în care se concentrează cea mai mare parte a acțiunii).

Ghidul nu numai că explică modul în care autorul romanului, Dan Brown, s-a inspirat din fapte și locuri reale pentru a crea romanul de ficțiune, ci oferă și explicații legate de legende reale ce înconjoară aceste landmark-uri ale orașului. În fiecare dintre locuri, vizitatorii sunt încurajați să facă exerciții de imaginație, venind cu supoziții și teorii proprii, în încercarea de a rezolva misterul din carte, prin deslușirea Codului lui Da Vinci.

Rezervări: paris-walks.com.

Inspirație: Harry Potter

Seria autoarei J.K. Rowling a devenit așa un cult încât a generat o veritabilă industrie a experiențelor inspirate de cele 7 romane Harry Potter – de la celebrele filme care au popularizat și mai mult povestea atât în rândul tinerilor, cât și al adulților, s-a ajuns până la un parc tematic Harry Potter, un soi de Disneyland în varianta cu vrăjitori, care recreează locuri și scene cunoscute din cărți și filme. Parcul este localizat în Orlando, Florida (Statele Unite), dar nu este singura modalitate de a păși în lumea magică a lui Harry Potter.

Poți face un tur al orașului Edinburgh, capitala Scoției, care este, de fapt, nu numai locul ce a inspirat-o pe J.K. Rowling pentru multe dintre locurile menționate în romane, ci este de asemenea și locul în care au fost filmate o serie de scene din filme. Pierde-te prin străduțele înguste și aleile pitorești, ba chiar vizitează și castelul care a inspirat Hogwarts (și care a fost stat la baza transpunerii cinematografice), totul alături de un ghid la fel de potterhead ca și tine, care nu numai că va putea să îți răspundă la curiozitățile despre Edinburgh și împrejurimile lui, ci cu care vei putea comenta scenele preferate.

Rezervări: viator.com

Inspirație: Twilight

Forks este un orășel în nord-vestul Pacificului, la patru ore de mers cu mașina din Seattle (Washington) – deloc exotic, câtuși de puțin palpitant. Asta în afara cazului în care ești fan al seriei Twilight. Pentru că dacă ai devorat cărțile (și, cel mai probabil, filmele, ulterior), vei vedea micuțul Forks într-o cu totul altă lumină decât un turist obișnuit.

Team Forks Twilight Tours te pot duce într-un tur al orașului cu autocarul – vei putea vizita câteva dintre cele mai importante locuri din cărți, printre care casa Bellei, Liceul Forks și primăria orașului, cu aerul său deosebit de pitoresc. Pregătește-ți și ceva bani de buzunar, căci vei da peste o mulțime de magazine de suveniruri inspirate de romanele Twilight. Dacă mergi în luna septembrie, vei putea bifa și Festivalul Forever Twilight care are loc în Forks.

Nu te limita, însă, la un tur al orașului. Forks marchează limita dintre spațiul rural și natura sălbatică a Peninsulei Olimpice. De fapt, vei reuși cu adevărat să intri în atmosfera romanelor dacă te afunzi în pădurile învăluite în mister, ce înconjoară zona, și care te scot de partea cealaltă la malul mării (există mai multe tururi ghidate care bifează acest traseu).

Rezervări: forkswa.com

** Disponibilitatea tururilor poate suferi modificări în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus la nivel global. Ține mereu cont de regulile de protecție atunci când rezervi o vacanță, astfel încât aceasta să se poată desfășura fără să amenințe sănătatea ta sau a altora.

Foto: PR/winetrain.com

Etichete: hot
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.