Tu ce eroina de roman esti?

By  | 

N-au fost regine şi nici domniţe care-au marcat istoria, ci prinţese ale dragostei supreme pentru care nici un sacrificiu închinat iubirii n-a fost prea mare. Şi în al căror portret poate te-ai regăsit.

Poate că Scarlett n-ar mai fi reprezentat emblema feministă a atâtor generaţii de femei, dacă autoarea Margaret Mitchell i-ar fi lăsat prenumele iniţial… Pansy O’Hara!

Rasfatata vicleana

Cu „ochii verzi, neastâmpăraţi şi poruncitori”, Katie Scarlett O’Hara Hamilton Kennedey Butler este modelul femeii care nu acceptă jumătăţi de măsură, ci ţinteşte dragostea supremă şi care urăşte să-i fie descoperită vulnerabilitatea. Sigură pe atuurile fizice şi înnebunită să tachineze orgoliul bărbaţilor din jurul ei, acest personaj dă dovadă de o adaptabilitate nativă de invidiat. Neîndemânatică la a lega prietenii sincere cu femeile şi îndrăgostită de caractere masculine puternice, Scarlett şochează prin spiritul rebel de care dă dovadă şi refuză cu îndârjire să se supună convenţiilor societăţii.

Matura fermecatoare

Cel mai recent personaj feminin literar din romanul „Amurg“ devenit instant best-seller, a sucit minţile muuultor băieţi şi a pus pe gînduri mii de fete. Misterioasă, dar directă, Bella îşi ţine puţinii prieteni aproape şi îi investeşte cu încredere necondiţionată. E exact genul acela de fată puţin neîndemînatică, dar ale cărei stîngăcii sînt absolut irezistibile în ochii celui pe care l-a sedus fără voie. Îşi calculează fiecare cuvânt, însă fără a lăsa senzaţia că-şi „fabrică” discursul şi e incapabilă să mintă.

Idealista egocentrista

Îţi mai aduci aminte de veşnic nemulţumita Emma Bovary? Flaubert o descrie perfect ca fiind într-o permanentă încercare de a-şi îmbunătăţi viaţa şi de a o redirecţiona în sensul găsirii iubiri impecabile şi desăvârşite. Aţâţată de romanele siropoase cu dame şi madame citite în copilărie, inconştienta Emma îşi neglijează cu desăvârşire familia, preferând să penduleze între relaţii extraconjugale aparent satisfăcătoare, dar care în final o dezamăgesc teribil. Ok, judecând acum la rece: nu e nimic greşit în a-ţi dori să nu ţi se scurgă viaţa liniar şi normal că tânjeşti după experienţe cât mai înflăcărate, însă e recomandat să rămâi cu picioarele bine înfipte în… pământul vieţii adevărate.

Naiva impulsiva

Lipsa experienţei în amor îţi poate crea complexe serioase – mai ales azi, când relaţiile se construiesc pe principii mai mult frivole, decât solide. Întocmai cum era descrisă Louise de Renal în „Roşu şi Negru“, inocenţa şi subestimarea ideii de dragoste nu reprezintă şi garanţia că vei fi şi… ferită de astfel de trăiri, ba din contră. Atunci când ţi se întâmplă e posibil să n-o conştientizezi din prima, iar reacţiile tale – perfect naturale – să te surprindă chiar şi pe tine. Lasă inhibiţiile şi gustă din tentaţiile vieţii! Doar nu te arunca din prima cu capul înainte.

Comments

comments