Top 7 cele mai inedite idei de decorațiuni de inspirație vintage pentru casa ta

Farmec aparte, confort și puțină nostalgie sunt cuvinte cheie pentru decorațiunile în stil retro sau vintage, care aduc cu ele o frântură din istorie și o declarație de stil, și scot din banal orice locuință.

Fondatoarea magazinului de obiecte vintage MyMan.ro, Elena Miu, susține că piesele cu amprentă retro oferă individualitate unei case și o fac să vorbească de la sine. Am aflat de la aceasta cum să integrezi piesele vintage în orice decor și să obții un design unic, plin de caracter și bun gust.1. Oferă-i bibliotecii tale minimaliste un nou suflu cu o statuetă din bronz sau rășină

Dacă locuința ta este amenajată într-un stil specific, designerii recomandă să-i adaugi câteva elemente contrare care să surprindă.

La o bibliotecă în stil minimalist, poți adăuga acel ceva neașteptat prin statuete decorative din bronz sau rășină, care vor rupe monotonia. În funcție de preferințe, poți alege modele cu figuri notorii ale istoriei sau artei, sau orice statuetă care înfățișează momente importante din trecut, dând astfel personalitate proprie rafturilor bibliotecii.

„Discobolul” de Miron, statuetă bronz

2. Spune o poveste cu globurile pâmântești retro

Pasionat de istorie și artă? Atunci vei dori ca asta să se reflecte și în decorul casei tale. Și cum obiectele vintage au darul de a spune singure o poveste, poți opta pentru globurile pământești retro, care, într-un mod fașcinant, îți ilustrează cu fiecare detaliu dezvoltarea lumii sau diverse mitologii.

Găsești atât globuri clasice, cat și globuri cu busolă, sau unele mai sofisticate, pe suport înalt, care pot fi folosite direct ca piese de mic mobilier. Aceste globuri, nelipsite din decor în perioada renascentistă, întregesc ambientul într-un mod unic, elegant.

Glob pământesc pe stand de lemn

3. Poartă decorul într-o scurtă incursiune în timp cu hărțile vintage

În completarea globului pământesc, o hartă vintage va fi alegerea perfectă, care continuă povestea și te menține în atmosferă altor ere. Cu puțină răbdare vei găsi reproduceri ale unor cartografi renumiți, pe care îi apreciezi și știi că au creat artă de calitate, care merită integrată în decorul unei case cu bun gust.

Așază harta aleasă deasupra biroului, canapelei din living sau pe orice perete care are nevoie de puțină culoare.

Harta lumii din 1641

6. Fă dintr-o piesă de șah un element central al livingului

Designerii susțin că un design interior bine creat este cel care are un punct de focus – locul unde toată atenția privitorului se îndreaptă instant și care dă tonul întregii încăperi.

Piesele de șah de lux pot fi un asemenea punct central cu succes – motivul: șahul nu e doar un sport al minții, ci și un element de decor rafinat, care încântă priviri indiferent unde îl așezi.

Optează pentru table de șah și piese de o calitate înaltă, de la lemn, imitație de piele, bronz, onix sau chiar aur de 24k, care vor fi mici comori în decorul oricărei case, fie ea ultra modernă sau de inspirație vintage.

Set de șah de lux din bronz și aur 24k

4. Mixează modernul cu accente retro prin machete și reproduceri ale trecutului

Contrastele sunt specifice stilului vintage – așa că mixează în voie noul cu vechiul, diferite stiluri de design și ere opuse, pentru a crea o atmosferă eclectică care spune povestea pe care tu vrei ca fiecare invitat s-o înțeleagă de la o primă privire.

Machetele și reproducerile sunt exact ce ai nevoie, pentru că îmbină cu succes un design modern cu momentele îndepărtate ale istoriei pe care le reprezintă. În funcție de pasiunile și hobby-urile tale alege modele de reproduceri de bărci, avioane, mașini sau alte elemente reprezentative.

Reproducere Titanic

5. Adaugă accente regale cu un tablou vintage de dimensiuni mari

Din decorul vintage nu are cum să lipsească un tablou cu rame mari, impunătoare, inspirat de bogăția și rafinamentul caselor regale din vremuri apuse.

E recomandat să alegi un tablou de dimensiuni destul de mari, care să fie pus singur pe perete, pentru a fi în centrul atenției și a emana întregii încăperi un aer artistic. Pentru un efect vintage impresionat, alege să-l asortezi la candelabrele şi sfeşnicele, așezate pe o măsuță din apropiere.

Tablou vintage Adele Bloch-Bauer I, semnat Gustav Klimt

7. Pune accentul pe detalii: un ceas de inspirație vintage, o busolă retro, un set de scris cu pană

În stilul retro orice detaliu va fi ales cu grijă – asta pentru că totul trebuie integrat într-o poveste și în niciun caz așezat aleatoriu într-un colț al casei. Așa că, atunci când îți decorezi casa, alege și decorațiuni de dimensiuni mici, care să completeze cu succes decorul, dar și să te reprezinte.

Poți opta pentru un ceas și o busolă din epoci care te inspiră sau un set de scris cu pană, care amintește de perioadele romantice, când scrisorile erau adevărate opere de artă. Așază-le la loc de cinste pe măsuța din living, unde sigur vor stârni conversații sau complimentează-ți biroul și fă ca toată munca să devină mai creativă.

Ceas victorian Royal Mail, reproducere

Descoperă mai multe idei de decorațiuni vintage inedite în colecția MyMan.ro!

Citeşte şi: Dicționar Feng Shui – amenajarea și decorul încăperilor din locuința ta

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.