Sfaturi de autoaparare pentru femei

Chiar dacă ne-am dori ca aceasta să nu fie realitatea, multe femei sunt atacate pe stradă, în special dacă sunt singure. Fie că este vorba de simplul furt al unei genţi sau de o tentativă de viol, este periculos să te afli singură pe stradă noaptea.

Cel mai sigur ar fi să urmezi un curs de autoapărare. Cel mai des întâlnite stiluri de luptă practicate de femei pentru autoapărare sunt muay thai, kickboxing, aikido, jujitsu şi ninjutsu. În afară de beneficiul evident pe care îl are un curs de acest gen, nu uita că mai există şi altele:
  • Vei avea o condiţie fizică mai bună şi vei fi mai sănătoasă (se fac exerciţii cardio, exerciţii de flexibilitate şi mobilitate, exerciţii pentru îmbunătăţirea vitezei, a forţei şi a rezistenţei);
  • Îţi dezvolţi autocontrolul;
  • Îţi dezvolţi încrederea în forţele proprii în general, nu doar în situaţii în care eşti atacată;
  • Dobândeşti un curaj mai mare.

Dacă nu ai timp sau nu îţi permiţi din punct de vedere financiar un astfel de curs (şi chiar dacă urmezi unul), este important să ţii cont de anumite lucruri atunci când eşti singură pe stradă:

Evită să mergi prin locuri întunecate. Dacă este neapărat nevoie să o faci, te poţi preface că vorbeşti la telefon şi îi spui cuiva unde esti („Acum dau colţul la strada X, în 10 minute ajung acasă, acum sunt aici, acum sunt dincolo, sigur, poţi veni după mine.”). Dacă un posibil atacator te aude spunându-i cuiva unde exact unde eşti sau chiar îl chemi să vină după tine, şansele să te abordeze sunt mai mici.

Ai grijă să ai mereu baterie şi credit la telefon, dacă trebuie să ceri ajutor în caz de urgenţă.

Dacă ieşi des seara în oraş, încearcă să nu te întorci mereu exact pe acelaşi drum acasă. Cineva ar putea observa acest obicei al tău şi ar putea profita de tine când te întorci acasă din club.

Niciodată nu scoate bani de la un bancomat dacă eşti singură pe stradă seara sau noaptea!

Dacă este nevoie să iei un taxi, alege neapărat o companie cunoscută şi verifică dacă soferul are o legitimaţie validă; asigură-te că cel din fotografie este el. De asemenea, când urci în taxi poţi da un telefon cuiva pentru a-i spune că ai plecat spre casă şi să te aştepte (chiar dacă, de fapt, nu te aşteaptă nimeni acasă şi ai sunat o prietenă de care tocmai te-ai despărţit) sau poţi da un sms cu numărul de înmatriculare al maşinii şi cu datele şoferului, în cazul în care s-ar întâmpla ceva cu tine. 

Nu purta bijuterii scumpe şi epatante când te afli singură pe stradă. Dacă vii de la o petrecere, le poţi da jos şi pune în geantă. Sigur, există şansa ca cineva să îţi fure geanta cu tot cu ele, însă cu siguranţă preferi să le pierzi în acest fel decât să fi atacată, nu?

Alege o garderobă care să îţi dea libertate de mişcare. Dacă porţi pantofi cu toc şi trebuie să fugi de un atacator, descalţă-te imediat şi lasă pantofii în urmă. Siguranţa ta este mai importantă decât orice accesoriu!

În cazul în care eşti atacată, ţipă cât poţi de tare, încearcă să loveşti agresorul în zona inghinală şi să îl zgâri pe faţă.

Este recomandat să îţi cumperi şi un spray paralizant sau lacrimogen pe care să îl ţii în geantă (la îndemână, nu pierdut printre zeci de nimicuri!) sau în buzunarul jachetei dacă este frig afară.

Încearcă pe cât posibil să nu intri în panică dacă eşti atacată şi orice s-ar întâmpla cere ajutorul unui prieten după şi du-te la poliţie!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.