De ce să ții cont dacă vrei să te muți în altă țară 

Ai decis că vrei să te muți în altă țară? COSMO a făcut o listă cu lucrurile de care trebuie să ții cont înainte de a pleca.

În primul rând, trebuie să te felicit pentru curaj! Cunosc extrem de multe persoane care și-ar dori să se mute în altă țară, însă le e teamă. Oameni noi, o limbă nouă, un job nou, poate chiar o cultură nouă… Nu oricine poate accepta atât de multe schimbări.

Iată de ce trebuie să ții cont dacă vrei să te muți în altă țară 

Verifică-ți starea de sănătate

Înainte de a te muta, fii sigură că ești complet sănătoasă. Sistemul medical din țara unde vrei să te muți poate fi foarte diferit, iar prețurile sunt în mod sigur mai mari. Fă-ți acum toate analizele și testele de care ai nevoie!

Învață limba

Dacă limba oficială nu este engleza, nu te baza pe faptul că te vei descurca. Învață limba cel puțin la nivel de începător înainte de a te muta!

Obține vizele necesare

Nu doar pentru tine, ci și pentru animalul de companie! E posibil ca asta să dureze destul de mult, deci nu lăsa pe ultima sută de metri.

Obține experiența necesară

Nu ești 100% sigură că vei găsi un job potrivit? Înscrie-te la cursuri pentru a învăța lucruri noi și pentru mai multă experiență.

Caută un job din timp

În niciun caz nu te muta în altă țară cât timp nu știi sigur că vei avea un job, nici măcar dacă poți locui la o rudă sau un amic câteva luni. Aplică din timp la job-uri și cere cât mai multe detalii la interviul prin telefon sau Skype. Trebuie să fii 100% sigură că noul loc de muncă ți se potrivește.

Nu te grăbi atunci când alegi viitoarea locuință

Chiar dacă închiriezi în loc să cumperi, nu te poți muta de colo-colo o dată la câteva luni. Caută de la bun început o locuință în care chiar ți-ar plăcea să stai zi de zi, dar nu te arunca la ceva mult prea scump – trebuie să îți rămână și bani pentru alte lucruri! Analizează bine situația: ia în calcul drumul până la noul loc de muncă și până la cele mai apropiate stații de transport în comun, câte magazine sunt în zonă, dacă e vreun parc în apropiere (în caz că ieși aproape zilnic la alergat) etc.

Alege o zonă sigură

Este foarte important să locuiești într-o zonă sigură. Poți intra pe grupuri de Facebook de genul „Români în…” pentru a afla mai multe informații legate de asta.

COSMO tip: Îți recomandăm site-ul Numbeo, care îți oferă informații prețioase despre orice oraș din lume. Vei afla detalii despre salarii, costuri (transport în comun, mâncare etc), calitatea vieții, corupție, siguranță, climă și multe altele.

Cum stai cu banii?

Plătește-ți toate taxele și impozitele înainte de a te muta și fă o vizită la bancă pentru a fii sigură că ai acces la conturile tale și din străinătate. În plus, ar trebui să ai niște bani puși deoparte și pentru urgențe – iar în altă țară acestea pot fi destul de costisitoare.

Anulează abonamentele

Nu uita de electricitate, gaz, cablu TV, internet etc. În unele cazuri, poți încheia contractul și înainte de termen.

După ce te muți:

Păstrează legătura cu prietenii și familia

Îți voi spune verde-n față: vei fi atât de prinsă cu noua viață încât vei uita de „lumea de acasă”. Nu complet, bineînțeles, dar vei amâna conversațiile cu ei pentru că ai alte treburi. Fără să îți dai seama, va trece o lună de când ai vorbit ultima dată cu prietenii tăi.

Nu ezita să îți faci prieteni noi

Nu amâna acest lucru, pentru că te vei trezi peste un an fără prieteni și vei dori să te întorci acasă. Nu e ușor să cunoști oameni noi, dar nici imposibil. O poți face online (de exemplu, pe grupuri de Facebook) sau înscrie-te la cursuri.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.