Unde călătorim: două orașe din Polonia în care vrei să ajungi, instant

 

Cine ar fi zis, vreodată, că între destinații cu palmieri exotici și insule înconjurate de valuri albastre ai putea să faci o pasiune pentru niște orașe cu istorie veche, legate cu povești și destine de al Doilea Război Mondial? Și totuși, iată-ne îndrăgostiți iremediabil de două orașe din Polonia, Wroclaw și Cracovia. De ce ar trebui să dai o fugă până acolo, ne povestește colaboratoarea noastră Alina Aliman.

Wroclaw: istorie, pitici, și un cartier artistic în plină dezvoltare.

Dacă vrei să mergi pe un traseu mai turistic…

… atunci începe prin a descărca aplicația de căutat pitici în Wroclaw – se spune că sunt peste 600 acum, de la cei care își spală rufele la râu la cel din pușcărie (da, da, chiar după gratii, într-un geam al unei foste pușcării!) până la grupul orchestră care stă în fața noii clădiri a Filarmonicii și la piticul cu chitară din piața centrală unde s-a stabilit chiar anul acesta un record Guiness Book – cei mai mulți oameni care au cântat, simultan, „Hey, Joe” a lui Jimi Hendrix.

Și, pentru că tot ai ajuns în piața centrală Rynek (Market Square) nu rata un tur vizual al clădirilor renovate superb, în culori de acadea. Orașul a fost distrus în proporție de 70% în timpul războiului și urmele acestuia se văd peste tot, însă clădirile au fost refăcute în stilul specific zonei.

Admiră în centrul orașului panorama munților Carpați (da, pornesc chiar din această zonă) realizată în sticlă. Funny fact: aici există o facultate specială la Universitatea de Artă care are ca specializare prelucrarea sticlei, prin urmare și o mulțime de vitralii de la clădirile din oraș sunt realizate tot de studenți. Pe repede înainte treci prin fața Primăriei și caută neapărat un ghid local să-ți spună povestea sculpturilor de pe fațadă – ai să vezi că sunt o mulțime de povești în spatele lor.

Dacă vrei să fii ca un hipster absolut…

Poți încerca mai întîi o vizită în zona Four Denomination – un cartier mărginit de bisericile luterană, ortodoxă, evanghelică și sinagogă. Cafenelele simpatice sunt la tot pasul și ai să ai surpriza să vezi, din când în când, câte o firmă de servicii funerare! Pentru un disco vibe de noapte, intră în galeria Neon Side Gallery (unde s-au păstrat pe clădiri semnalele neon ale unor vechi fabrici) și, la clubul Recepjia se aud beaturi tehno.

Însă Wroclaw mai are un cartier extrem de interesant și mult mai puțin exploatat: în Nadodrze găsești niște bistro-uri simpatice (am mâncat niște clătite delicioase la Powoli), dar și tot felul de afaceri și hub-uri artistice interesante. Pune pe listă: Ende Ceramics (www.endeceramics.pl), Duza Czarna (www.duzaczarna.pl) – un magazin cu viniluri și muzică veche, Pixel Retro Shop – găsești aici jocuri de calculator vechi și computere ca pe vremea părinților (www.pixelretroshop.pl), Roza Rozpruwacz – un atelier unde o fostă absolventă de teatru le învață pe tinerele designere la început de drum arta cusutului și Hart Hostel & art – unde fiecare cameră e pictată de un artist local.

Și nu uita să cauți picturile murale pe care oamenii din cartiere le-au folosit să acopere blocurile gri, comuniste. Frida Khalo stă alături de Sponge Bob, apar și Papa Paul Ioan al II-lea, dar și personaje de desene animate, căței și celebra Marie Curie.

Dacă vrei să bifezi evenimentele culturale…

… în Wroclaw ai la dispoziție tot felul de evenimente: de la festivalul piticilor (bineînțeles!) la festival de jazz, festivalul Râului Odra, Festival gastronomic și un important festival de muzică clasică, desfășurat în zecile de biserici din oraș. În lunile de toamnă, poți pune pe listă Millenium Docs Against Gravity Film Festival (16 septembrie – 3 octombrie), Ethno Jazz festival (10 octombrie) și Kinomural (proiecții pe zidurile clădirilor din cartierul Nadodrze).

Plus: e ușor să te deplasezi în Wroclaw, orașul are 435 de kilometri de piste pentru biciclete, peste 50 de parcuri în care îți poți petrece timpul liber și peste 200 de poduri și tuneluri care traversează râul Odra. Dacă vrei să studiezi aici – sunt nu mai puțin de 28 de universități.

Cracovia: artă, plimbări și… un pic de sare on top

Dacă vrei să bifezi obiectivele turistice

Rrebuie să începi, bineînțeles, din piața centrală a orașului pus de nenumărate ori pe lista celor mai frumoase orașe din lume de vizitat o dată în viață (checked!). Piața centrală e una dintre cele mai mari din Europa și a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Fă o plimbare după-amiaza, aici, și ai să vezi într-o lumină incredibilă bazilica Sf . Maria, dar și Sala de Pânze (practic, un centru al comerțului odinioară, unde comercianții își întindeau mărfurile sub niște portaluri de lemn super sculptate).

Fă-ți o poză pentru Instagram la poarta Sf. Florian, la Teatrul Național sau în față la avanpostul fortificat Florian. Acestea fiind spuse, cumpără un buchet de flori de la tonetele ambulante din piață și fă o plimbare pe Calea Regală. De aici îndreaptă-te către castelul și catedrala Wawel – fostă casă a familei regale. Chiar dacă nu-ți plac neapărat castelele, intră în camerele enorme și uită-te către tavanele super decorate; în plus, spunem noi, e un loc perfect pentru un reels pe Insta 🙂

Funny fact: pentru că tot veni vorba despre turiști, în Cracovia au fost, în 2019 peste 14 milioane de turiști (aproape cât populația României) și chiar și în 2020, anul pandemiei, au reușit să atragă peste 8 milioane de vizitatori.

Dacă vrei să cunoști viața hip a orașului…

Uită de centrul istoric (localnicii spun că ei vin aici o dată la câteva luni). Și caută pe hartă cartierul Kazimierz. Dacă numele îți sună cunoscut, e pentru că Steven Spielberg l-a pus pe harta lumii prin „Schindler’s List”. Însă să nu vă închipuiți o atmosferă sumbră: astăzi, cartierul e unul vibrant, cu multe boutique-uri simpatice, restaurante mici și cafenele hip. Pe pereții clădirilor găsești tot felul de graffiti, multe dintre ele făcând parte din programul „101 murale ale Cracoviei”, proiect care a intenționat să aducă în atenție clădirile cu isorie din cartier. De bifat: strada Józefa – pentru micile galerii de artă, magazinele de antichități și boutique-urile cu haine vintage.

Cracovia e un oraș cultural prin excelență – a fost numit European Capital of Culture în 2000 și UNESCO City of Literature în 2013; are peste 28 de muzee, dedicate istoriei, aviației, artei contemporane sau chiar artei japoneze.

Dacă vrei să faci o excursie de o zi…

Îți recomand cu multă căldură mina de sare Wieliczka. Da, da, știm, avem și în România câteva interesante. Însă, credeți-ne, merită să mergi jumătate de oră depărtare de Cracovia ca să cobori la peste 300 de metri adâncime. Vizitezi minele – chiar te poți întâlni cu mineri reali care schimbă tura – admiri catedralele sculptate în sare, portrete ale figurilor istorice (Nicolai Copernic, regele Casimir cel Mare, Papa Ioan Paul ll, Goethe) și superbele candelabre ale căror cristale sunt confecționate… din sare. Interesant este și ce au făcut în afara minei: un hotel la care te poți caza și un turn construit dn crengi ingenios prinse unele de altele. Apa sărată, trecând printre ele, creează un abur super bun pentru sănătate. De văzut!

Text: Alina Aliman
Fotografii: Arhiva personală a autoarei

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.