11 termeni legați de gen pe care trebuie să îi cunoști

În timp ce viitorul este non-binar, s-ar putea să fii confuză în privința cuvintelor cum ar fi cishet, genderqueer și gender-fluid. Și care este diferența dintre sex și gen, precum și orientarea sexuală și identitatea de gen? Pentru început, reține că acești termeni sunt deseori fluizi și se pot schimba în funcție de cine îi utilizează.

„Întreabă persoana cu care discuți ce înseamnă aceste lucruri pentru el sau ea”, spune dr. Kelly Wise, o persoană transgender și terapeut de sex. „O persoană poate descrie genderqueer așa cum alta descrie genderfluid – principalul lucru este să întrebi”, spune el.Învață acest limbaj începând cu termenii de mai jos:

Sex

În ceea ce privește genul, „sex” se referă adesea la ceea ce medicii (și societatea) atribuie unei persoane la naștere pe baza organelor genitale. Dr. Liz Powell (terapeut de sex) notează că definirea sexului față de gen este un domeniu complicat, deoarece mulți oameni se întreabă cât de util este să percepi sexul ca pe un lucru separat de gen. „Dar în context, dacă vorbim despre sexul cuiva, vorbim despre ceea ce au fost atribuite la naștere, pe baza organelor genitale externe”, spune ea.

Gen

În timp ce sexul se bazează adesea pe biologie și pe ce atribuie doctorii la naștere, genul este un concept social. „Genul este înțelegerea proprie a cuiva dacă este vorba despre un bărbat sau o femeie, ceva între ele, sau nimic din aceste lucruri”, spune dr. Powell.

Cis

Cis, care vine de la cisgender, se referă la persoanele a căror identitate de gen se potrivește cu sexul care le-a fost atribuit la naștere. Deci, dacă v-ați născut cu un vagin și te simți femeie, ești o femeie cisgender.

Cishet

Cishet vine de la heterosexualul cisgender, sau cineva care este atât cis, cât și heterosexual.

Trans

Trans este o abreviere a transgenderului. „Trans nu este aliniat cu ceea ce a fost determinat (la naștere), în timp ce cis este aliniat cu ceea ce a fost determinat”, spune dr. Wise.

Genderqueer

Genderqueer se referă la cineva care se joacă cu acel sens politic și activist al experienței de gen exprimat, explică dr. Powell. O persoană genderqueer nu se identifică cu niciun gen sau cu ambele. „Mă identific ca genderqueer pentru că de multe ori mă simt femeie, dar alte ori mă simt bărbat îmbrăcat în haine de femeie. Iar uneori mă simt ca un bărbat care nu poartă haine de femeie. Cred că este un lucru complicat”, spune dr. Powell.

Genderfluid

Cineva care este genderfluid simte că genul său este fluid și se poate schimba și varia în timp. Oamenii care sunt genderfluid se pot identifica ca bărbat sau masculin într-o zi și ca femme, femeie sau feminin într-o altă zi.

Intersex

Persoanele care sunt intersex se nasc cu organele genitale ambigue. De exemplu, cineva s-ar putea să se nască cu organele genitale care par feminine la exterior, dar au o anatomie tipică masculină pe plan intern, explică Societatea Intersex din America de Nord. Medicii din camerele de naștere au adesea opinii diferite cu privire la modul în care organele genitale ar trebui să fie clasificate ca bărbați, femei sau intersex, motiv pentru care este important să lăsăm indivizii să se identifice cu orice gen este potrivit pentru ei.

Orientare

Orientarea sexuală este diferită de identitatea de gen. Acest lucru este important și adesea greșit înțeles. În timp ce cineva care nu este binar sau trans poate identifica ca homosexual sau bisexual, diferite identități de gen pot avea și o orientare sexuală heterosexuală.

Citește și: Cum mi-am dat seama că sunt bisexuală 

Pansexual

O persoană pansexuală este o persoană care este atrasă de oameni indiferent de sexul persoanei.

Bisexual

Persoanele bisexuale sunt atrase de oameni de toate genurile. O concepție greșită comună este că bisexualitatea întărește binarul de gen. În realitate, bisexualii au relații și sunt atrași atât de genul lor, cât și de altele (nu doar „bărbat” și „femeie”).

 

 

*articol preluat din Cosmopolitan US (autor : Sophie Saint Thomas)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.