Traditii ciudate de Craciun

Iubim să împodobim bradul, să ascultăm colindătorii, să facem schimb de cadouri cu cei dragi în fiecare an. Deşi Crăciunul este o sărbătoare respectată în multe ţări, nu peste tot se serbează la fel. Haideţi să aflăm care sunt cele mai ciudate tradiţii de Crăciun internaţionale.

În Spania tradiţia cere ca printre frumoasele decoraţiuni pentru pomul de Crăciun să fie asunsă şi o…murătură! Cel care o va găsi va primi un cadou în plus. Sperăm că inedita decoraţiune nu va rămâne prea mult timp în bradul frumos ornat.

Tot în Spania, mai exact în Catalonia apare un personaj cel puţin ciudat în perioada Sărbătorilor de iarnă. Este vorba despre un buştean căruia îi sunt ataşate 4 picioare şi care are desenată o faţă zâmbitoare. După ce este îngrijit de familie şi alintat, în ziua de Crăciun copii bat acest buştean cu beţele şi îi cântă un cântecel în care îl îndeamnă să îşi facă nevoile.

În Caracas, Venezuela, s-a format o tradiţie modernă care implică un mijloc de transport mai special în ziua de Crăciun. Circulaţia este închisă pentru maşini, aşa că mijlocul de transport preferat către cei care se îndreaptă spre slujba de dimineaţă constă într-o plimbare cu rolele!

În Ucraina nu este deloc ciudat să vezi pânze de păianjen în pomul de Crăciun. O legendă locală povesteşte cum o familie săracă ce nu avea posibilitatea de a-şi decora bradul s-a trezit într-o dimineaţă să îl găsească împodobit cu pânze strălucitoare aurii şi argintii. În plus, păianjenul este considerat semn de prosperitate în ziua de Crăciun.

Să nu te aştepţi să găseşti mături la vedere prin locuinţele norvegienilor. După Crăciun, aceştia îşi ascund măturile ca să nu fie furate de vrăjitoare şi alte spirite rele care vor să îi terorizeze.

Dacă la noi se sărbătoreşte Crăciunul în familie în jurul bradului şi al mesei plină de preparate tradiţionale, în Estonia familiile obişnuiesc să se relaxeze împreună în saună! Unde o fi relaxarea în a-ţi vedea neamurile golaşe şi transpirate?

Dacă ţi se pare că preparatele din carne de porc sunt dezgustătoare, află că în Groenlanda se serveşte de Crăciun „mattak”, piele de balenă crudă şi „kiviaq”, un fel de mâncare preparat din rămăşiţe de  auk, o pasăre marină, puse la fermentat timp de minim 7 luni în piele de balenă. Şi nu este o invenţie!

În oraşele scandinave încă se mai construieşte o capră gigant din paie, moştenire păgână, care decorează pieţele oraşelor în perioada Sărbătorilor de iarnă.

În anumite părţi ale Italiei, Moş Căciun este înlocuit de La Befana, o vrăjitoare care aduce daruri călare pe mătura sa. Şi dacă eşti foarte cuminte, probabil că îţi va mătura şi casa înainte să plece! Copii obraznici primesc usturoi sau cărbune.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.