Teatru, ateliere, concerte, filme, moda si exponate exotice, la Noaptea Muzeelor in Capitala

By  | 

Anul acesta, Noaptea Muzeelor, aflata la cea de-a VI-a editie, va fi sarbatorita de pe 15 pe 16 mai, muzeele din Capitala avand “portile deschise” (vizite gratuite), dar si o serie de evenimente speciale pregatite pentru aceasta ocazie:

Daca celelalte muzee vor petrece o “noapte alba” asteptandu-si vizitatorii de sambata seara pana duminica dimineata, Muzeul Satului anunta evenimentul Dimineata Muzeului, care va avea loc pe parcursul zilei de sambata, dat fiind ca aceasta institutie nu poate fi vizitata noaptea din motive de securitate a patrimoniului existente aici.

MUZEUL SATULUI

 • Targul Olarilor – deschis pana duminica, de unde vizitatorii isi pot cumpara oale, dar si produse bio, de la Asociatia Bio Romania.
 • Cei care isi doresc sa confectioneze propriul vas de lut o vor putea face in cadrul atelierelor interactive, iar cel mai frumos obiect va fi premiat.
 • Sambata, targul este deschis intre orele 10.00 si 19.00. Totodata, in aceasta zi, intre orele 9.00 si 14.00, accesul in muzeu va fi gratuit.
 • Programul zilei mai cuprinde concerte sustinute de ansambluri populare.

MUZEUL TARANULUI ROMAN

 • de sambata de la ora 18.00 pana duminica la ora 2.00, bucurestenii sunt invitati la trei expozitii temporare. Doua dintre ele sunt dedicate artei populare mexicane, respectiv picturii taranesti din China. La acestea se adauga “www.distrugeri.ro”, o expozitie manifest realizata sub egida Ordinului Arhitectilor din Romania, care ofera un parcurs initiatic prin spatiile fascinante ale Morii lui Assan.

MUZEUL NATIONAL DE ARTA AL ROMANIEI (MNAR)

 • publicul va putea sa viziteze gratuit Galeria Nationala si Galeria de Arta Europeana, intre orele 16.00 (sambata) si 04.00 (duminica), bucurandu-se si de celelalte activitati speciale propuse de MNAR in aceasta noapte.
 • Spectacolul “Statuile” al Teatrului Masca va fi jucat printre statuile de bronz din curtea muzeului, in intervalul orar 21.30 – 22.30.
 • Totodata, curtea, gazonul si cladirea muzeului vor fi imbracate pe rand in lumini colorate, pe ritmuri sonore.
 • In “coltul interactiv”, vizitatorii vor fi invitati sa se imortalizeze artistic, dand viata personajelor din cateva tablouri expuse la MNAR si reproduse pe panouri in marime naturala.
 • Muzeul Zambaccian din cadrul MNAR sarbatoreste, in schimb, Ziua Internationala a Muzeelor (18 mai), oferind acces gratuit vizitatorilor intre orele 11.00 si 19.00.


MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI
(MNIR) prezinta un program special – “Insomnia culturala” -, care cuprinde mai multe spectacole:

 • 19.00 -19.30 – program artistic coregrafic cu Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”,
 • 20.00 – 20.30 – program de folclor sirian si dansuri cu Scoala Araba Tichrin,
 • 20.00 – 20.35 – piesa de teatru “O noapte furtunoasa” (fragmente) pusa in scena de trupa de teatru “Cantemir Art”,
 • 20.00 – 24.00 – Teatru de umbre – Mozaic de spectacole realizat de voluntari europeni care activeaza in Asociatia Culturala pentru Teatru si Origami din Romania (A.C.T.O.R.),
 • 21.00 – 22.30 – piesa de teatru “Pygmalion” de George Bernard Shaw cu Scoala de Teatru “Q-Feel”, in regia Doinei Ionescu, si,
 • de la 23.00 la 23.30, transcriptii pentru violoncel si pian cu Asociatia Prietenii MNIR.

O alta sectiune a programului amplu pregatit de MNIR se intituleaza “Reconstituiri” si cuprinde reconstituiri istorico-militare si animatie in costume de epoca marca Medieval Art Production, pe tot parcursul Noptii Muzeelor.

Alte manifestari la Muzeul de Istorie in aceasta noapte vor fi atelierele de spada, dans si creatie prezentate de Medieval Art-Circensium Historiae, atelierele de creatie si istoria artei, precum si Foto Cabinet-ul “de la Belle Epoque” al maestrului fotograf Eugen Ciocan.

De asemenea, publicul va putea viziona doua expozitii temporare: “Istoria la …feminin”, ce propune o imagine asupra feminitatii si rolului femeii in istorie, pe teritoriul Romaniei, si “Cronos. Umbre, muzica si pasi de dans”, expozitie de fotografie realizata de Cristian Seusan.

MUZEUL MILITAR NATIONAL “REGELE FERDINAND I”

 • va putea fi vizitat gratuit, pana la ora 1.00, pavilionul central, care prezinta istoria militara din epoca straveche si pana la revolutia din 1989, cu accent pe evolutia fortificatiilor, a armamentului alb si de foc, a echipamentului militar, a sistemului national de decoratii.

MUZEUL NATIONAL COTROCENI

 • propune vizitarea gratuita a expozitiei sale permanente si a expozitiei temporare “Jurnal de moda… moda feminina la 1900″, intre orele 19.00 – 24.00.

MUZEUL MUNICIPIULUI BUCURESTI

 • isi deschide portile de la ora 14.00, asigurand pana la 04.00 vizitarea gratuita a expozitiei sale permanente si a expozitiilor temporare “Mayasi, azteci, olmeci, tolteci, mixteci, zapoteci, totonaci – Pe urmele civilizatiilor precolumbiene”, organizata de Asociatia Culturala “Noua Acropola”, si “Pictori sub destin european”, cu lucrari de Alexandra, Consuela si Tudor Meiloiu.
 • De asemenea, in curtea muzeului va fi amplasat un labirint umanitar ECHO (Departamentul de Ajutor Umanitar din cadrul Comisiei Europene), constand intr-un spot video si audio realizat pe patru teme – conflict armat, inundatii, cutremur, foamete.

Programul de Noaptea Muzeelor se prelungeste la MUZEUL MUNICIPIULUI si pe parcursul urmatoarelor doua zile. Astfel, duminica, intre orele 9.30 si 11.00, in curtea muzeului va avea loc o parada a vehiculelor istorice din perioada 1912 – 1942 (10 automobile), prezentata de Compania “Automobilia”. Luni seara, de la ora 18.00, va fi prezentata piesa de teatru “Intoarcerea Zidarului”, de Dan Tarchila, pusa in scena de Marian Ciripan, cu actorii Alexandru Hasnas si Cristina Moldoveanu.


MUZEUL DE GEOLOGIE

 • se deschide la ora 19.00, cu spectacolul de teatru “Te iubesc! Te iubesc?” dupa “Zapezile de altadata” de Dumitru Solomon.
 • De la ora 21.00, Alina Sorescu, Andreea de la Amadeus si Senti vor sustine un concert, urmat de o lansare neconventionala de carte – “In fiecare zi, Dumnezeu se roaga la mine”, de Chris Simion.
 • Seara va fi animata de doua personaje: Gheea, zeita pamantului la greci, si un geolog.
 • Pe parcursul serii, vizitatorii vor putea viziona proiectia multimedia “Geologia, intre arta si pasiune”, expozitia “Geologia Romaniei”, expozitia cu vanzare de cristale, fosile, flori de mina si bijuterii, o expozitie cu vanzare de ceramica de Horezu, precum si o expozitie cu fotografii si afise reprezentand activitatea muzeului, care sarbatoreste in aceasta noapte 20 de ani de la deschidere.

MUZEUL NATIONAL “GEORGE ENESCU”

 • seara se deschide cu un concert in curtea muzeului, sustinut de Orchestra Tineretului Bucurestean, dirijata de Andrei si Nicolae Racu, de la ora 20.00, urmat de concerte in interiorul Palatului Cantacuzino.
 • In completarea programului, vor fi proiectate doua documentare dedicate lui George Enescu.

La MUZEUL NATIONAL AL LITERATURII, vizitatorii se vor putea bucura de grafica, teatru, muzica ruseasca, jazz si poezie si, in final, de proiectia filmului “Eu cand vreau sa fluier, fluier”, de Florin Serban, in prezenta echipei productiei.

 • O expozitie a istoriei literaturii romane in caricaturi va putea fi vizitata de sambata dimineata pana duminica la ora 3.00. Teatrul Masca prezinta spectacolul “Statui vivante” pe esplanada muzeului, de la ora 19.00, urmat de un concert de muzica ruseasca, sustinut de Radu Captari (voce, chitara) si Igor Caras (voce, acordeon), de la ora 20.00.
 • Seara de poezie si jazz va avea loc intre orele 21.00 si 22.30, cuprinzand recitalurile poetilor Traian T. Cosovei, Cornelia Maria Savu, Bogdan O. Popescu, Ioan Es. Pop, Lucian Vasilescu, Ofelia Prodan, Adrian Suciu, Paul Vinicius, Marian Draghici si Ioana Craciunescu, pe muzica interpretata de Mircea Tiberian si Nadia Trohin.
 • Seara continua cu muzica, medievala de aceasta data, prin concertul formatiei Pontice, si se incheie cu proiectia peliculei “Eu cand vreau sa fluier, fluier”, dublu premiata la Berlinala 2010, de la ora 24.00. Vor prezenta filmul producatorii Catalin si Daniel Mitulescu, regizorul Florin Serban si actorii George Pistereanu, Ada Condeescu si Clara Voda.

MUZEUL NATIONAL DE ARTA CONTEMPORANA (MNAC) invita vizitatorii la o serie de expozitii, intre orele 21.00 si 3.00, dar si la o petrecere pe terasa, pana la ora 5.00.

Dintre expozitiile ce vor putea fi vizitate la MNAC de Noaptea Muzeelor fac parte:

 • expozitia pictorului Gili Mocanu “Fiecare dintre cele doua momente”, care cuprinde doua serii restranse de pictura, precum si caietele de schite ale artistului,
 • “Lemn.ro”, ce include sculpturi semnate de numerosi artisti romani,
 • instalatia “412 x 4″, conceputa de sculptorul Virgil Scripcariu si fotografii,
 • “Paris/ Design en mutation”, ce prezinta obiecte cadru ale viitorului create de zece designeri parizieni, si
 • “Urgente” inregistrari video ale unor performance-uri ale artistei Regina José Galindo, cunoscuta pentru folosirea propriului corp pentru a se substitui “celor slabi si umili, celor torturati sau oprimati, punand in scena situatii-limita”, se arata pe site-ul muzeului.

Totodata, ANAID ART GALLERY verniseaza expozitia “Micro/Macro” semnata Ileana Dana Marinescu, curator fiind Olivia Nitis, intre orele 20.00 – 02.00 in cadrul Noptii Muzeelor. Publicul amator de arta conteporana va putea vizita expozitia in perioada 15 mai – 5 iunie.

 • “Micro/Macro” este o expozitie conceputa “ca o instalatie in care publicul atent la detaliile de sub lupa, devine el insusi victima analizei”, se arata in comunicatul galeriei.
 • Mediul pe care artista Ileana Dana Marinescu il contureaza cu obiecte asamblate din materiale diverse, (metal, sticla, piatra), cu interventii de sunet si un video cu procesul de creatie, este unul in care vizitatorul poate medita asupra relatiilor dintre minor si major, dintre micro si macro, dintre ce insemna valoare si fapt insignifiant.

Noaptea Muzeelor este un eveniment initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si aflat deja la a sasea editie. Evenimentul este patronat si anul acesta de Secretarul General al Consiliului Europei si, de asemenea, de UNESCO, care s-a alaturat Noptii Muzeelor in anul 2009. Noaptea muzeelor este corespondentul nocturn al Zilei Internationale a Muzeelor, instituite de International Council of Museums (ICOM), care este sarbatorita pe 18 mai.

Peste 20 de muzee din toata Romania sarbatoresc anul acesta Noaptea Muzeelor.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *