Obiceiuri și tradiții internaționale de Crăciun

Știi deja mare parte din tradițiile noastre de sărbători, dar pe cât de multe dintre cele internaționale le cunoști?

Nu peste tot Moș Crăciun vine într-o sanie trasă de reni! În Olanda, de exemplu, Sinter Klaas sosește pe un cal alb și lasă cadourile în saboții de lemn. Iar în Suedia, cadourile sunt descoperite… într-un sac îngropat în zăpadă!

În Rusia, Babușka (Moșul) dăruiește jucării celor mici alături de Albă ca Zăpada. Copiii primesc și dulciuri, iar cele mai populare jucării sunt păpușile Matrioșka.

Ce să mai spunem de Islanda, unde vin nu unul, nu doi, ci 13 Moși! Primul din el vine cu 13 zile înainte de Crăciun, coborând din munți și lăsând dulciuri în ghetele celor mici. Dacă la noi Moș Nicolae lasă o nuielușă copiilor care nu au fost cuminți, acolo ei primesc… un cartof! Ultimul Moș Crăciun vine pe 6 ianuarie.

În Filipine, sărbătorile încep cu 9 zile înainte de Crăciun, iar în fiecare zi au loc piese de teatru religios.

În Germania există un obicei numit Christklots. În toată noaptea de Crăciun se arde un butuc în casă, iar dacă acesta arde complet înseamnă că anul ce urmează va fi plin de noroc. De asemenea, acest butuc apără casa și de hoți. Acest obicei se găsește și în Anglia sau Elveția. Tot în Elveția, Moș Crăciun are și sarcina de a aduce bradul în casele fiecărei familii.

În Bangladesh, 24 decembrie este ziua când bărbații de la sate plantează bananieri, de obicei în fața bisericilor sau a caselor lor. Pentru a lumina calea Moșului, bananierii sunt împodobiți cu luminițe. Și creștinii din india împodobesc bananieri sau pomi de mango.

Care dintre aceste tradiții ți se pare cea mai frumoasă?

Obiceiuri și tradiții românești de Crăciun

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.