Ghid de călătorie: Amsterdam

Olanda este una dintre cele mai frumoase țări din Europa, iar Amsterdam este unul dintre orașele în care trebuie să ajungi măcar o dată în viață.

Capitala Olandei a avut dintotdeauna o populație mixtă, iar în prezent vei găsi peste 170 de naționalități (doar 45% dintre locuitori sunt autohtoni). Din acest motiv, cei mai mulți oameni pe care îi vei întâlni vor vorbi și engleza, deci nu vei avea probleme în a cere indicații. Este un oraș curat, nepoluat și plin de verdeață, motiv pentru care îți va face plăcere să te plimbi cu orele pe marile bulevarde sau pe străduțele înguste.Cum ajung în Amsterdam?

Dacă vrei să pleci în vacanță cu automobilul propriu, drumul până în Amsterdam va dura în jur de 21 ore. Pe drum vei trece prin Ungaria, Slovacia sau Austria, Cehia și Germania, chiar și Belgia, dacă faci un mic ocol.

Preferi autocarul? În acest caz, vei plăti în jur de 160 euro dus-întors, iar drumul va dura puțin peste 80 de ore dus-întors.

Bineînțeles, cel mai rapid și confortabil mod de a ajunge la Amsterdam este cu avionul, mai ales dacă vrei să pleci într-un city break. Din România poți zbura spre Amsterdam din toate aeroporturile din țară, iar un zbor direct durează în jur de 3 ore.

Zboruri ieftine (lowcost) București-Amsterdam

aeroportul Schiphol

Îți recomandăm să cumperi biletele cât mai din timp, pentru a te bucura de prețuri mai reduse. De asemenea, cele mai multe site-uri au un buton de tipul „Creează alertă”; nu trebuie decât să introduci adresa de e-mail, apoi vei primi notificări cu cele mai bune oferte care apar spre Amsterdam (sau orice altă destinație aleasă).

City break-ul tău poate include și un alt oraș – acest lucru este posibil prin intermediul Smart Connection de la Vola.ro, program care îți permite să găsești zboruri low-cost cu escale mari. Astfel, vei putea petrece jumătate de zi și în alt oraș, înainte de a ajunge la destinația finală… iar prețul biletului poate cu până la 50% mai mic!

Pentru a afla care sunt cele mai bune oferte la biletele de avion, încearcă și tu widget-ul Vola de la finalul articolului!

Cum ajung de la aeroport în Amsterdam?

Aeroportul Amsterdam Schiphol se află la doar 9 km de Amsterdam. Îți recomandăm să nu folosești un taxi pentru a ajunge în oraș, pentru că tarifele sunt foarte mari. Ai la dispoziție trenul, care te va duce spre Central Station din Amsterdam în 15-20 de minute, iar biletele se pot cumpăra de la casa de bilete, dar și de la automate de bilete (doar cu monede sau cu cardul). Un bilet costă 5 euro dus sau 9 euro dus-întors, iar stația de tren se află chiar în aeroport. Din Central Station ai acces la transportul public, pentru a ajunge unde dorești. De asemenea, poți ajunge în diferite locuri din oraș (o idee mai bună dacă vrei să ajungi direct la hotel) cu autobuze speciale. În ambele cazuri, vei plăti cam un sfert din prețul taxiului.

Ce posibilități de cazare am în Amsterdam?

În Amsterdam găsești cazare pentru toate buzunarele! Iată câteva exemple:

hotel de 2 stele

 • Hotel Flipper – 490 lei/noapte
 • easyHotel – 507 lei/noapte
 • Aston City – 542 lei/noapte

hotel de 3 stele

 • Van Gogh – 431 lei/noapte
 • Qbic Hotel Amsterdam WTC – 582 lei/noapte
 • New West Inn – 604 lei/noapte

hotel de 4 stele

 • Tulip Inn Amsterdam Riverside – 468 lei/noapte
 • Fletcher Hotel Amsterdam – 629 lei/noapte
 • Element – 675 lei/noapte

hotel de 5 stele

 • Okura – 907 lei/noapte
 • Bilderberg Garden Hotel – 873 lei/noapte
 • Hilton – 1014 lei/noapte

Multe persoane optează pentru cazare Airbnb. În acest caz, te poți caza la propietari, deci prețurile sunt stabilite de aceștia și, uneori, pot fi negociate. Poți alege să te cazezi la o casă (dacă pleci cu mai mulți prieteni), într-un apartament simplu sau într-o cameră cu mai multe persoane. Prețurile variază între 250 și 650 lei/noapte.

Ce mijloace de transport am la dispoziție în Amsterdam?

Biletele pentru tramvaie, autobuze și metrou costă:

 • 2,9 euro – biletul de o oră (poate fi folosit de oricâte ori în această oră)
 • 7,5 euro – biletul de 24 de ore (o zi)
 • 12,5 euro – biletul de 48 ore (două zile)
 • 17 euro – biletul de 72 ore (trei zile)
 • 21,5 euro – biletul de 96 ore (4 zile)
 • 26,5 euro – biletul de 120 ore (5 zile)
 • 30 euro biletul de 144 ore (6 zile)
 • 33 euro – biletul de 168 ore (7 zile)

Biletele de o oră pot fi achiziționate doar de la șofer, iar celelalte din orice stație de tramvai, autobuz sau metrou.

Există și autobuze de noapte, care funcționează între orele 12:30 și 7:00. Poți folosi orice bilet din cele de mai sus, iar dacă nu ai unul poți cumpăra de la șofer cu 4,5 euro.

Transportul cu feribotul este gratuit. Există 6 „linii” care pleacă de la Gara Centrală spre partea de nord a orașului și care funcționează atât ziua, cât și noaptea.

COSMO tip: Încearcă să eviți metroul, tramvaiele sau autobuzele și plimbă-te cât mai mult pe jos. De data aceasta, nu mai este vorba de bani, ci de cât de frumos este orașul! Ar fi chiar păcat să nu îi admiri arhitectura, străzile curate, să ceri indicații de la localnicii prietenoși și să descoperi întâmplător un pub simpatic unde locuiește și o pisică pufoasă.

Poate vei fi atrasă de bicicletele pe care le vei vedea peste tot, dar nu îți recomand să închiriezi una dacă nu ești sigură pe tine – cei mai mulți localnici folosesc bicicleta ca mijloc de transport zi de zi și pot fi enervați dacă îi încurci pentru că nu ești obișnuită cu regulile de circulație, cu viteza și mai ales dacă nu știi exact unde trebuie să ajungi.

Cardul Amsterdam Pass

Cardul Amsterdam Pass oferă:

 • hartă detaliată a orașului;
 • transport public gratuit;
 • intrare gratuită la zeci de muzee și alte atracții;
 • reduceri la multe alte atracții turistice;
 • călătorie gratuită pe canale.

Prețul unui Amsterdam Pass este de 57 euro pentru 24 de ore, 67 euro pentru 48 de ore, 75 euro pentru 72 de ore și 87 euro pentru 96 de ore.

Cardul Amsterdam Pass poate fi achiziționat online, de aici, sau de la aeroport, Gara Centrală și birouri de informații.

Obiective turistice de vizitat în Amsterdam

Piața Dam și Palatul Regal
Piața Dam și Palatul Regal

Piața Dam. La sfârșitul secolului al 13-lea, a fost construit un baraj (dam) peste răul Amstel – de aici vine numele orașului.

Palatul Regal se află în Piața Dam și este deschis de martți până duminică, între orele 11:00 și 17:00, iar intrarea costă 10 euro. A avut inițial rolul de primărie, dar Louis Bonaparte l-a transformat în palat atunci când și-a mutat reședința regală la Amsterdam.

Biserica Oude Kerk este cea mai veche clădire din Amsterdam. Tavanul înalt, bolțit în stil gotic și construit din lemn este cel mai vechi din Europa – scândurile datează din 1390! Este deschisă între orele 10:00-18:00 9luni-sâmbătă) și 13:00-17:00 (duminică), iar intrarea costă 5 euro.

Parcul Vondel
Parcul Vondel

Parcul Vondel este cel mai popular parc din Amsterdam. Are o suprafață de 47 de hectare și este perfect pentru o după-amiază relaxantă sau un picnic. Aici se află și Muzeul filmului, dar mai au loc și diferite spectacole sau concerte.

Heineken Experience. Berea Heineken este una dintre cele mai populare beri din lume. Dacă ești curioasă cum se fabrică aceasta, poți vizita berăria. Aceasta e deschisă zilnic între orele 11:00-19:00, iar intrarea costă 18 euro.

Cât costă intrarea la principalele muzee din Amsterdam?

muzeul Rijksmuseum
muzeul Rijksmuseum

Rijksmuseum este cel mai mare muzeu din Olanda. Vei găsi aici o colecție impresionantă de artă olandeză din Epoca Medievală până în anul 1945. Este deschis zilnic între orele 9:00 și 17:00, iar intrarea costă 17,5 euro.

muzeul Van Gogh
muzeul Van Gogh

Muzeul Van Gogh este deschis între orele 9:00 și 17:00 (sâmbătă-joi) și 9:00-22:00 (vineri), iar intrarea costă 17 euro. Vei găsi aici opere ale lui Van Gogh, dar și picturi și schițe care îl înfățișează pe pictor în diferite ipostaze ale vieții sale și scrisori pe care le-a scris către fratele lui.

Casa Anne Frank este situată în centrul orașului și este locul unde aceasta s-a ascuns în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Tot aici a scris și faimosul său jurnal, care este expus. Casa este deschisă între orele 9:00 și 19:00, iar intrarea costă 9 euro.

muzeul filmului EYE
muzeul filmului EYE

Muzeul Filmului EYE are o colecție formată din mii de filme, poze, postere și scenarii. În plus, aici pot fi vizionate capodopere ale istoriei cinematografice. Este deschis între orele 10:00 și 22:00 (de duminică până joi) și 10:00-23:00 (vineri și sâmbătă), iar intrarea costă 10 euro (doar pentru expoziții sau doar pentru proiecții de filme – dacă vrei la ambele, va trebui să cheltui 20 euro).

muzeul nemo
muzeul NEMO

NEMO este cel mai futurist centru științific din Olanda. Spre deosebire de alte muzee, aici nu doar că poți atinge exponatele, dar le poți și experimenta. Intrarea costă 16,5 euro, iar aici poți consulta orarul.

Muzeul figurilor de ceară Madame Tussauds se află în Piața Dam, iar intrarea costă 19,5 euro. Este deschis între orele 10:00 și 22:00.

Atracții gratuite în Amsterdam

Zaanse Schans
Zaanse Schans

Zaanse Schans este un fel de Muzeul Satului de la noi, dar unde chiar locuiesc oameni. Intrarea este liberă și poți ajunge acolo în 40 de minute cu un autobuz care pleacă din spatele Central Station. Casele sunt superbe, vei putea face zeci de poze de arătat prietenilor, vei putea mângăia și hrăni căprițe, poți intra (contracost) în mori de vânt, poți cumpăra suveniruri și poți savura mâncare bună și ieftină alături de o bere la una din terase. Evită gâștele, totuși.

Red Light District
Red Light District

Seara, fă o plimbare prin Red Light District, celebra zonă care poate fi caracterizată printr-un simplu cuvânt: sex. Vei găsi aici sex shop-uri, sex shows, sex workers, sex clubs. Sigur, dacă ești o fire mai pudică poate ar trebui să eviți zona, dar este un cartier interesant, mai ales de văzut noaptea. În orice caz, evită să faci fotografii, mai ales fetelor din vitrine care așteaptă clienți… dacă nu vrei ca telefonul sau aparatul foto să ajungă să înoate în canal – aceasta este o regulă nescrisă a cartierului.

Bloemenmarkt este cea mai cunoscută piață de flori din oraș. Este, de fapt, o piață plutitoare, pentru că standurile sunt instalate pe apă. Chiar dacă nu vrei să cumperi flori, merită să o vizitezi – este foarte frumoasă, iar mirosul te va da pe spate!

Despre Coffeeshops & Smartshops

Probabil știi deja că poți să consumi anumite droguri în Olanda, legal, dar ai grijă ce anume alegi, dacă vrei să o faci. Diferența dintre coffeeshop și smartshop este că în primele găsești marijuana, iar în celelalte chestii mai serioase, precum trufele halucinogene. Dacă ai hotărât că vrei să încerci ceva, discută cât mai mult cu vânzătorul: spune-i ce senzație cauți, dacă vrei să fie puternică sau nu etc, pentru a cumpăra produsul cel mai potrivit pentru tine. De asemenea, dacă este prima dată când faci asta, ai grijă la cantitatea pe care o consumi, dar și la locul ales. Vrei ca experiența să fie una plăcută, nu?

De ținut minte! Este posibil ca seara să dai de vreun tip dubios prin centru, după ce aceste magazine s-au închis, care să încerce să te convingă să cumperi ceva de la el. Spune-i că nu te interesează și mergi mai departe. Dacă vrei să consumi „ceva” în Amsterdam, cumpără doar de la acele magazine! Nu numai că este ilegal să cumperi droguri de pe stradă, dar cel mai probabil ce îți va vinde nu va avea niciun efect sau, mai rău, îți va fura banii.

Hartă Amsterdam

harta amsterdam

Hartă metrou

harta metrou amsterdam

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise