Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când zbori cu avionul?

Ne înghesuim în scaune mici, ne e imposibil să dormim confortabil, mâncarea este mediocră, iar unele dintre noi ne temem de defecțiune a motoarelor – acestea sunt doar câteva dintre lucrurile cu care ne confruntăm atunci când plecăm în vacanță cu avionul. Însă există și anumite moduri prin care corpurile noastre reacționează la această situație – cunoaște-le pentru a înțelege mai bine cum funcționează organismul uman!

Balonare

Cu cât este mai mare altitudinea, cu atât va scădea presiunea cabinei. Corpul uman este alcătuit dintr-o mulțime de gaze, care contracarează această scădere a presiunii; cu cât scade presiunea, cu atât mai mult se extinde gazul tau – în special în sistemul digestiv și intestine. Ca rezultat, s-ar putea să ai senzații de crampe, balonare, poate chiar și constipație.Durerile se pot înrăutăți

Nu numai sistemul digestiv răspunde la schimbarea presiunii aerului; lichidul și gazele din sistemul nostru circulator și articulațiile se pot îngroșa, provocând o presiune suplimentară în interiorul articulațiilor.

Ești mai susceptibilă la răceală

Aproximativ jumătate din aerul din cabină este recirculat, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar este expus continuu oricărui germen care se ascunde în jurul avionului. Se spune că, din acest motiv, ai de 100 de ori mai multe șanse de a răci atunci când zbori cu avionul. Stimulează sistemul imunitar mâncând sănătos și făcând exerciții regulat înainte de vacanță, iar în avion spală-te des pe mâini sau folosește un dezinfectant.

Îți e mai sete și te simți obosită

Corpul tău poate pierde până la 1,5 litri de apă în timpul unui zbor de trei ore! Umiditatea poate fi foarte mică, de doar 4% și, cu aerul recirculat, umiditatea din piele poate fi aspirată destul de repede. De asemenea, îți poate usca glandele secretoare ale mucusului în gură, nas și gât.

De asemenea, deshidratarea are ca efecte oboseala și pierderea concentrării mentale. Senzația de încetineală poate fi cauzată și de nivelurile scăzute de oxigen disponibile la altitudini mari.

Ești mai rigidă decât de obicei

A fi sedentar pentru o perioadă mai lungă de timp determină rigiditatea mușchilor și articulaților. Menține-tea activă în timpul unui zbor, este esențial pentru a ajuta circulația.

Pierderea senzațiilor

Un studiu din 2010 a arătat că poți pierde până la 30% din capacitatea de a gusta dulcele și săratul la altitudine mare datorită evaporării mucusului nazal, ceea ce afectează și nervul esențial pentru gust și miros. Aproximativ o treime din papilele gustative pot deveni amorți în timp ce zbori.

 

Citește și: Zbor lung cu avionul? Iată de ce ai nevoie! 

Citește și: Ghid de călătorie: ce poți lua în bagaj când călătorești cu avionul? 

*articol preluat din Harper’s Bazaar (autor: Anna Roberts)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.