De ce este necesar să mergi cu copilul la stomatolog, chiar dacă consideri că e devreme

Din păcate, tot mai mulți părinți amână vizită la un centru de stomatologie pentru copii în primii ani de viață ai micuților deoarece consideră că această este o pierdere de timp și de bani, iar copilul va rămâne traumatizat după o extracție sau o intervenție și nu va dori să mai revină vreodată într-un cabinet stomatologic.

Adevărul este tocmai la polul opus acestor credințe: cu cât copilul este dus mai devreme într-un centru de stomatologie, cu atât se va obișnui mai mult cu atmosfera, va scapa de frica de dentist, va crea chiar o relație de prietenie și va capătă încredere în personalul medical și își va trata din timp toate problemele danturii.

Ce se întâmplă dacă nu tratezi cariile pe dintii de lapte într-un cabinet de stomatologie pentru copii și dintii sunt scoși prea devreme?

Igienă orală ar trebui să fie un factor de interes încă din primii ani de viață ai copilului, atât pentru părinte, cât și pentru copil. Dintii de lapte sunt la fel de importanți ca dintii permanenți și orice problema de poziție sau de igienă lăsată netratată va avea repercursiuni întreagă viață.

Cu alte cuvinte, dacă părinții lasă cariile de pe dinții de lapte netratate într-o clinică de stomatologie pentru copii, acestea se vor extinde, vor afecta dintele atât de mult încât va necesita extracție și, cu cât este scos mai devreme și înainte de timpul potrivit, cu atât malpozitiile sunt mai frecvente și este necesară instalarea unui aparat ortodontic.

Dinții de lapte pot fi foarte ușor de distrus de carii pentru că smalțul lor este mai moale decât cel al dintior definitivi. De aceea, copiii trebuie duși la dentist pentru a preveni unele probleme mai grave precum:

  • Infecțiile netratate

Infecțiile cauzate de cariile la dintii de lapte, dacă sunt netratate, pot cauza probleme serioase de sănătate.

  • Necesitatea unui aparat dentar

Dintii permanenți vor avea probleme de poziție din cauza extracției premature a dinților de lapte cauzată de carierea acestora. Extracția unui dinte de lapte poate duce la mișcarea dinților rămași pentru a ocupă golul creat. Dinții de lapte au ca rol ghidarea creșterii dinților permanenți.

  • Afectarea dinților de lapte din jur – carierea în lanț

Pentru că bacteriile circulă de la un dinte la altul, cariile se pot extinde de la un dinte la altul, astfel încât dintii alăturați celui cariat să poată fi afectați, la rândul lor, de carii.

  • Primul contact cu medicul stomatolog nu va fi o experiență plăcută

Dacă părinții își duc copiii pentru prima dată la stomatolog cu o problema gravă, cu o infecție netratată sau cu o carie care îi deranjează chiar și atunci când beau apă, cu siguranță copilul va avea nevoie de anestezie și de intervenții delicate. Acest lucru va declanșa fobia de stomatolog și durerea dentară propriu-zisă ii va marca atât de tare, încât nu vor mai dori să revină la medicul stomatolog.

 

 

Sursă: Digital Metrics

Sursă foto: pixabay

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.