Smart World – ghidul complet al unei lumi ciudate

La început de 2018, iată ghidul complet al unei lumi ciudate și posibil minunate, în care mașina ta încearcă să se parcheze singură, cuptorul tău știe să gătească puiul fără ajutor suplimentar și periuța de dinți vine la pachet cu propria aplicație.

Pantofi sport cu bluetooth. Grătare conectate la wi-fi. Da, și noi am râs. O vreme. Apoi, în ultimii câțiva ani, tehnologia a continuat să se îmbunătățească pe tăcute. Designerii au început să creeze modele cu care chiar vrem să facem paradă în casele noastre. Setarea sistemelor audio a trecut de la ore la minute. Și mai important, inventatorii au început să facă device-uri care se conectează la internet – și unele cu altele – în feluri care contează. Feluri care te fac pe tine și viața ta de zi cu zi mai eficient. Mai capabil. Mai puternic. Și poate chiar mai fericit. Dar – pentru că desigur că există și un dar – există atâtea chestii inteligente pe piață că devine din ce în ce mai greu să-ți dai seama de ce ai cu adevărat nevoie și ce e pur și simplu o prostie. Am analizat o paletă largă de obiecte care fac parte din faimosul Internet of Things și avem câteva răspunsuri pentru tine.Casă activată prin voce

E o nouă generație de device-uri care-ți ascultă ordinele.

Vreau să fiu în mașină, în drum spre casă, și să pot să spune, ”Dă drumul la aerul condiționat pe 24 de grade, pune ceainicul la fiert și dă drumul la știri.” Asta am visat dintotdeauna și în sfârșit se întâmplă, cu ajutorul lui Amazon Echo, boxa asistată prin voce, pe nume Alexa, care a apărut pe piață acum aproape 4 ani. La început puteai să o întrebi chestii simple, precum câte grade o să fie mai mâine și care-i scorul meciului echipei preferate, dar acum companiile creează hardware care poate fi controlat cu ajutorul său. E mult mai ușor decât să-ți deblochezi telefonul, să deschizi o aplicație și să apeși pe niște butoane doar ca să-ți aprinzi lampa de citit, spre exemplu. Îi poți spune Alexei să-ți aprindă sau stingă becurile Philips Hue, sau să-ți aleagă o ”scenă” anume – Bright, Relax, Energize, Arctic Aurora, Savannah Sunset – toate sunt diferite combinații ale culorilor din bulb. La fel se întâmplă și în cazul termostatului Nest. Îl setezi și apoi poți să-i spui, cu ajutorul Alexei, exact ce temperatură vrei să ai în locuință când ajungi acasă de la muncă.

Cel mai mult îmi place însă telecomanda Logitech Harmony. Acum pot să intru în cameră și să spun, ”Alexa, dă drumul la televizor.” Am visat de când eram de-o șchioapă să pot să fac asta și acum în sfârșit e posibil. Doar că, din păcate, lucrurile nu sunt încă atât de simple pe cât par la prima vedere. De exemplu, da, pot să spun, ”Alexa, dă drumul la televizor”, dar dacă vreau să modific volumul, trebuie să spun, ”Alexa, spune-i lui Harmony să dea mai tare/mai încet”. Într-o casă activată prin voce, trebuie să fii cât se poate de exact, trebuie să știi exact cum se numește și ce face fiecare device. Dacă ai patru tipuri diferite de becuri în casă, trebuie să ții minte cum le-ai denumit pe fiecare în aplicație: lustra din living, lampa de pe măsuță, becul de pe tavan, etc. Nu încă totul complet intuitiv, dar hai să fim serioși – e vorba de o tehnologe nouă care-it touși sufient de simplă și ușor de ținut minte. Plus că e și totul mult mai ieftin acum.

Dacă acum 10 ani dădeai o căruță de bani pe un sistem de iluminat profesional, acum îți poți lumina toată casa cu niște becuri și câteva boxe Echo pentru mult mai puțin. Dar, ceea ce e cel mai important, toată lumea e impresionată. Poți să fii acasă cu prietenii, uitându-vă la un film, și tu spui simplu, ”Alexa, dă lumina mai încet.” Cât de cool e asta? Pentru că asta e chestia până la urmă. Nu ai nevoie de toate astea, dar îți plac. Da, e o întârziere de o secundă sau două până trece comanda de la wi-fi la centrele de date Amazon și înapoi; ai putea spune că e mai ușor să apeși pe întrerupător. Dar mai e la fel de interesantă toată treaba? Nu prea.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de iarnă a revistei Cosmopolitan Man.

Text: Roxana Dobriță

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.