Unde (mai) plecăm în vacanță?

Weekend-urile la schi, city break-urile în Europa, călătoriile de Anul Nou în țări îndepărate și calde… să fie toate acestea pierdute, eliminate de pe lista dorințelor unui an 2020 cu totul și cu totul aparte? Să fie toate acestea pierdute și pentru începutul anului 2021?

De Alina Aliman

„Mi-am anulat la începutul verii câteva bilete de avion pe care le aveam pentru niște city-break-uri în Lisabona, Madrid, Paris. Le luasem la prețuri bune, încă de la începutul anului, îmi programasem și zilele de concediu… Acum, nici nu știu cum ar trebui să fac pentru vacanța de iarnă. Că, nu-i așa, sper măcar la una” îmi spune, cu un ochi râzând și cu altul plângând, ca în basmele de odinioară, prietena mea Cătălina.

Și ea nu e singura. După ce ne-am consolat cu câteva escapade la Marea Neagră super-aglomerată, cu o excursie în Grecia cu mașina (și testul pentru Covid-19 la purtător), cu toții ne punem aceeași întrebare: OK, și iarna asta ce-o să facem? Ce țară o să ne primească fără izolare? Ce bilete pot cumpăra fără să-mi fie teamă că va trebui să mă lupt să-mi recuperez banii pe ele? Unde este safe să merg?

Nu e prima dată când industria turismului și modul nostru de a călători sunt afectate. Să ne aducem aminte doar de momentul 9/11, care a modificat radical modul în care mergeam cu avionul și regulamentele din aeroporturi. Sau de felul în care criza financiară din 2008 a schimbat obișnuința de a gândi a consumatorilor referitor la „investițiile” în vacanțe de lux. Cum va schimba pandemia planurile de călătorie la final de 2020 ține nu doar de bani sau de reglementări de securitate, ci și de modul în care ne vom face prieteni noi, de experiențele culinare sau de criteriile pe care le vom avea în vedere atunci când ne vom alege destinațiile.

vacanță
Unsplash

Cum vor arăta călătoriile de acum încolo?

„Din păcate, cât timp va dura răspândirea COVID-19, piața hotelieră și industria transportului la nivel global vor fi masiv influențate. Cu cât virusul se răspândește mai rapid, cu atât agențiile de turism online și offline, dar și industria hotelieră regională vor suferi mai mult. Cred însă că restricțiile de călătorie și nesiguranța vor duce la creșterea turismului intern, mai ales pe segmentul last minute”, spune Amalia Ștefan, specialistă în tehnologie hotelieră. „Totul va trebui să fie mai curat — de la avioane la stațiile de metrou din lume.

Turiștii vor avea mai multă forță ca niciodată, mai ales în ceea ce privește flexibilitatea rezervărilor și anulărilor. Costul biletelor de avion va crește, cu siguranță, iar călătoriile nu vor mai putea fi organizate de pe azi pe mâine, așa cum se întâmplă astăzi”, scria recent publicația Condé Nast Traveler.

„Din punctul nostru de vedere, călătorul și-a schimbat deja comportamentul încă din această vară”, explică Maria Terragni Goicea, Head of Marketing Cocktail Holidays. „Există cei care doresc să călătorească în continuare și nu se sperie așa de ușor și cei foarte precauți, care nu vor să riște – iar aceștia au ales în această vară să descopere călătoriile în România.

O schimbare a comportamentului se referă la momentul rezervării; în vară turiștii au rezervat călătoriile cu destul de puțin timp înainte de ziua plecării, poate și pentru că s-a dat drumul la călătorii chiar în sezon. Rămâne însă de văzut dacă și pe viitor acest stil va rămâne valabil sau dacă amatorii de turism vor profita din nou de perioada de early booking. Cu siguranță însă hotelierii străini vor veni cu oferte tentante pentru sezonul 2021”, explică Maria Terragni Goicea.

Citește și: Escapade într-o lume instagramabilă

Așadar, ne putem aștepta la restricții suplimentare în aeroporturi (scannere termice, locuri mai puține în lounge-uri), la o mare importanță a notelor acordate hotelurilor după gradul de curățenie, la mic dejunuri mai degrabă à la carte decât la bufet suedez,  la excursii organizate în grupuri mult mai mici, la tururi private ale obiectivelor turistice, la o creștere a cererii pentru mașini închiriate, la mai puține croaziere și… la cozi mai mari la orice. Iar orice călătorie va fi, aș adăuga eu, ca un ou de ciocolată cu surprize: nu o să știi dinainte unde o să poți ajunge și ce-o să găsești acolo.

„Călătoriile, de acum încolo, vor fi cu siguranță, mai spontane, mai dinamice, cu mai puțină planificare și mai mult spațiu de desfășurare”, explică Oana Pop, reprezentat Oficiul Național de Turism al Austriei. „Există deja câteva mari schimbări în comportamentul consumatorului, atât pe termen scurt, cât și mediu: în primul rând destinațiile apropiate sunt marii câștigători ai acestei perioade.

Cu toții vrem siguranța și flexibilitatea unui retur fără probleme și aici mijloacele de transport proprii și destinațiile apropiate joacă un rol esențial în contextul actual.” Good bye, hop-on, hop-off din avion și escale multiple? Bine ați venit, road-trip-uri cu familia?

vacanță
Yousef Alfuhigi/ Unsplash

Care vor fi costurile, care vor fi schimbările?

„Din experiența de până acum, rezervările se fac din scurt, iar condițiile de stornare, cât și asigurarea storno și cea de sănătate au devenit mantra ultimelor luni”, explică Oana Pop. „Alertele de călătorie se schimbă săptămânal, iar cifrele de infecție determină închiderea sau deschiderea destinațiilor, ceea ce ne arată că testarea va deveni o normalitate peste tot în curând, cel mai probabil și în Vestul Europei înainte de călătorii, unde s-a vorbit până acum de așa-numitele travel bubbles și unde în mare parte s-a putut călători fără restricții.

Situația este atât de dinamică, încât și călătorii sunt obligați să caute soluții flexibile, dar în același timp lipsite de riscuri”, concluzionează ea. „Această situație din 2020 a făcut ca turiștii să devină mult mai atenți la serviciile incluse în pachetele pe care le achiziționează. Vorbim aici despre asigurarea de călătorie, pe care noi din 2014 o includem bonus în pachetele cu avionul, tocmai pentru a ne asigura că turiștii călătoresc în siguranță”, spune și Maria Terragni Goicea, Head of Marketing Cocktail Holidays. „Iar acum am dezvoltat un produs specializat, Travel Protection, care include asigurare pentru bagaje, partea medicale, asigurare storno, iar din luna iulie și protecție pentru Covid-19”, explică ea.

Nici țările de destinație nu au stat deoparte în această luptă pentru recuperarea turiștilor. Astfel, mai aproape de România, Grecia și Bulgaria au fost două dintre destinațiile în care am putut ajunge mai ușor (transport cu mașina proprie), iar testul Covid a fost introdus tocmai pentru a proteja aceaste oaze de vacanță.

În plus, aproape nimeni nu s-a mai limitat la un weekend pe grabă pentru concediul de vară — perioada sejururilor, deși mai puține, a crescut ca durată. Ce vom face însă când, în loc de mare, spre exemplu, ne vom dori obișnuitele vacanțe la schi? Până unde vom fi dispuși să mergem cu mașina, care parte a Europei va fi accesibilă și fără carantină?

„Aș recomanda ca mereu să urmăriți și măsurile implementate de țara gazdă unde vreți să mergeți. Austria, spre exemplu, s-a dedicat unui concept de siguranță și prevenție aplicat în domeniul turismului – pachetul conține măsuri precum testarea în masă și regulată a angajaților din turism (de la hotelieri până la monitori de schi și ghizi) printr-un program național de testare, reglementări clare pentru un turism de iarnă sigur comunicat printr-o platformă dedicată: capacități restrânse la mijloacele de transport pe cablu, grupuri restrânse în restaurante, măsuri mai restrictive pentru domeniul gastronomiei, responsabili clari Covid.

În același timp, Austria a fost printre primele țări europene, care a dezvoltat o aplicație menită să identifice timpuriu și să rupă lanțurile de infecție, iar prin semaforul corona dezvoltat de Guvernul Federal, Austria prezintă transparent turiștilor situația infecțiilor din fiecare land”, explică Oana Pop, Oficiul Național de Turism al Austriei.

Așadar, în loc de liste cu obiective turistice must-see și lista cu cele mai cool restaurante din oraș, pe agenda noastră de vacanță trebuie să punem mai întâi site-urile oficiale ale țărilor de destinație. „Recomand informarea din surse sigure și luarea deciziilor doar în funcție de informații oficiale ale autorităților decidente.

De asemenea, esențiale mi se par asigurarea storno și cardul european de asigurări de sănătate, care este disponibil fiecărui român la cerere prin casa de asigurări, fără costuri suplimentare și care asigură dreptul la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene”, subliniază Oana Pop. Apoi, atât Google, cât și Yahoo, oferă prin serviciile lor de hărți sau meteo,  situații updatate ale îmbolnăvirilor în zona în care vă aflați.

„Nu trebuie să ne fie frică să călătorim în străinătate, ci mai degrabă trebuie să încercăm să respectăm și mai mult regulile de igienă, să fim responsabili, să evitați zonele aglomerate. Acest virus nu va dispărea prea curând; trebuie să învățăm să conviețuim cu el. În plus, consider că o călătorie în Grecia nu este nicidecum mai periculoasă decât una în România. Ba chiar, eu una m-am simțit mai în siguranță să știu că am zburat cu un avion în care toți pasagerii aveau testul Covid-19 negativ”, spune reprezentatul agenției de turism Cocktail Holidays.

Să ne așteptăm, însă, și la o schimbare a experienței de călătorie? Ei bine, este mai mult ca sigur că vizitarea obiectivelor turistice va funcționa pe bază de programări prealabile, iar numărul de oameni în ele va fi limitat. Apoi, hotelurile (mai ales cele asiatice) au adoptat și mai mult scanerele digitale, self check-in-ul prin intermediul roboților și chiar digital maids (roboți care să curețe lobby-urile și camerele fără ajutorul oamenilor).

Este aproape la fel de sigur că, să te înghesui pe câțiva metri pătrați cot la cot cu alți oameni ca să bei cafeaua pe străzile italiene sau franceze nu va mai fi un joc acceptat de toată lumea. Iar, din păcate pentru ecologie (și asta necesită cu totul și cu totul o altă discuție) va crește gradul de folosire a recipientelor și tacâmurilor de unică folosință, vom avea mai puțină încredere în street-food-ul din zonele mai exotice, iar costurile experiențelor gourmet va crește.

Dar lipsa unui număr atât de mare de turiști din avioane și locuri cunoscute poate constitui, până la urmă, și un avantaj. „Recomand acum alegerea unor destinații renumite la nivel internațional — ai o șansă unică de a le descoperi fără mulți turiști. Eu personal am ales anul acesta o vacanță în Zakynthos, una dintre cele mai faimoase insule pe care, cumva, nu am bifat-o. A fost o reală plăcere să descopăr plajele în liniște și fără aglomerație. Așa am avut norocul să văd și un pui de țestoasă caretta în apă, pe o plajă pustie; a fost o experiență unică!, spune Maria Terragni Goicea.

vacanță
Averie Woodard/ Unsplash

Citește și: Top 3 cele mai populare locuri bântuite din lume

Unde vom pleca, până la urmă?

Sincer, nimeni nu cred că ar putea prezice, la acest moment, cu siguranță, unde ne va prinde Revelionul lui 2020/2021 — asta în afară de cazul în care livingul e destinația voastră de iarnă sau sunteți posesorii unui chalet simpatic la Sinaia sau Predeal. „Dacă în ultimii ani începusem să ne organizăm vacanțele cu mult timp înainte, chiar și cu mai mult de un an, în perioada următoare călătoriile noastre vor fi spontane, vom călători mai mult în weekenduri și în destinații locale.

De asemenea, cred că vom achiziționa vacanțe/ cazări/ bilete de avion rambursabile, fie că sunt în România, în Europa sau pe alte continente”, este de părere Mara Eliza Barza, specialist în comunicare în industria turismului. „Aparent, destinațiile cele mai iubite pentru sezonul de iarnă sunt tot cele calde, deoarece acest sezon de vară nu a fost îndeajuns pentru a ne bucura de mare și de soare; așadar avem destul de multe cereri pentru Turcia sau Egipt în perioada iarnă”, spune reprezentatul agenției Cocktail Holidays.

„Conform unui studio McKinsey documentat în 40 de țări, majoritatea oamenilor intervievați și-au dorit să vadă măsuri transparente de siguranță și igienă implementate în destinații, în magazine, iar acesta este un indicator pentru cât de importantă e siguranța pentru călători în timpul pandemiei. Dacă până de curând quarantine bubble ne suna nefamiliar, acum formăm bule de călătorit împreună cu familia și prietenii apropiati și practic, ne izolăm în aceste cercuri intime mult mai mult decât o făceam înainte”, spune Oana Pop, reprezentant Oficiul Național de Turism al Austriei.

„O să văd probabil la început de decembrie cum stă situația în lume, și apoi o să mă decid unde plec”, îmi spunea prietena mea. Și, probabil, de atunci, în loc de zeci de poze cu locuri superbe salvate de pe Pinterest, telefonul ei (și al nostru, deopotrivă) a devenit plin cu link-uri către site-uri oficiale ale guvernelor, cu adrese ale asiguratorilor, sau cu adrese web pentru programări de vizite la muzeul preferat. Până la urmă, să vezi Monalisa fără 200 de oameni care să-ți sufle în ceafă ar putea să fie o idee demnă de pus în agendă.

Citește și: Pleci într-o călătorie? Ce produse de îngrijire personală iei cu tine în valiză?

Foto: Unsplah

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.