Tot ce trebuie să știi despre CORONAVIRUS/COVID-19

UPDATE 14 martie, ora 23.41

Putem observa evoluția în timp real a modului de manifestare al epidemiei în lume, dar și în România în această hartă oficială. În momentul publicării acestui update, totalul cazurilor confirmate în România este de 123.

UPDATE 14 martie, ora 21

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va intra în stare de urgență începând cu data de luni, 16 martie 2020.

Starea de urgență este reglementată de articolul 93 al Constituției, dar și de Ordonanța de urgență nr. 1 din 21 ianuarie 1999. Aceasta va fi menținută timp de 30 de zile, cu posibilitate de prelungire.

Iată ce ar putea presupune faptul că România intră în stare de urgență (a se nota faptul că acestea sunt exemple de măsuri pe care statul le-ar putea lua în măsura în care consideră că este necesar).

 • Limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor/persoanelor în anumite zone ori între anumite ore (cu mențiunea că se pot elibera permise de liberă circulație în cazuri justificate); interzicerea circulației rutiere, feroviare, maritime, fluviale și aeriene pe diferite rute;
 • Dispunerea închiderii temporare a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, sedii ale asociațiilor, precum și ale altor localuri publice;
 • Exercitarea în mod exclusiv a dreptului de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestărilor sau marșurilor;
 • Evacuarea din zona supusă stării de urgență a persoanelor a căror prezență nu se justifică; dirijarea persoanele evacuate sau refugiate pe direcțiile și în zonele stabilite și menținerea evidenței acestora;
 • Efectuarea unor razii și controale asupra unor persoane sau locuri, când aceste măsuri se impun;
 • Suspendarea temporară a apariției sau difuzării unor publicații ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune;
 • Raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate.

Măsuri care se pot dispune pe durata stării de urgență:

 • Organizarea și asigurarea cu prioritate a transporturilor, comunicațiilor, produselor, resurselor și infrastructurii pentru nevoile forțelor destinate apărării;
 • Închiderea frontierei de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgență, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum și supravegherea frontierei pe toată lungimea sa.

Încălcarea prevederilor ordonanței de urgență sau a dispozițiilor ordonanțelor militare ori a ordinelor emise pe timpul stării de urgență atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz.

Precizare oficială: Vor fi adoptate doar acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus.

„Având în vedere enunțarea în spațiul public/mediul online a posibilelor măsuri care pot fi luate în cadrul stării de urgență, fără a se menționa faptul că NU toate aceste măsuri sunt luate în mod obligatoriu, menționăm faptul că vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19). Facem apel la responsabilitate și în acest caz în modul de prezentare a cadrului legal și a măsurilor care pot avea legatură cu motivul pentru care a fost anunțată decizia referitoare la starea de urgență„, potrivit Grupului de comunicare strategică. (sursa: HotNews).

UPDATE 11 martie ora 08.37

Încă patru cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate marți seară în România, iar numărul îmbolnăvirilor cu COvid-19 a ajuns la 29. Este vorba de pacienți din Arad, Hunedoara, Reșița și București. Odată cu confirmarea celor trei noi cazuri de coronavirus se trece la cel de-al doilea scenariu al epidemiei. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, scenariul 2 presupune următoarele măsuri suplimentare:

 • anchete epidemiologice mai extinse
 • secții separate în spital pentru coronavirus
 • limitarea unor intervenții chirurgicale care nu sunt absolut necesare – cele pentru boli cronice sau intervenții programate
 • control la graniță mai accentuat, care să vizeze si persoanele din alte țări decât cele din zona roșie sau galbenă

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că scenariul 2 înseamnă răspândirea sporadică în comunitate. „Suntem departe de ce se întâmplă în Italia, Germania sau Spania, ca să nu mai vorbim de Coreea de sud”, a spus el.

Cele 4 scenarii făcute de autorități:

 • Scenariul 1 presupune existența de la 1 la 25 de cazuri de îmbolnăvire.
 • Scenariul 2 presupune existența de la 26 la 100 de cazuri de îmbolnăvire
 • Scenariul 3 presupune existența de la 101 la 2.000 de cazuri de îmbolnăvire
 • Scenariul 4 presupune existența a peste 2000 de cazuri de îmbolnăvire

UPADTE 11 martie ora 08.00

Putem observa evoluția în timp real a modului de manifestare al epidemiei în lume, dar și în România în această hartă oficială. În momentul publicării acestui update, la ora 08.00, totalul cazurilor confirmate în București este de 25, totalul persoanelor aflate în carantină este de 99, iar cel al persoanelor izolate la domiciliu de 11.526.

UPDATE 10 martie

Noul coronavirus se transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată, supravieţuieşte cel puţin 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi rezistă circa patru zile pe diferite suprafeţe – aceste informații provin dintr-un studiu recent realizat de către experţii chinezi, care explică modul de transmitere a virusului Covid-19.

Coronavirusul care provoacă boala Covid-19 poate supravieţui cel puţin 30 de minute în aer, timp în care poate infecta alte persoane, conform studiului experţilor guvernului chinez. Totodată, virusul rezistă timp de mai multe zile pe suprafeţe, crescând astfel riscul de transmitere în rândul persoanelor care iau contact cu ele şi apoi îşi ating faţa. Perioada de supravieţuire diferă în funcţie de tipul suprafeţei şi temperatură. „Poate fi confirmat că într-un spaţiu închis, ventilat, distanţa de transmitere depăşeşte distanţa considerată până acum sigură [n.red. 1 metru]. Iar legat de temperatură, virusul rezistă la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa trei zile pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie”, se precizează în studiu.

Cercetătorii chinezi avertizează şi că noul coronavirus poate supravieţui mai mult de cinci zile pe piele (faţă, mâini) sau pe fluidele corporale (transpiraţie, salivă etc.). Se recomandă, așadar, acordarea atenției sporite în cazul igienei corporale.

UPDATE 9 martie 2020

Numărul cazurilor descoperite și cel al deceselor se modifică constant, însă mai jos este un tabel al țărilor cu cele mai numeroase cazuri la momentul actual (9 martie 2020) – sursa: Universitatea Johns Hopkins.

Țara Cazuri Decese Rată mortalitate
China 80.735 3.120 3,86%
Coreea de Sud 7.478 53 0,70%
Italia 7.375 366 4,96%
Iran 7.161 237 3,30%
Franța 1.209 19 1,57%
Germania 1.151 0 0%
Spania 1.036 26 2,50
SUA 566 22 3,88%
Elveția 374 2 0,53%

 

În România, până în acest moment, au fost confirmate 17 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus – în București și în 9 județe, fiind vorba despre persoane venite din Italia sau care au intrat în contact cu aceștia. Cinci dintre pacienți s-au vindecat, iar 10 oameni sunt în continuare spitalizați. 27 de oameni sunt internați în carantină, iar alți 11.198 sunt izolați acasă.

Începând cu ora 12.00 s-au suspendat toate cursele aeriene către și dinspre Italia. De asemenea, cetățenii români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării. De miercuri, 11 martie, se suspendă cursurile în școli și grădinițe până la data de 22 martie.

CE ESTE CORONAVIRUS

Coronavirus este un virus al cărui nume provine de la „ghimpii” ce ies din membrana sa, aceștia fiind asemănători cu razele sau coroana soarelui. Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasă de viruşi, găsiţi atât la animale cât şi la oameni. Acest virus infectează omul, cauzând diverse boli, de la răceală comună la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

„Noul” coronavirus (CoV) este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Acest nou tip de coronavirus, numit 2019-nCoV, nu a fost detectat înainte ca focarul să fie raportat în Wuhan, China, în decembrie 2019

CARE SUNT SIMPTOMELE INFECȚIEI CU CORONAVIRUS

Printre simptomele frecvente ale infecţiei cu noua tulpină de coronavirus se numără:

 • febră ridicată (minimum 38 grade Celsius)
 • tuse
 • dificultăţi de respiraţie
 • dureri musculare
 • stare acută de oboseală

Perioada de incubație – între momentul infectării și apariția simptomelor – este de până la 14 zile. Persoanele în vârstă și cele cu boli cronice asociate (de exemplu, hipertensiune arterială, tulburări cardiace, diabet, afecțiuni hepatice și respiratorii) au un risc mai mare de a dezvolta simptome mai severe. Rata de mortalitate în rândul persoanelor fără alte probleme medicale este sub 1%.

CUM SE TRANSMITE CORONAVIRUS

 • Prin tuse și strănut sau chiar în timpul vorbirii, dacă distanța dintre persoane este mai mică de 1 metru.
 • Pe cale aeriană prin inhalarea microparticulelor infectante emise prin tuse, strănut sau vorbire.
 • Contact direct sau indirect neprotejat, pentru un interval de peste 10 minute, cu o persoană infectată (prezență în aceeași încăpere, atingere, strângere de mână, sărut).
 • Prin contactul cu suprafețele contaminate cu secreții respiratorii, apoi atingerea nasului sau a gurii cu mâinile murdare.

CE FACEM DACĂ SUSPECTĂM CĂ AM FOST INFECTAȚI CU CORONAVIRUS

1. Dacă prezențați unul din simptomele specifice infecției cu coronavirus, dar nu ați avut contact direct cu o persoană suspectă și nici nu ați călătorit în zonele de risc, ADRESAȚI-VĂ MEDICULUI DE FAMILIE. Acesta are competența de a face o evaluare corectă, în urma căreia va stabili conduita medicală adecvată.

2. Dacă ați avut contact cu o persoană suspectă sau vă întoarceți dintr-o țară în care s-au identificat cazuri de Coronavirus, apelați numărul de urgență 112 sau Direcția de Sănătate Publică din județul în care vă aflați. Evitați să vă deplasați la camerele de gardă ale spitalelor pentru a nu risca transmiterea virusului.

3. În acest moment există doar un tratament simptomatic pentru această viroză. Când o persoană devine simptomatică și se prezintă la medic, obligația acestuia, dacă are o suspiciune de caz, este să izoleze pacientul, să îi aplice masca pe nas și gură, să îl trimită cu ambulanța la cel mai apropiat spital de boli infecțioase.

Lista spitalelor desemnate de Comisia Ministerului Sănătății către care se dirijează pacienții:

 • Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” București
 • Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” București
 • Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj
 • Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța
 • Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași
 • Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara

CUM NE PROTEJĂM DE CORONAVIRUS

1. Spălați-vă des (și corect!) pe mâini

„Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția”, recomandă Ministerului Sănătății. „Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, se poate folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.”

Este important de ținut cont că spălatul pe mâini nu este eficient decât dacă este efectuat corect. Primul pas este umezirea palmelor (indiferent dacă folosim săpun lichid sau solid). Apoi, este necesar să spălăm mâinile timp de aproximativ 20 de secunde, un timp mai scurt fiind insuficient pentru a distruge bacteriile. Se începe cu palmele ținute căuș, apoi se desfac degetele și se întrepătrund, pentru a ajunge la pliurile dintre ele. Uscarea mâinilor este de asemenea importantă. Mâinile trebuie uscate complet, căci un mediu umed este propice dezvoltării bacteriilor. Este de preferat să folosim prosoape de hârtie de unică folosință ori prosoape din material textil care sunt păstrate într-un loc ce le menține uscate. În final, este important să evităm să atingem cu mâinile curate lucruri ce au fost atinse cu mâinile murdare (robinete, mânere de uși etc.).

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

„Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată”, recomandă Ministerul Sănătății.

3. Evitați contactul mâinilor cu ochii, nasul și gura

„Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel încât este de dorit să evităm atingerea lor înainte de a spăla mâinile.”, recomandă Ministerul Sănătății.

4. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care sunt prescrise de medic

„Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază că folosirea medicamentelor antivirale poate preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană”, precizează Ministerul Sănătății.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

5. Curățați suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

„Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt cei ce conțin clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform.”.

CUM ÎI PROTEJĂM PE CEI DIN JUR

1. Acoperiți gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

„Dacă aveți infecție respiratorie acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți/strănutați cu gura acoperită (niciodată acoperită de mâini, ci, preferabil la nivelul cotului) sau într-un șervețel, de preferat, de unică folosință, purtați mască de protecție și spălați mâinile cât mai des posibil. Dacă, în momentul în care tușiți sau strănutați, vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina ulterior obiecte sau persoane cu care veniți în contact”.

2. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnavi sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

„Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție NUMAI în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul în care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus (o calatorie recenta în China sau zonele în carantina din Europa, cu simptome respiratorii)”, precizează Ministerul Sănătății.

De asemenea, utilizarea măștii de protecție „ajută și limitează răspândirea virusului, dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde”, se arată în comunicatul ministerului, care mai precizează că „nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta”.

Măștile de protecție se utilizează o singură dată și este de dorit să le nu le folosim timp de foarte multe ore la rând – particulele umede din respirație favorizează depunerea bacteriilor pe interiorul măștii.

3. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa, de cel puțin 14 zile

„Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsă între 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China, sau din zonele în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile, ori ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantina din Europa, de mai puțin 14 zile, și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare”, este sfatul celor din Ministerul Sănătății.

Persoana aflată în această situație va trebui să poarte mască de protecție, să folosească șervețele de unică folosință și să se spele bine pe mâini.

ALTE INFORMAȚII UTILE DESPRE CORONAVIRUS

1. Produsele „Made in China” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

„Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăiește mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19)”.

2. Animalele de companie nu transmit coronavirus

„În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici, pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

3. Este important să nu cădem pradă stării de panică

Coronavirus este, la urma urmei, pur și simplu un virus nou în circuitul uman și deja a fost acumulată o experiență relevantă legată de acest tip de infecție. S-a observat că mortalitatea este scăzută și, chiar dacă rata de infectare este destul de mare în acest moment, cele mai multe forme sunt ușoare sau medii. De aceea, nu există motive reale de panică. În timp, va deveni o infecție ca toate celelalte.

Aproximativ 80% din persoanele infectate cu coronavirus se vindecă fără tratament special, ceea ce înseamnă că 8 din 10 oameni infectați cu COVID-19 vor avea doar o formă ușoară, fără amenințare pentru viață. Rata de mortalitate în rândul persoanelor fără alte probleme medicale este sub 1%.

4. Eliberarea concediilor medicale în caz de carantină se face astfel:

 • În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, asigurații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină.
 • Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul de familie, pe durata stabilită în certificatul eliberat de direcțiile de sănătate publică, în conformitate cu recomandările Ministerului Sănătății.
 • Certificatele de concediu medical în caz de carantină se pot elibera și la o dată ulterioară, pentru luna în curs sau luna anterioară.
 • Durata concediilor pentru carantină nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate pentru celelalte afecțiuni.
 • Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul.

Pentru informații suplimentare legate de prevenirea infectării cu virusul COVID –19 (coronavirus) puteți apela numărul 0800800358, operaționalizat de Institutul Național de Sănătate Publică.
Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.