Tot ce trebuie să știi despre programul Prima Casă

Ca o măsură anticriză, Guvernul României a creat în 2009 programul Prima Casă, cu scop principal relansarea unuia dintre cele mai importante sectoare — domeniul imobiliar — după ce în 2007-2008 suferise o prăbușire aproape fără precedent. Ajutorul era direcționat înspre tinerii care își doreau să achiziționeze o locuință, dar pentru care avansurile mai mari de 5% din prețul total al unui imobil, existente pe piață, erau de neatins.

Procesul prin care se pune în aplicare se bazează pe susținerea statului, prin Fondul de Garantare Prima Casă, sub forma unei garanții acordate băncilor care făceau parte din program și care se obligau să prezinte posibililor clienți oferte de creditare ceva mai accesibile. Altfel spus, pentru împrumuturile accesate pentru locuințe vechi, statul garantează 40% din sumă, iar pentru imobilele nou construite (finalizate/consolidate cu maximum 5 ani
 înainte de depunerea 
cererii de creditare), 50% din suma totală.

Condiții de 
creditare 
(SURSĂ —www.financer.com)

„Toate împrumuturile, indiferent de banca prin intermediul căreia se realizează achiziționarea, sunt acordate doar în lei și pot fi accesate pe maximum 30 de ani, dar nu mai puțin de 3 ani.”

Condițiile 
impuse bănicilor
 participante
 la program

•Rata dobânzii nu poate depăși ROBOR la 3 luni + 2% marja băncii (incluse și comisioanele percepute)

•Comision de garantare plătit către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, în valoare de 0,45% pe an, la 50% din sold pentru locuințele noi și 40% pentru
locuințele vechi.

•Nu se vor percepe comisioane în cazul în care se realizează rambursarea anticipată a creditului.

Sumele maxime ce pot fi accesate (creditul va fi unul echivalent în lei)

•57.000 euro pentru locuințele vechi.

•66.000 euro pentru imobilele nou construite/consolidate.

•66.000 euro pentru situațiile când vrei să îți construiești tu
individual o casă.

•71.250 euro pentru cei care vor construi o casă prin asociere.

Condițiile impuse doritorilor:

•Să fie cetățeni români.

•Să nu fi avut în trecut sau să nu aibă în prezent în proprietate o locuință, fie la comun cu cineva (soți sau alte persoane) sau individual, cu o suprafață utilă mai mare de 50 de mp, cu excepția acelor locuințe care au fost dobândite printr-o moștenire.

•Să nu aibă în derulare un alt credit ipotecar și să nu fi accesat deja un credit Prima Casă în trecut.

•Să cumpere o locuință finalizată sau să construiască o locuință cu ajutorul împrumutului acordat.

•Să acorde avansul minim și să constituie un depozit colateral egal cu valoarea dobânzii datorate pe o perioadă de trei luni.

Condiții salariale:

•Beneficiarul creditului va trebui să aibă un venit lunar stabil (valoarea acestuia diferă în funcție de suma necesară și de banca la care aplicantul apelează). Chiar și persoanele cu un salariu minim net ar putea accesa Programul Prima Casă, doar că suma disponibilă pentru ei va fi cel mai probabil mai mică decât plafonul maxim atribuit tipului de locuință în cauză.

Statutul civil:

•Pot accesa Prima Casă atât persoanele singure, cât și cele care sunt în cupluri necăsătorite (ambii parteneri devin coplătitori ai creditului). Din experiența mea personală, există totuși bănci care impun condiția ca posibilul cuplul beneficiar… să fie căsătorit.

Vechime muncă:

•Aplicanții trebuie să aibă o vechime de minimum un an în câmpul muncii, cu cel puțin 3 sau 6 luni de contract de muncă la angajatorul actual (cel puțin, majoritatea băncilor așa prevăd).

Vârstă:

•Limitele generale presupun ca vârsta să fie cuprinsă între 18 și 25 de ani, însă țin foarte mult de condițiile interne ale băncii. Ceea ce știm sigur — nu există o vârstă maximă pentru aplicanți, deși instituțiile bancare vor calcula pe viitor un credit Prima Casă astfel încât să se încheie atunci când beneficiarul a împlinit 63-65 ani. Altfel spus, o persoană în vârstă de 50 de ani nu poate obține un credit Prima Casă pe o perioadă mai mai mare de 13-15 ani.

Acte necesare:

•Actul de identitate al tău și al soțului/soției sau al partenerei/partenerului (dacă aplici cu aceste persoane drept coplătitori ai creditului).

•Copie după certificatul de naștere și de căsătorie (dacă este cazul, desigur).

•Documente care să ateste salariul tău și al persoanei coplătitoare – dacă este cazul.

•Antecontract de vânzare – cumpărare în original care s-a întocmit între cumpărător și vânzător, prin care să se dovedească achitarea avansului pentru o locuință.

•Actele de proprietate, în original, ale locuinței.

•Extras de Carte Funciară

•Declarație pe propria răspundere autentificată prin care să se ateste faptul că la data când s-a întocmit dosarul Prima Casă nu deții în proprietate nicio locuință mai mare de 50 mp, nu ai achiziționat o altă locuință prin programul Prima Casă sau deții o singură locuință care are suprafața mai mică
de 50 mp.

•Desigur, pe lângă aceste acte și documente standard, fiecare bancă mai poate solicita și altele suplimentare, în funcție de politica internă de aprobare a creditelor.

prima casa

Ce schimbări aduce 2020

Programul Prima Casă 2020 este într-o perioadă a schimbării. La finalul anului 2019, se vehicula știrea conform căreia, pentru anul 2020, fondurile alocate programului Prima Casă vor fi reduse considerabil (astfel, dacă în anul 2019 au fost alocate 2 miliarde de lei, în anul 2020 Prima Casă urma să beneficieze de fonduri de doar 200 milioane lei/ puțin peste 2.000 de credite în cadrul programului Prima Casă).

Contrar acestor informații, de curând, Florin Cîţu, Ministrul Finanțelor Publice a declarat: „Prima Casă există, funcţionează, are plafon două miliarde de lei, nu e nicio problemă şi nu se opreşte. Poţi depune dosar pentru Prima Casă. Dacă sunt probleme, sunt cu unele bănci care poate au renunţat la program, dar nu din partea noastră. Din partea noastră, plafonul este două miliarde de lei şi există şi Hotărârea de Guvern. Nu este nicio problemă la Prima Casă. Programul funcţionează. Şi nu am schimbat nici criteriile deocamdată”. (— Sursă: www.stirileprotv.ro)

Prima Casă – Pașii exacți

 • Alegi o locuință care să îndeplinească toate condițiile care au fost amintite până acum.
 • Mergi la una dintre băncile participante la programul Prima Casă, de unde vei primi o listă cu toate actele și documentele necesare la dosar.
 • Ca sfat, ar fi bine să alegi banca la care deja încasezi salariul sau la care ai deschis un cont de economii, pentru că vei avea anumite beneficii.
 • Majoritatea instituțiilor bancare vor avea un calculator Prima Casă pe site-urile proprii, cu care vei putea simula costurile unui astfel de împrumut.
 • Completezi dosarul de finanțare (se poate să dureze puțin, pentru că vei avea nevoie și de anumite adeverințe din partea angajatorului).
 • Depui dosarul de finanțare la bancă, pentru a fi analizat de un ofițer de credit; ai grijă ca acesta să fie completat corect, în totalitate, pentru a nu ți se întoarce.
 • Dacă ai un dosar Prima Casă bine completat, urmează ca banca să evalueze locuința asupra căreia te-ai decis. Aceasta este realizată de către evaluatori imobiliari autorizați. După ce se constată valoarea imobilului, urmează ca banca să aprobe dosarul.
 • Va trebui să obții un Extras de Informare pentru a putea ca dosarul să fie apoi trimis către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (cunoscut și ca Fondul de Garantare Prima Casă).
 • Urmează analiza dosarului Prima Casă de către Fond – aici, cea mai mică greșeală în completarea actelor, fie a ta sau a unui funcționar al băncii cu care lucrezi, va face ca dosarul să se întoarcă pentru completări.
 • După ce Fondul aprobă dosarul, trimite băncii răspunsul pozitiv, împreună cu factura aferentă comisionului de garantare – în această etapă va trebui să achiți un comision de analiză către Fond, în valoare de 0.25 % din suma creditului.
 • Fondul emite un contract de garantare, pe care apoi îl trimite băncii.
 • Urmează semnarea tuturor contractelor la un notar: de credit, de garantare, de vânzare – cumpărare, de ipotecă.
 • După ce notarul te anunță că locuința
a fost intabulată în Cartea Funciară și că ipoteca s-a realizat în favoarea Băncii și a statului, atunci vei avea banii în cont și se va putea realiza
transferul către vânzător.

program prima casa

În cazul în care se va renunța la programul Prima Casă 2020, tinerii care își vor achiziționa locuințe vor fi nevoți să plătească cu circa 22.000 euro mai mult, pe parcursul a 30 de ani. Suma ajunge la circa 3.500 de lei anual, la care se mai adaugă și diferențele de la variațiile IRCC — indicele de referință pentru creditele consumatorilor. Pe lângă această sumă, cei care își vor cumpăra locuințe prin credite vor trebui să dispună de un avans de 15%, față de 5% — SURSĂ: www.korter.ro

Avansul este de 5% din prețul locuinței, dacă valoarea nu depășește plafonul maxim acceptat. Altfel, se adaugă diferența dintre valoarea locuinței și suma plafon. Exemplificare: Pentru o casă în valoare de 45.000 euro, avansul minim va fi de 5% — 2.250 EURO. Pentru un apartament într-un bloc nou, care ar valora să zicem 70.000 euro, se va calcula în felul următor: 5% din plafonul maxim de 66.000 euro — 4.000 euro; avansul minim trebuie să fie 7.300 euro în cazul acesta. Ca să îți calculezi exact avansul, băncile participante la program au creat un calculator Prima Casă.

Foto: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.