Tradiții și obiceiuri de Paște din România

Sărbătoarea Paştelui aduce cu ea numeroase tradiţii şi obiceiuri. Iată care sunt cele mai cunoscute dintre ele.

În Joia Mare, obişnuim să vopsim ouăle în roşu, acesta simbolizând sângele lui Iisus ce a curs cât timp acesta era pe cruce. În ziua de Paşte are loc ciocnitul ouălor, iar tradiţia spune că persoana mai în vârstă sau bărbatul ciocneşte capul oului său de capul oului celeilalte persoane. În acest timp, cei doi rostesc formula „Hristos a înviat” – „Adevărat a înviat”.

Cum decorezi masa de Paste

Unii oameni duc la biserică ouăle pentru a fi sfinţite, apoi le îngroapă în curte, pentru a fi feriţi de grindină până la următorul Paşte. În Bucovina, cojile ouălor sunt păstrate pentru a fi aruncate în râu, iar în zona Sibiului pomii sunt împodobiţi cu ouă vopsite golite.

Tot în Joia Mare se prepară şi cozonacii, pasca şi celelalte bucate.

În Vinerea Mare, creştinii obişnuiesc să coboare şi să se ridice din mormânt odată cu Hristos, prin trecerea pe sub masă. Unele persoane aleg să treacă doar o dată, în timp ce altele de trei ori (pentru că Iisus a înviat după trei zile), însă ambele variante sunt corecte. Pe masa din biserică este aşezat Sfântul Epitaf, un obiect de cult pe care este imprimată icoana punerii în mormânt a lui Iisus.

Paste 2015: Decoratii DIY

Însă înainte de a merge la biserică, oamenii obişnuiau să alerge descuţi prin rouă imediat cum se trezeau, pentru a fi sănătoşi pe tot parcursul anului.

Tot în Săptămâna Mare se face şi curăţenie în gospodării, pentru că dacă nu străluceşte de curăţenie, casa „te va blestema dacă Paştele o prinde necurată”.

În Sâmbăta Mare se gătesc şi resutl mâncărurilor rămase şi se sacrifică mieii, din care se face drobul şi friptura de miel.

În ziua de Paşte se spune că e bine să porţi haine noi, acestea aducându-şi noroc.

Beneficiile consumului de oua

Să nu uităm nici de Iepuraşul de Paşte! Acesta nu este o invenţie modernă comercială, ci provine din vechi ritualuri păgâne. Povestea spune că zeiţa nordică Eostre a găsit într-o iarnă o pasăre rănită şi, dorind să o salveze, a transformat-o într-o iepuroaică. Ea şi-a păstrat, totuşi, capacitatea de a face ouă, aşa că a decorat ouăle făcute şi i le-a dăruit zeiţei în semn de mulţumire.

Dulciurile în formă de iepuraş au fost inventate în Germania la începutul anilor 1800, iar de atunci au apărut tot mai mulţi iepuraşi din ciocolată pe care copiii, dar nu numai, îi savurează în această perioadă.

În noapte de Înviere, credincioşii se duc la biserică cu câte o lumânare pentru a lua lumină. Aceasta este adusă de către preot de pe masa Sfântului Altar.

Tu ce alte obiceiuri şi tradiţii cunoşti?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.