Traditii de Dragobete

Dragobetele, versiunea românească a Valentine’s Day, se sărbătorește pe 24 februarie. Iată cele mai cunoscute tradiții de Dragobete.

În primul rând, de unde a apărut Dragobetele și cine este el? Pentru că da, este un el! Se pare că personajul a fost preluat de la daci, care îl considerau un fel de preot pentru păsări și animale, el fiind cel care le cununa la începutul primăverii. De aici, el a ajuns un protector al iubirii și pentru oameni.

În trecut, multe cupluri se logodeau simbolic în această zi, pentru un an. De cele mai multe ori, după această perioadă urma și logodna adevărată, apoi căsătoria.

Vrei un iubit mai romantic? 

Se spune că pe 24 februarie trebuie să te vezi cu persoana iubită – în acest fel vei avea un an plin de iubire! Iar dacă în această zi ești singură, se crede că vei fi singură tot anul.

Dragobetele nu are neapărat o valoare comercială… sau cel puțin nu ar trebui să aibă. Inițial, în această zi trebuia să îi arăți partenerului cât de mult îl iubești – prin gesturi de iubire sau cadouri – pentru ca tot anul să vă înțelegeți bine și să vă iubiți.

Probabil ai auzit și tu de vorba „Dragobetele sărută fetele”, dar știi de unde provine? În trecut, tinerii de la sate se adunau după slujba de la biserică să petreacă împreună în pădure sau în jurul satului – fie cu partenerul, fie pentru a-și găsi partener. Pentru ca o nouă relație să fie oficializată, fetele trebuiau să alerge spre sat, iar pretendenții să le fugărească. Dacă fata îl plăcea pe cel care o urmărea trebuia să se oprească și să îi permită să o sărute.

Reteta inimioare pentru Dragobete

De asemenea, în această zi fetele trebuia să adune zăpada rămasă, să o topească și să se spele pe față cu apa rezultată. Scopul? Să devină mai frumoase! Dacă doreai, puteai păstra din ea și pentru alte ocazii.

Nu în ultimul rând, noaptea dintre 23 spre 24 februarie este considerată una magică, când fetele nemăritate își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa iubitul.

Noi considerăm că trebuie să sărbătorim iubirea în fiecare zi din an, însă ne bucurăm că există și zile precum Dragobetele, pentru a-i arăta celui drag cât de mult îl iubim!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.